برداشتن حجاب اجباری ادامه دارد؛ خانه سینما: تهدید و بازداشت تمام نشود، اعتصاب میکنیم
خانه سینمای ایران اعلام کرد در اعتراض به ادامه خشونتها علیه مردم و به دلیل احضار و بازداشت پی در پی اعضایش هشدار میدهد اگر تهدید و بازداشت پایان نیافته و سینماگران بازداشتی آزاد نشوند، از اعضایش خواهد خواست از همکاری با پروژههای سینمایی و تلویزیونی خودداری و تحصن کنند.
این بیانیه صریح، پس از بازداشت هنگامه قاضیانی و کتایون ریاحی به دلیل برداشتن حجاب اجباری و احضار و تهدید چند سینماگر دیگر به دلایلی مشابه از جمله حمایت از خیزش انقلابی مردم ایران منتشر شده است.
در هفتههای اخیر دهها هنرمند زن ایرانی عکسها و ویدیوهایی از خود بدون حجاب اجباری منتشر کردند. در تازهترین نمونه، سحر مصیبی، فیلمساز، تصویری بدون حجاب اجباری از خود در اینستاگرام منتشر کرد.
او در این پست اینستاگرامی نوشت: «امروز آزاد شدم. این آزادی را مدیون مردم سرزمینم هستم. مدیون خونهای ریخته شده. خون مهسا و ندا و نیکا و نوید و ستار و کیان و ... مدیون مادران داغدیده، عزیزان در حبس و زنان و مردان دلیر کشورم.»
پیش از او الهام پاوهنژاد و افسانه بایگان هم عکسهایی بدون حجاب اجباری از خود منتشر کردند.
این کنشهای اعتراضی، بیانیه و اظهارنظرهای صریح برخی نهادهای صنفی سینمایی و هنری را در پی داشته است.
خانه سینمای ایران روز دوشنبه هشدار داد در صورت تداوم بازداشت و تهدید سینماگران، از اعضای خود خواهد خواست دست به اعتصاب زده، از همکاری با پروژههای سینمایی و تلویزیونی خودداری کرده و در برابر سازمان سینمایی تحصن کنند.
خانه سینما با اشاره به رایزنیها و اعلام پیگیری سازمان سینمایی در روزهای گذشته برای آزادی سینماگران، در بیانیه خود نوشت از این رایزنیها، «نه تنها نتیجهای بهدست نیامد که منجر به احضارها و بازداشتهای جدیدی هم شد».
این نهاد صنفی اتهامهای منتسب شده به سینماگران نظیر «اقدام علیه امنیت ملی»، «تشویش اذهان عمومی»، «نشر اکاذیب» و «همراهی با رسانههای بیگانه» را غیر واقعی خواند و اعلام کرد: «سینماگران تنها تاوان مدیران کارنابلد را میدهند که در این سالها امکان گفتوگو و مکالمه واقعی با مردم را ایجاد نکردهاند.»
در پایان این بیانیه با تاکید بر این که «هیچکس بهدلیل ابراز عقیده نباید در زندان بماند» آمده است: «جامعه اصناف سینمایی ایران دلسوزانه میخواهد تا فشار و تهدید از مردم ایران برداشته شده و حاکمیت، خود را پاسخگوی معترضین کند.»
در دو روز گذشته، علاوه بر خانه سینما، نهادهای صنفی و گروههای دیگری هم به بازداشت هنرمندان و همچنین کشته شدن مردم معترض به دست نیروهای سرکوبگر واکنش نشان دادهاند. از جمله ۲۵۰ نفر از مترجمان ایرانی که در حمایت از جنبش «زن، زندگی، آزادی» در بيانيهای اعلام کردند: «در برابر همه تبعیضها و ممنوعیتهایی که زندگی را در این کشور به بقای صرف در اردوگاههای کار اجباری شبیه کرده است، میایستیم.»
امضاکنندگان این بیانیه گفتند در برابر اقدامات حکومت کاری جز ایستادگی ممکن نیست و عهد کردند از امروز کتابهای ترجمه شدهشان را از هر راهی که بتوانند و «بدون سانسور»، به دست شهروندان میرسانند.
انجمن فیلم کوتاه ایران هم در بیانیهای صریح، تاکید کرد اعضای این انجمن گامی به پیش برمیدارند تا بگویند از این پس در واقعیت، زندگی و کار خواهند کرد: «کشته شدن کیان پیرفلک و دهها کودک و نوجوان دیگر، حجت را بر ما تمام کرد.»
علاوه بر بازداشت هنگامه قاضیانی و کتایون ریاحی، بازیگران متعدد دیگری از جمله میترا حجار، باران کوثری و الناز شاکردوست هم از سوی نهادهای امنیتی احضار شدهاند.