پارلمان عراق در دور دوم رای‌گیری، عبداللطیف رشید را به ریاست‌جمهوری انتخاب کرد

گروه‌های نزدیک به ایران با پشت‌ کردن به برهم صالح، نامزد مورد حمایت جمهوری اسلامی، به همراه حزب دموکرات کردستان و سنی‌ها، به عبداللطیف رشید، از اقلیت کُرد به عنوان نامزد مستقل رای دادند. رشید پیشتر عضو اتحادیه میهنی کردستان بوده و مدتی هم در کابینه نوری مالکی وزیر آب عراق بود.

در مرحله دوم رای‌گیری برای انتخاب رییس‌جمهوری عراق، ۲۶۹ نماینده حضور داشتند که رشید ۱۶۲ رای و برهم صالح ۹۹ رای کسب کردند. تعداد برگه‌های باطله نیز هشت رای اعلام شد.

در مرحله اول رای‌گیری از نمایندگان پارلمان عراق برای انتخاب رییس‌جمهوری این کشور، هیچ یک از نامزدها به حد نصاب لازم برای رسیدن به این پست دست نیافت.

پیش از آغاز دور دوم رای‌گیری اما فالح الفیاض، رییس سازمان حشدالشعبی تحت حمایت جمهوری اسلامی، وارد پارلمان عراق شده و دور دوم رای‌گیری برای انتخاب رییس‌جمهوری در جریان است.

بر اساس آخرین خبرها، برهم صالح ساختمان پارلمان را ترک کرد.

به گزارش خبرگزاری عراق، روز پنج‌شنبه ۲۱ مهر در رای‌گیری مخفی پارلمان این کشور برای انتخاب رییس‌جمهوری، از مجموع ۲۷۷ رای، عبداللطیف رشید ۱۵۷ رای و برهم صالح ۹۹ رای به دست آوردند؛ در صورتی که هر کدام از این نامزدها برای تصاحب این مقام می‌بایست ۱۸۴ رای را از آن خود می‌کردند.

به این ترتیب مرحله دوم رای‌گیری برای انتخابات رییس‌جمهوری برگزار خواهد شد.

پیش از این خبرگزاری رویترز گزارش داد در آستانه برگزاری این جلسه راکت‌هایی به منطقه سبز عراق اصابت کرد.

بر اساس گزارش خبرنگار ایران اینترنشنال، هلیکوپتر های آمریکا بر فراز منطقه سبز پرواز می‌کنند.

این در حالی است که ٩ راکت به منطقه سبز بغداد اصابت کرده و ١٠ نفر زخمی شدند.

این حملات خسارات مادی فراوانی نیز به دنبال داشت و سفارت آمریکا حملات راکتی را محکوم کرد.

مصطفی الکاظمی، نخست‌وزیر عراق، روز پنج‌شنبه ضمن تاکید بر حمایت از روند قانونی برای پایان بحران سیاسی در کشور، خبر داد که به فرماندهان امنیتی برای تامین امنیت کامل جلسه مجلس دستورات لازم داده شده است.

او گفت که هر تلاشی برای مانع‌تراشی در مسیر دموکراتیک کشور را با قاطعیت محکوم می کند.

پیشتر گزارش‌ها حاکی از اختلافات درون حزبی در اتحادیه میهنی کردستان بر سر نامزد نهایی این حزب برای مقام ریاست جمهوری عراق بود.

اطلاعات رسیده به ایران‌اینترنشنال نشان می‌داد جلسه رای‌گیری به دور دوم برسد و طی آن رییس‌جمهوری آینده طبق قانون ٥٠ به علاوه یک انتخاب شود.

خبرگزاری دولتی عراق روز پنج‌شنبه همچنین گزارش داد که محسن المندلاوی، معاون اول رییس پارلمان عراق با برهم صالح و عبداللطیف رشید، دو نامزد مقام ریاست جمهوری و همچنین محمد شیعه السودانی، نامزد مقام نخست‌وزیری عراق به طور جداگانه دیدار کرده است.

همزمان حزب دموکرات کردستان روز پنج‌شنبه اعلام کرد هیچ توافقی میان این حزب و اتحادیه میهنی کردستان بر سر نامزد ریاست جمهوری عراق وجود ندارد.

اخلاص الدلیمی، نماینده این حزب، به خبرگزاری عراق گفت حزب دموکرات کردستان پس از انصراف از نامزدی ریبر احمد، به عنوان راه حلی برای بن‌بست سیاسی و توجه به منافع عمومی، به نامزدی عبداللطیف رشید رای داد.

او اضافه کرد: «ما از نامزد خود صرف نظر کردیم و از نامزد اتحادیه میهنی، عبداللطیف رشید حمایت خواهیم کرد.»

به گفته این نماینده حزب دموکرات کردستان عراق، اغلب جناح‌های سیاسی به رشید رای خواهند داد.

او تاکید کرد: «از مدت‌ها پیش تلاش‌هایی برای توافق با اتحادیه میهنی کردستان انجام شده اما تاکنون بر سر نام نامزد به توافق نرسیدیم.»

پیشتر خبرگزاری فرانسه گزارش داد که در این مرحله دو نامزد برجسته هستند: برهم صالح، رییس‌جمهوری فعلی، به عنوان نامزد اتحادیه میهنی کردستان و ریبر احمد، وزیر کشور کنونی اقلیم خودمختار کردستان که نماینده حزب دموکرات کردستان است.

پس از انتخاب رییس‌جمهوری از سوی نمایندگان، او باید گزینه پیشنهادی پارلمان را برای نخست‌وزیری منصوب کند.

در حالی که ریاست پارلمان عراق در اختیار نیروهای سنی‌مذهب است، مقام نخست‌وزیری عراق به شیعیان واگذار شده اما در ماه‌های اخیر، رویارویی دو جبهه بزرگ سیاسی-شیعی کشور، مانع انتخاب نخست‌وزیر شده است.

از یک سو مقتدی صدر، رهبر پرنفوذ شیعیان خواستار انحلال مجلس و انتخابات زودهنگام پارلمانی است و از تشکیل دولت جدید بدون این شرایط خودداری می‌کند و از سوی دیگر، چارچوب هماهنگی، ائتلافی از جناح‌های شیعه تحت حمایت جمهوری اسلامی از جمله شبه‌نظامیان حشد الشعبی، خواهان تشکیل دولت جدید قبل از هر رای‌گیری‌ای است.