اعتراضات شهروندان بلوچ معادن تفتان را تعطیل کرد؛ مولوی عبدالحمید: ملت از شما خسته شده‌اند

معاون سازمان صنعت، معدن و تجارت سیستان و بلوچستان با تایید ممانعت بلوچ‌ها از استخراج طلا از معادن تفتان گفت که تمامی واحدهای معدنی در حوزه تفتان، به دست مردم تعطیل شده‌اند.

همزمان، امام جمعه اهل سنت زاهدان، در توییتی خطاب به حکومت نوشت: «به این فکر کردید که در آینده باید با همین مردم زندگی کنید؟»

روز ۹ آبان، صدها تن از مردم بلوچ با تجمع در معدن طلای تفتان که یکی از بزرگ‌ترین معادن طلای ایران است، اجازه استخراج از این معدن را به جمهوری اسلامی نداده و آن را تعطیل کردند.

محمودرضا رحمتیان، معاون سازمان صمت سیستان و بلوچستان ‏با تایید این خبر گفت: «معارضین محلی طی دو سه مرحله به کل واحدهای معدنی در حوزه تفتان حمله‌ور شده و معادن این منطقه را به تعطیلی کشاندند.‏»

شرکت توسعه معادن پارس تامین از زیر‌مجموعه‌های شستا، مالک این معدن است که با صرف هزینه ۸۰۰ میلیارد تومان، قرار بود امسال فاز اول استخراج از آن راه بیفتد.

بر اساس آن‌چه رسانه‌های محلی از سیستان و بلوچستان گزارش داده‌اند اما مردم بلوچ اعلام کردند «سرمایه‌های این معدن متعلق به ملت بلوچ است و هرگز اجازه نخواهند داد سرمایه‌های بلوچستان توسط بیگانگان استخراج و هزینه شود.»

این در حالی است که پیش از این هم معادن طلایی در استان سیستان و بلوچستان کشف و مجموع حجم طلای قابل استخراج از معادن استان، ۳۸ تن برآورد شده است اما تنها ۱۲ تا ۱۳ درصد مردم بومی توانسته‌اند در این معادن و همچنین ادارات و سازمان‌های استان مشغول به کار شوند.

روز نهم آبان تعدادی از طوایفی که دست به تعطیل کردن این معدن زدند، اعلام کردند تا پای جان مانع از استخراج طلا از معدن تفتان خواهند شد: «همین‌جا دفن می‌شویم ولی نمی‌گذاریم معادن را غارت کنید.»

پیش از این و در ۲۶ مهر ماه امسال نیز ریش‌سفیدان و جوانان بلوچ، دستگاه و ماشین‌آلات این معدن را جمع‌آوری و با حضور خود در فرمانداری اعلام کرده بودند که هیچ نیرویی حق ندارد از این معدن، طلا استخراج کند.

علاوه بر این اقدام، با ادامه سرکوب‌های معترضان در سیستان و بلوچستان، امام جمعه اهل سنت این شهر برای چندمین بار جمهوری اسلامی را تهدید کرد.

عبدالحمید اسماعیل‌زهی در توییتی خطاب به حاکمیت نوشت: «۴۳ سال با حمایت ملت خوب ایران، حکومت استمرار داشته است؛ آیا ‌اکنون که مردم از عملکرد مسوولان خسته شده‌اند، باید به سرکوب، زور و سرنیزه متوسل شد؟ آیا به این فکر کردید که آینده با همین مردم باید زندگی کنید؟»

در این توییت همچنین دو کلمه «آزادی» و «اعتراضات» هشتگ شده است.

این اعتراض‌ها در حالی ادامه دارد که مردم زاهدان شش آبان برای چهارمین هفته پس از جمعه خونین این شهر، بعد از نماز جمعه به خیابان‌ها آمدند و نیروهای امنیتی با تیراندازی مستقیم به معترضان، باعث کشته و زخمی شدن شماری از آن‌ها شدند.

از هشتم مهر تاکنون، پس از نمازهای جمعه، اعتراضاتی در زاهدان شکل گرفته است که جرقه آن با خشم عمومی مردم از موضوع «تجاوز یک فرمانده انتظامی» به یک دختر نوجوان بلوچ و کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد زده شد.