یونیسف خواستار محافظت از کودکان و نوجوانان در شرایط تلاش برای سرکوب اعتراضات در ایران شد
کاترین راسل، مدیر کل صندوق کودکان ملل متحد، یونیسف، با ابراز نگرانی از کشته، زخمی و بازداشت شدن افراد زیر ۱۸ سال در جریان خیزش سراسری ایرانیان علیه جمهوری اسلامی، خواستار محافظت از کودکان و نوجوانان ایرانی در این شرایط شد.
راسل با انتشار بیانیهای اعلام کرد: «علاوه بر تلفات گزارش شده، بسیاری از کودکان شاهد خشونت در خیابانها یا از طریق پخش [تصاویر اعتراضات] از رسانهها بودهاند که میتواند تاثیر طولانیمدتی بر سلامت و رفاه آنان بگذارد.»
مدیر کل یونیسف همچنین خواستار حمایت از همه کودکان در برابر هر گونه خشونت و آسیب، از جمله در درگیریها و رویدادهای سیاسی شد و تاکید کرد که خشونت علیه کودکان از سوی هر کسی و با هر زمینهای، غیر قابل دفاع است.
او ضمن تکرار درخواست آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل متحد، از مقامهای جمهوری اسلامی، بر لزوم «خودداری از استفاده از زور غیرضروری یا نامتناسب» تاکید کرد.
پیشتر مهتاب کرامتی، بازیگر و سفیر حسن نیت یونیسف، با محکوم کردن خشونت و سرکوب علیه اعتراضات سراسری، در اینستاگرامش نوشت که گزارشهای مربوط به بازداشت، کشته و زخمی شدن کودکان در اعتراضات و استفاده از نوجوانان برای مقابله با معترضان را به مقامات یونیسف در ایران داده است.
سازمان حقوق بشر ایران شنبه ۱۶ مهر ۱۴۰۱، شمار کشتهشدگان خیزش اخیر در این کشور را دستکم ۱۸۵ تن، از جمله احتمالا ۱۹ کودک اعلام کرد.
این سازمان درباره کودکان کشته شده نوشت برای تمام آنها شناسنامه و اسنادی که نشانگر سن دقیق ایشان باشد دریافت نکرده و تلاش برای ثبت دقیق سن آنان ادامه دارد.
نیکا شاکرمی و سارینا اسماعیلزاده، از جمله کشتهشدگان اعتراضات اخیر هستند که نامشان به شکلی گسترده منتشر شد. این دو دختر جوان، کمتر از ۱۸ سال داشتند و ۱۶ ساله بودند.
امیرحسین بساطی ۱۵ ساله، کودک دیگری است که در جریان اعتراضات و با شلیک مستقیم نیروهای ضد شورش به سینهاش، کشته شد.
جسد این کودک نیز پس از هشت روز بیخبری به خانوادهاش تحویل داده شد.
هشدار یونیسف در حالی است که شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران با انتشار اطلاعیهای اعلام کرد برخی از «مدیران مدارس» سطح شهر سنندج و تعدادی از دیگر شهرهای ایران، تبدیل به «بازوی نیروهای امنیتی و نظامی» شدهاند و در راستای سرکوب دانشآموزان و معلمان معترض، با نیروهای امنیتی «همکاری» میکنند.
پیش از این، انجمن حمایت از حقوق کودکان با صدور بیانیهای بهکارگیری کودکان برای سرکوب اعتراضات خیابانی و همچنین قتل و بازداشت کودکان و نوجوانان را در جریان خیزش سراسری مردم ایران، محکوم کرد.
این انجمن در بیانیه خود خواستار پایان دادن به «خشونت علیه کودکان» شد و خطاب به مقامهای جمهوری اسلامی نوشت: «دستانتان را از روی ماشه بردارید!»
با اوجگیری خیزش سراسری مردم ایران و خستگی و کمبود نیروهای سرکوب جمهوری اسلامی، تصاویری از کودکان و نوجوانان در لباس ضد شورش بسیج و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در شبکههای اجتماعی منتشر شد که خشم بسیاری از کاربران را برانگیخت.
کشتار کودکان در اعتراضات ایران اما واکنش کشورهای دیگر را نیز در پی داشته است.
پنی وانگ، وزیر امور خارجه استرالیا در حساب توییتر خود نوشت: «گزارشهای مربوط به حمله به کودکان و بازداشت دانشآموزان در محوطه مدرسه نگرانکننده است.»