هشدار حقوقدانان ایرانی به مقام‌های بین‌المللی درباره کشتار «وسيع و سازمان‌يافته» کودکان

جمعی از حقوقدانان و وكلای ایرانی، از جمله مهرانگيز كار و نسرين ستوده، در نامه‌ای به مقام‌های بين‌المللی از آنان خواستند جمهوری اسلامی را وادار کنند به كشتار كودكان پایان دهد

این نامه خطاب به دبيركل سازمان ملل متحد، ريیس و اعضای کمیته حقوق کودک سازمان ملل، رییس و اعضای شورای حقوق بشر سازمان ملل و مدير اجرايی صندوق كودكان ملل متحد (يونيسف) نوشته شده است.

این در حالی‌ست که کشتار کودکان در جریان خیزش انقلابی مردم، به ویژه قتل اخیر کیان پیرفلک به دست ماموران جمهوری اسلامی در ایذه، موجب خشم فعالان و معترضان شده است.

به نوشته این نامه در اعتراضات پس از قتل مهسا امینی نامه، «بيش از ۵۰ كودك توسط نيروهای سركوبگر رژيم جمهوری اسلامی كشته و كودكان زيادي مصدوم و شمار زيادی هم بازداشت شده‌اند. اين در حالی است كه ايران کنوانسیون حقوق کودک را پذيرفته و طبق ماده ٩ از قانون مدنی و اصل ٧٧ قانون اساسی جمهوری اسلامی، اين كنوانسيون در زمره قوانين داخلی ايران محسوب مي‌شود و دولت ايران ملزم و متعهد به رعايت ضوابط آن است.»

علاوه بر آن، خشونت عليه كودكان طبق قوانین داخلی خود کشور نیز، که در سال ۱۳۹۹ تصویب شده، ممنوع است، با این وجود کشتن کودکان در ایران ادامه می‌یابد.

امضاکنندگان نامه قتل کودکان را «بسيار وسيع و سازمان‌يافته» توصیف کردند و خواستار «محكوميت قطعی» حکومت به خاطر ارتكاب «موارد قتل، مجروح ساختن، بازداشت غيرقانونی كودكان و نگهداری آنان در شرایط غيرقانونی و مخالف با حقوق بنيادين كودك، مندرج در قوانين داخلی و بين‌المللی» شدند.

آنان همچنین خواهان «تشكيل فوری مكانيسم بين‌المللي موثر و ذيصلاح جهت مستندسازی موارد نقض حقوق بشر» تا در آینده «مكان برقراری عدالت» فراهم شود.

در این نامه، به طور ویژه از سازمان يونيسف درخواست شده «كليه امكانات و ابزارهای در اختيار» را به کار گیرد تا حکومت را «به رعايت تعهدات بين‌المللی و داخلی خود در قبال كودكان و توقف وضعيت وخيم كنونی» وادار کند.

دیگر امضاکنندگان این نامه، حسين احمدي نياز، محمد اوليايي فرد، معين خزائلي، محمد مقيمی، سعيد دهقان، سارا قريشي شهركی، پيام درفشان، محمد سيف زاده، الهام يوسفيان، موسي برزين، شيرين ملكي، مصطفي احمديان، مسعود شمس نژاد، حسين مهر انديش، امين راد، احسن حسن پور، نينا مختاريان، حسين رئيسی و گیتی پورفاضل هستند.

پیش‌تر، آنجلینا جولی، بازیگر سرشناس و نماینده ویژه کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان، نیز با انتشار تصاویری از کودکان به قتل رسیده به دست جمهوری اسلامی در اعتراضات جاری نوشت: «کودکان حق دارند از هر نوع آسیب محافظت شوند. آنها همچنین حق دارند صدایی داشته باشند.»

او در اینستاگرام به قتل «حداقل ۳۸ کودک به دست نیروهای امنیتی» و جلسه ویژه شورای حقوق بشر سازمان ملل در سوم آذرماه اشاره کرد و گفت از «مکانیسم تحقیق و پاسخگویی» سازمان عفو بین‌الملل در این زمینه حمایت می‌کند.