وزارت خارجه آمریکا آزادی باقر نمازی در ازای انتقال پول بلوکهشده ایران را رد کرد
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا درباره آزادی باقر نمازی، شهروند دو تابعیتی به ایران اینترنشنال گفت هر ادعایی مبنی بر اینکه لغو ممنوعیت سفر باقر نمازی از سوی ایران بخشی از معامله برای انتقال وجوه مسدود شده بوده، مطلقا نادرست است.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا به سمیرا قرایی، خبرنگار ایران اینترنشنال، گفت: باقر نمازی به ناحق در ایران بازداشت شد و پس از گذراندن دوران محکومیتش، علیرغم نیاز مکرر به مراقبتهای فوری پزشکی اجازه خروج از کشور را نداشت. ما میدانیم که لغو ممنوعیت سفر باقر نمازی و مرخصی پسرش به نیازهای پزشکی او مرتبط بود.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا افزود: ما همچنان به گفتگوهای غیرمستقیم در مورد ترتیبات بشردوستانه احتمالی برای تسهیل آزادی فوری شهروندان آمریکایی دیگر که به ناحق از سوی ایران بازداشت شدهاند، ادامه میدهیم.
پیشتر نیز شورای امنیت ملی آمریکا در توییتی اعلام کرد: گزارشهای منابع ایرانی مبنی بر انتقال وجه در ارتباط با آزادی باقر نمازی و مرخصی سیامک نمازی کذب مطلق است.
در همین حال، واشینگتن پست به نقل از یک منبع آگاه گزارش داد عراق در آزادی باقر نمازی و مرخصی فرزندش سیامک از زندان نقش میانجی کلیدی را داشته است.
استفان دوجاریک، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل شنبه در بیانیهای اعلام کرد که باقر نمازی، یکی از مقامهای سابق این سازمان که در ایران به اتهام «همکاری با دولت متخاصم» محکوم شده بود، برای درمان اجازه خروج از ایران را دریافت کرده است.
دوجاریک افزود که این تصمیم پس از درخواستهای آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل از ابراهیم رئیسی اتخاذ شده است.
همزمان، جرد گنسر، وکیل سیامک نمازی فرزند باقر نمازی، شامگاه شنبه ۹ مهرماه، اعلام کرد که موکل او برای یک هفته از زندان اوین مرخص شده، اما امکان تمدید این مرخصی هم وجود دارد.
نور نیوز، وبسایت نزدیک به شورای عالی امنیت ملی، بدون اشاره به نام کشور میانجیگر نوشت که طی هفتههای اخیر مذاکرات فشردهای با وساطت یکی از کشورهای منطقه درباره آزادسازی همزمان زندانیان ایران و آمریکا انجام شده است.
این وبسایت خبری گزارش کرد که میلیاردها دلار از منابع ارزی مسدود شده ایران نیز در این چارچوب در شرف آزادسازی است.
هنوز مشخص نیست که آیا تغییرات ایجاد شده در وضعیت پرونده خانواده نمازی میتواند گامی به سوی آزادی کامل سیامک باشد یا آیا این اقدام نشانهای از مرخصی احتمالی یا آزادی سایر شهروندان آمریکایی بازداشتشده در ایران خواهد بود.
سیامک نمازی در مهرماه سال ۱۳۹۴ در جریان سفری به ایران بازداشت شده بود و همچنان در ایران محبوس است. پدر او، باقر نمازی که از مقامهای سابق یونیسف است، نیز که سال ۹۵ برای پیگیری وضعیت فرزندش به ایران رفته بود، بازداشت شد.
این دو شهروند ایرانی-آمریکایی به اتهام جاسوسی و همکاری با دولت آمریکا به ۱۰ سال زندان محکوم شدند، اما آنها و همچنین دولت آمریکا اتهام وارده از سوی جمهوری اسلامی را رد کردند.
باقر نمازی حدود چهار سال پیش از زندان آزاد شد ولی قوه قضاییه جمهوری اسلامی او را ممنوعالخروج کرده و به باقر نمازی اجازه خروج از ایران را نمیداد.