دولت آمریکا: ایران به کریمه نیروی نظامی فرستاده و ممکن است سلاح بیشتری به روسیه بدهد

مقامات دولت آمریکا ضمن تایید حضور نیروهای نظامی ایران در کریمه برای ارائه آموزش پهپادی به روسیه، نسبت به صادرات «تروریسم» جمهوری اسلامی به اوکراین و احتمال کمک تسلیحاتی بیشتر تهران به مسکو در میانه جنگ هشدار دادند.

ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، پنج‌شنبه گفت ایالات متحده به این نتیجه رسیده که پرسنل نظامی ایران در کریمه حضور دارند و به ارتش روسیه کمک می‌کنند تا پهپادهای ایرانی را به کار بگیرند.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با ابراز نگرانی از همکاری‌های تسلیحاتی ایران و روسیه گفت: روسیه ممکن است به دنبال دستیابی به تسلیحات متعارف پیشرفته ایران، از جمله موشک‌های زمین به هوا باشد.

جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید، نیز گفت: «روسیه تاکنون ده‌ها پهپاد از ایران دریافت کرده و احتمالا تعداد بیشتری را نیز دریافت خواهد کرد.»

کربی خاطرنشان کرد: «ما تایید می‌کنیم که نیروهای نظامی روسیه که در کریمه مستقر هستند، پهپادهای ایرانی را هدایت کرده و از آنها در حمله به سراسر اوکراین، از جمله علیه کی‌یف استفاده می‌کنند. تهران اکنون با حضور در میدان نبرد و از طریق ارائه سلاح، به طور مستقیم وارد درگیری شده است.»

سخنگوی پنتاگون نیز هشدار داد: «ارائه پهپاد به روسیه نشان می‌دهد که ایران نه تنها در خاورمیانه، بلکه به اوکراین نیز در حال صادرات تروریسم است.»

سخنگوی پنتاگون افزود: «واضح است وقتی که روسیه منکر ایرانی بودن پهپادها می‌شود، دروغ می‌گوید.»

از سوی دیگر، تد کروز، سناتور جمهوری‌خواه آمریکایی، گفت: «ایران با تمام توان در حال کمک به پوتین برای ویران کردن اوکراین است و دولت بایدن همچنان با تمام توان متعهد است صدها میلیارد دلار به ایران ارائه کند؛ این شرم‌آور است.»

در همین حال، دولت بریتانیا سه شخصیت نظامی جمهوری اسلامی و شرکت صنایع هوایی شاهد را به دلیل تامین پهپاد‌ها به روسیه در اوکراین تحریم کرد.

نام‌های محمد باقری، رییس ستاد کل نیرو‌های مسلح، حجت‌الله قریشی، مسئول تامین و تحقیقات وزارت دفاع و سعید آقاجانی، فرمانده واحد پهپادی سازمان هوا و فضای سپاه در فهرست تحریم‌های جدید بریتانیا قرار گرفت.

اشخاص مورد تحریم از ورود به بریتانیا منع شده و دارایی‌های آنها مسدود خواهد شد.

جیمز کلورلی، وزیر خارجه بریتانیا، با ابراز تاسف از حمایت ایران از «جنگ وحشیانه و غیرقانونی پوتین علیه اوکراین» خاطرنشان کرد:« ارائه پهپاد به روسیه، مدرک روشنی از نقش بی‌ثبات کننده ایران در امنیت جهانی است.»

وزیر خارجه بریتانیا افزود: «این حمله‌های پهپادی بزدلانه اقداماتی از سر ناتوانی هستند. این اشخاص و تولیدکنندگان با ایجاد امکان این حملات، رنجی غیرقابل توصیف را برای مردم اوکراین ایجاد کرده‌اند.»

از سوی دیگر، یائیر لاپید، نخست وزیر اسرائیل، عرضه پهپادهای ایران به روسیه را «کاملا غیرقابل قبول» خواند و گفت: «ایران یک کشور تروریستی خطرناک است و همکاری نظامی روسیه با ایران تمام جهان را در معرض خطر قرار می‌دهد.»

نخست وزیر اسرائیل گفت که در تماس تلفنی با وزیر خارجه اوکراین، «نگرانی عمیق» خود را درباره روابط نظامی ایران و روسیه ابراز کرده است.

چارلی وایمرز، نماینده سوئد در پارلمان اروپا، نیز در توییتی از جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، پرسید: «ایران در قلمرو اوکراین نیروی نظامی دارد و در حال کمک به روسیه است. اگر اکنون زمان احضار سفیران و اخراج دیپلمات‌های ایرانی و پایان مذاکرات رو به شکست برجام نیست، پس چه زمان دیگری؟»

با این حال، حسین امیر عبداللهیان، وزیر خارجه جمهوری اسلامی، در گفت‌وگو با مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، ضمن رد ارسال سلاح به روسیه گفت: «ما با روسیه همکاری دفاعی داریم، اما سیاست ما در قبال جنگ اوکراین، احترام به یکپارچگی سرزمینی این کشور، عدم ارسال سلاح به طرفین درگیر، توقف جنگ و پایان دادن به آوارگی مردم است.»

او افزود: «ما مخالف جنگ هستیم و تحویل پهپاد به روسیه برای استفاده در جنگ با اوکراین را قویا رد می‌کنیم.»

پیش‌تر نیز اعضای اتحادیه اروپا درباره اقدام علیه مقام‌ها و نهادهای دخیل در فروش پهپادهای ایرانی به روسیه برای حمله به اوکراین، از جمله توقیف دارایی‌های سه مقام و یک نهاد ایرانی توافق کردند.

این اتحادیه همچنین اعلام کرد که آمادگی دارد تحریم ها علیه چهار نهاد که قبلا در فهرست تحریم قرار داشتند را گسترش دهد.

ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو، نیز گفت: «همه نشانه‌ها حاکی از آن است که ایران برای روسیه پهپاد تامین کرده است. ما از همه کشورها از جمله ایران می‌خواهیم که از جنگ غیرقانونی روسیه علیه اوکراین حمایت نکنند، این جنگ تجاوزکارانه نقض آشکار قوانین بین‌المللی و حمله به یک کشور مستقل در اروپا است.»