اردوغان ارتباط مسکو با انفجار در لهستان را رد کرد؛ امکان نقش داشتن اوکراین در حمله موشکی

رجب طیب اردوغان،‌ رییس‌جمهوری ترکیه، خواهان احترام به بیانیه روسیه در مورد گزارش‌های مربوط به حمله موشکی مشکوک به لهستان شد و گفت ادامه پافشاری بر این که روسیه این حمله را انجام داده، باعث تشدید تنش‌ها می‌شود.

اردوغان روز چهارشنبه در یک کنفرانس مطبوعاتی در حاشیه اجلاس گروه ۲۰ که در جزیره بالی در اندونزی برگزار شد، گفت از نظر ترکیه، تنها بیانیه روسیه است که اهمیت دارد؛ بیانیه‌ای که در آن گفته‌اند این حملات ربطی به آنان ندارد.

او گفت که گرفتن انگشت اتهام به‌ سوی روسیه، پس از این که مشخص شد این موشک‌ها ساخت روسیه نیست، تنش‌ها را بیشتر می‌کند.

ساعاتی پیش، جو بایدن، رییس‌جمهوری آمریکا نیز پس از نشست رهبران گروه ۲۰، درباره انفجار در روستایی در لهستان در نزدیکی مرز اوکراین که دو کشته بر جا گذاشت، اظهار نظر کرد.

بایدن گفت هنوز مشخص نیست انفجار مرگ‌بار لهستان در اثر موشک‌های شلیک شده از جانب روسیه باشد اما واشینگتن، ورشو و دیگر اعضای گروه ناتو، درباره آن تحقیق می‌کنند.

او همچنین تاکید کرد «اطلاعات اولیه نقش روسیه را تصدیق می‌کند اما با توجه به خط سیر موشک، این مساله بعید است.»

بایدن در ادامه گفت: «خواهیم دید ....»

این گمانه‌زنی‌ها در مورد نقش روسیه در حمله موشکی به لهستان در حالی است که خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از سه مقام آمریکایی نوشت: «موشکی که در لهستان فرود آمد از سوی اوکراین شلیک شده بود».

این خبرگزاری در گفت‌وگو با سه مقام آمریکایی که نام آن‌ها را فاش نکرده، تاکید کرد: «بر اساس ارزیابی اولیه، موشکی که به لهستان اصابت کرد از سوی نیروهای اوکراینی شلیک شده است؛ اقدامی برای مقابله با موشک پرتاب شده از سوی روسیه.»

با این‌حال، آندژی دودا، رییس‌جمهوری لهستان، در یک رشته توییت از احتمال نقش داشتن روسیه در این حملات موشکی یاد کرد و نوشت: «هنوز مدرک قطعی نداریم که نشان دهد چه کسی موشک را شلیک کرده. تحقیقات ادامه دارد اما به احتمال زیاد یک راکت تولید روسیه بود.»

او از آماده‌باش سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) خبر داد و گفت نیروهای مسلح این کشور، از جمله نیروی هوایی، تحت حمایت اعضای ناتو، در آمادگی کامل قرار دارند.

دودا همچنین تاکید کرد رهبران آمریکا، بریتانیا و آلمان به او در مورد به‌کارگیری تمام امکانات ناتو از جمله ماده پنج و همین‌طور حمایت ‌هم‌پیمانان ناتو اطمینان دادند.

لهستان عضو ناتو است و طبق اصل دفاع جمعی ناتو که به عنوان ماده پنج شناخته می‌شود، حمله به یکی از اعضای ائتلاف، حمله به همه تلقی می‌شود و مکانیسم پاسخ نظامی احتمالی را فعال می‌کند.