نخست‌وزیر کانادا: ورود حدود ۱۰ هزار عضو سپاه به کانادا برای همیشه ممنوع می‌شود

نخست‌وزیر کانادا از اقدام این کشور برای جلوگیری از ورود ۱۰ هزار نفر از اعضای سپاه پاسداران و مقامات ارشد جمهوری اسلامی به این کشور خبر داد و معاون او نیز سپاه را سازمانی تروریستی خواند. با این حال دولت کانادا هنوز کل سپاه پاسداران را در فهرست سازمان‌های تروریستی قرار نداده است.

حامد اسماعیلیون، سخنگوی انجمن خانواده‌های قربانیان پرواز اوکراینی، در واکنش به اقدام دولت کانادا در توییتی نوشت: «قدرت بی‌قدرتان. بازوهای سپاه در کانادا قطع می‌‌شود و جامعه‌ مدنی ایرانی ثابت کرد خیلی کارها شدنی‌ست.»

جاستین ترودو، نخست‌وزیر کانادا، جمعه اعلام کرد دولت این کشور در حال انجام اقدام‌هایی است تا از ورود مقام‌های ارشد جمهوری اسلامی و حدود ۱۰ هزار نفر از اعضای سپاه پاسداران به کانادا جلوگیری کرده و برای مسدود کردن دارایی‌های افراد تحت تحریم، نهادی ویژه تشکیل دهد.

نخست وزیر کانادا گفت این کشور برای شناسایی و مسدود کردن دارایی‌های اشخاص تحت تحریم و ایجاد یک اداره ویژه برای پیگیری این هدف، ۷۶ میلیون دلار اختصاص می‌دهد.

ترودو با اشاره به تحریم‌های اخیر کانادا علیه ۳۴ فرد و نهاد ایرانی مرتبط با سرکوب مردم ایران، از جمله گشت ارشاد و برخی اعضای سپاه پاسداران، تاکید کرد، گستره این تحریم‌ها وسیع‌تر خواهد شد.

نخست وزیر کانادا در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه چرا دولت کانادا واقعا سپاه پاسداران را در فهرست سازمان‌های تروریستی قرار نداده گفت: «ما همه ابزارهای ممکن را با دقت بسیار زیاد بررسی کردیم و هیچ ابزاری را از میان گزینه‌های خود حذف نخواهیم کرد.»

جاستین ترودو تاکید کرد: «ما از همه ابزارها برای تقویت پیام امید و آزادی که از سوی زنان شجاع ایران به گوش رسیده استفاده می‌کنیم.»

او افزود: «ما در کنار خانواده‌های جان‌باختگان پرواز هواپیمای اوکراینی خواهیم بود. این هفته مصادف با هزارمین روز سرنگون کردن هولناک هواپیمای اوکراینی بود. من در روزهای اخیر با خانواده‌های جان‌باختگان صحبت کردم و شاهد رنج و خشم آنها بوده‌ام.»

از سوی دیگر، کریستیا فریلند، معاون نخست وزیر کانادا، نیز جمهوری اسلامی را «حامی تروریسم، سرکوب‌گر، دین‌سالار و زن‌ستیز» خواند و گفت: «سپاه پاسداران یک سازمان تروریستی است.»

او با تاکید بر اینکه کانادا از تمام ابزارهای خود استفاده خواهد کرد تا اعضای سپاه را درباره نقض فاحش حقوق بشر و حقوق زنان پاسخگو کند، گفت: « کشور کانادا جای امنی برای پول سپاه یا رهبران آن نخواهد بود.»

این اقدام دولت کانادا درپی چند هفته فشار نمایندگان مخالف دولت در پارلمان، خانواده‌های قربانیان پرواز اوکراینی و سایر فعالان برای اضافه کردن سپاه پاسداران به فهرست سازمان‌های تروریستی صورت می‌گیرد.

نمایندگان پارلمان کانادا در سال ۲۰۱۸ با پیشنهادی موافقت رده بودند که از دولت می‌خواهد سپاه پاسداران را در فهرست سازمان‌های تروریستی قرار دهد. با این حال دولت کانادا تاکنون سپاه را در این فهرست قرار نداده و تنها نیروی قدس این سازمان را تروریست شناخته است.

کاوه شهروز، وکیل و فعال حقوق بشر ایرانی-کانادایی، به سی‌بی‌سی گفت جلوگیری از ورود ۱۰ هزار عضو سپاه به کانادا اقدام خوبی است، اما کافی نیست و «ماهیت هیولایی» این سازمان را به رسمیت نشناخته است.

از سوی دیگر، توماس جونو، استاد دانشگاه اتاوا، گفت اقدام جمعه دولت کانادا در مقایسه با قرار دادن سپاه پاسداران در فهرست تروریسم، تاثیر بیشتری خواهد داشت زیرا از تلاش‌های جمهوری اسلامی برای پولشویی و آزار شهروندان ایرانی-کانادایی جلوگیری خواهد کرد.