موج گسترده حمایت چهره‌های داخلی و جهانی از اعتراضات ایران و ادای احترام به مهسا امینی

بسیاری از چهره‌های ایرانی و جهانی، از هنرمندان و نویسندگان تا ورزشکاران و فعالان مدنی و سیاسی به قتل مهسا امینی به دست نیروهای «گشت ارشاد» و همچنین اعتراضات ضدحکومتی شهروندان در ایران پس از این قتل واکنش نشان دادند.

هنرمندان و نویسندگان بین‌المللی

خابی لیم، اینفلوئنسر معروف اینستاگرامی، با انتشار تصویری از مهسا امینی نوشت: «بزرگ‌ترین جنگ برای حقوق زنان و حقوق بشر در ایران در حال وقوع است. اگر روی زمین زندگی می‌کنید و سکوت کنید، دیگر هیچ زمانی نمی‌توانید در مورد حقوق زنان صحبت کنید.»

شارون استون، بازیگر آمریکایی در واکنش به قتل مهسا امینی، ویدیویی از مصاحبه مسیح علی‌نژاد با شبکه سی‌ان‌ان را در صفحه اینستاگرام خود استوری کرد و نوشت: «لطفا دستتان را از بدن‌های ما کوتاه کنید.»

بلا حدید، مدل مشهور آمریکایی با انتشار تصویری از مهسا امینی در صفحه اینستاگرام خود با خانواده او ابراز همدردی کرد و نوشت مهسا امینی مستحق چنین مرگی نبود.

ادا اجه، بازیگر مشهور ترکیه‌ای، در یک استوری اینستاگرام با به اشتراک گذاشتن تصویری از مهسا امینی نوشت: «من از زنان ایران حمایت می‌کنم.»

نورگل یشیلچای، بازیگر سینما و تلویزیون ترکیه در توییتی در حمایت از مهسا امینی نوشت: «مهسا امینی، افسوس دختر کوچک، افسوس برای همه زنان جهان.»

ابرو گوندش، خواننده ترکیه‌ای، در توییتر خود هشتگ مهسا امینی را منتشر کرد و در استوری اینستاگرام خود عکس او را به اشتراک گذاشت.

دمت اوزدمیر، بازیگر و مدل معروف اهل ترکیه نیز با انتشار تصویر مهسا امینی و پست سازمان عفو بین‌الملل، خبر کشته شدن مهسا امینی را استوری کرد.

گوکان آلکان، بازیگر اهل ترکیه، در استوری اینستاگرامش با گذاشتن هشتگ فارسی و انگلیسی مهسا امینی نوشت: «برای ایران کاری بکنید.»

جی.‌ کی. رولینگ، نویسنده مطرح بریتانیایی و خالق مجموعه «هری پاتر»، با بازنشر ویدیویی از مسیح علی‌نژاد که در آن زنان ایرانی در حال کوتاه کردن موهای خود یا سوزاندن روسری‌هایشان در اعتراض به حجاب اجباری هستند، با هشتگ #مهسا_امینی نوشت: «شجاعت واقعی این شکلی است.»

ناتانیل بازولیک، بازیگر استرالیایی که بازی در سریال «خاطرات خون‌آشام و اصیل‌ها» را در کارنامه خود دارد، در واکنش به کشته شدن مهسا امینی در اینستاگرام خود نوشت: «چرا جهان ساکت است؟»

لیه رمینی، بازیگر آمریکایی، در واکنش به جان باختن مهسا امینی نوشت: «رهبران مستبد امیدوارند مردم حواسشان پرت شود تا ادامه دهند. پس بیایید به اشتراک‌ گذاشتن نام و داستان او را ادامه دهیم.»

بورجو بیریجیک، هنرمند سرشناس ترک و بازیگر سریال‌ «دختر پشت‌ پنجره» در صفحه خود با انتشار تصویری از مهسا امینی و استفاده از هشتگ نام او با ایرانی‌ها همدردی کرد.

علاوه بر این هنرمندان، کایلی مور گیلبرت، پژوهشگر استرالیایی-بریتانیایی و زندانی پیشین در ایران هم در مصاحبه‌ای رادیویی در شبکه ای‌بی‌سی گفت که حجم عظیمی از خشم در ایران وجود دارد که کشور را متلاطم کرده: «این خشم نه تنها از پلیس اخلاقی، بلکه از سوء مدیریت، فساد و نارضایتی عمومی از رژیم جمهوری اسلامی است.»

این زندانی سیاسی پیشین همچنین گفت: «حجاب نماد رژیم است و ایران یکی از معدود کشورهای جهان است که زنان را مجبور می‌کند بر خلاف میلشان لباس بپوشند.»

چهره‌های سیاسی و مدنی

شاهزاده رضا پهلوی اعلام کرد قتل ژینا (مهسا) امینی به دست جمهوری اسلامی، احساسات عموم ملت ایران را جریحه‌دار کرده است.

او اضافه کرد: «از این رو یک‌شنبه و دوشنبه ۲۷ و ۲۸ شهریور، در روزهای عزای عمومی و سوگواری ملی برای ژینا، یاد او و همه فرزندان جان‌باخته ایران را گرامی و زنده نگه داریم.»

شهبانو فرح پهلوی هم در پیامی در واکنش به «مرگ دلخراش ژینا (مهسا) امینی به دست رژیم زن‌ستیز جمهوری اسلامی» نوشت: «بار دیگر فرزندی از ایران زمین به دست گزمه‌های حکومتی ضد ایرانی جان خود را از دست داد. من به عنوان یک مادر ایرانی این مصیبت بزرگ و دردناک را به مادر و پدر ژینا و بازماندگان او از صمیم قلب تسلیت می گویم.»

شهبانو فرح پهلوی اضافه کرد: «با تمام تلاش‌های رژیم برای سرکوب زنان، مبارزات آزادی‌خواهانه و خستگی‌ناپذیر زنان ایران قابل ستایش و تقدیر است. من نیز با پیروی از شاهزاده رضا پهلوی روزهای ۲۷ و ۲۸ شهریور را عزای عمومی و سوگواری به نام او و همه فرزندان جان باخته ایران اعلام می‌دارم.»

نازنین بنیادی، فعال حقوق بشر ایرانی-بریتانیایی نیز گفت: «مردم یک فرهنگ به صورت گسترده به حجاب اجباری اعتراض دارند و به خاطر اعتراض به آن در خطر حبس، شکنجه و کشتار قرار می‌گیرند. حجاب اجباری هیچ ربطی به فرهنگ ندارد».

همچنین خانواده‌های داغدار قربانیان سیاسی در ایران نیز به قتل واکنش نشان دادند.

مادر امیرحسین زارع‌زاده، از کشته‌شدگان اعتراضات آبان ۹۸، ضمن ابراز همدردی با مادر مهسا امینی در صفحه اینستاگرام خود نوشت: «به خاطر تار موی دختران، بنزین، آب و پول می‌کشید، بعد اسم خودتان را مسلمان گذاشتید. اگر اسلام این است من اسلام را قبول ندارم.»

فائزه هاشمی، دختر اکبر هاشمی رفسنجانی هم در کلاب‌هاوس گفت: «رفتار جمهوری اسلامی با مردم و زندانیان بدتر از اسرائیل است. در حالی که اسرائیل اخیرا یک زن زندانی را که اعتصاب غذا کرده بود آزاد کرد، مقام‌های ایران به اعتصاب غذای این همه زندانی سیاسی که به خاطر نقد کردن زندانی هستند، بی توجهی می‌کنند.»

هنرمندان ایرانی: سکوت دیگر جایز نیست!

محسن چاووشی، خواننده موسیقی پاپ در یکی از تازه‌ترین واکنش‌ها به «قتل دولتی مهسا امینی و اعتراضات در ایران، در توییتر خود نوشت: «امروز و در تمام این سال‌ها، هر جا حرف زده‌ام از خوزستان تا کردستان و جای‌جای این وطن به عشق مردم بوده و بس. همین مردمی که امروز ناجوانمردانه و بی‌گناه کتک می‌خورند.»

او در ادامه نوشت: «من، محسن چاوشی، در صحت عقل و سلامت جان، اعلام می‌کنم از امروز تمام همکاری‌های خود را با وزارت ارشاد و ... برای مجوز و امثالهم

قطع می‌کنم و مثل همیشه به خواست و عشق مردم می‌خوانم. سکوت دیگر جایز نیست.»

از سوی دیگر تعدادی از هنرمندان زن ایرانی مثل شیوا ابراهیمی و شبنم فرشادجو، بازیگران سینما و تلویزیون، با برداشتن روسری و حجاب اجباری، تصویری بدون حجاب از خود منتشر کردند.

مریم بوبانی، بازیگر سینما و تلویزیون، در حمایت از مهسا امینی با انتشار یک تصویر بدون حجاب از خود در صفحه اینستاگرامش نوشت: «۴۰ و چند سال رنج، رنگی به موهای من نگذاشته اما همین سپیدی را از اجبار روسری می‌رهانم، به احترام و برای همراهی با همه زنان ودختران وطنم.»

آناهیتا همتی، بازیگر سینما و تلویزیون در ویدیویی برای همراهی با سوگ مهسا امینی و در حمایت از موج اعتراض‌ها به کشته شدن او، موهای خود را تراشید.

کتایون ریاحی، بازیگر سرشناس در مصاحبه با برنامه «تیتر اول» درباره برداشتن حجابش گفت:«کشف حجاب برای کسی است که قبلا باحجاب بوده اما من هیچ وقت باحجاب نبوده‌ام و [اکنون] فقط حقیقت را نشان می‌دهم.»

او گفت: «سال‌هاست ما را به عنوان باحجاب نشان می‌دهند اما این حقیقت ندارد. دروغ بس است».

رضا عطاران، بازیگر و کارگردان ایرانی، در واکنش به جان باختن مهسا امینی در بازداشت ماموران گشت ارشاد، با انتشار تصویری از این زن جوان در صفحه اینستاگرامش نوشت: «ما مدت‌هاست که مرده‌ایم.»

محسن کیایی، بازیگر سینما و تلویزیون ایران در واکنش به کشته‌شدن مهسا امینی در صفحه اینستاگرام خود نوشت: «با تمام وجود غمگینم. من هم دختر دارم. خوب می‌فهمم پدر و مادر این بچه چه می‌کشد. امیدوارم جهل ریشه‌کن بشود. امیدوارم انسانیت مهم‌ترین عیار سنجش باشد. امیدوارم ما و فرزندان ما با آرامش در کشور خودمان زندگی کنیم نه اینکه برای داشتن کمترین و ساده‌ترین خواسته‌هایمان آواره کشورهای دیگر بشویم.»

امیر جعفری، بازیگر سینما و تلویزیون در واکنش به قتل مهسا امینی در اینستاگرام خود نوشت: «توجیه برای دختر جوانی که مهمان و مسافر دیار ناامنی بود با ادعای امنیت! برای نداشتن شرم از این همه جرم مشهود، کاش محاکمه شوید شما که جوانان را این‌گونه می‌خواهید ... ترسیده، مغموم، شکسته، فرمان‌بردار، دست‌بسته و بی‌جان ... اما دختران این سرزمین در هر تکه از هراس درختی را آبیاری می‌کنند که هزاران میوه نفرت به همراه دارد و هیچ چیز آن‌چنان که هست، نمی‌ماند ...»

شهرام ناظری، خواننده مشهور ایرانی، در سوگ کشته شدن مهسا امینی قطعه کوتاهی را با نام «آی ئازیزم» به زبان کردی در صفحه اینستاگرام خود منتشر کرد و نوشت: «ژینا گیان، آواز زندگی بودی. صدای تو باید بلند خوانده شود. صدای تو اکنون در صدای ماست.»

کیهان کلهر، نوازنده سرشناس هم با انتشار عکسی از خود در کنار همسرش در اینستاگرام و هشتگ «اتحاد»، به کارزار «زن، زندگی، آزادی؛ از کردستان تا همه جای ایران» پیوست.

این کارزار پس از قتل مهسا امینی و در اعتراض به حجاب اجباری در شبکه‌های اجتماعی به راه افتاده است.

احسان کرمی، بازیگر و خواننده هم به دنبال قتل مهسا امینی در پی بازداشت از سوی گشت ارشاد، در توییترش نوشت: «جنايت‌هاى بزرگ زبان را تحقير می‌كند يا مردم حقير جانيان بزرگ می‌سازند و…؟»

پیشتر شقایق دهقان، بازیگر سینما و تلویزیون هم در واکنش به آن‌چه برای مهسا امینی رخ داد، با اشاره به «سقف پیشرفت دخترها» در ایران و محدودیت برای استعداد آن‌ها در اینستاگرامش نوشت: «حالا فکر می‌کنم فعلا زنده نگه داریم و بزرگشان کنیم، باقی‌اش پیشکش!»

در خارج از کشور، ابراهیم حامدی، خواننده پاپ مشهور به «ابی» در مصاحبه اینستاگرامی با صفحه مسیح علی‌نژاد با حمایت از اعتراضات به قتل مهسا امینی گفت: «آن‌قدر این جمهوری اسلامی زشت است که کلمات برای بیان ظلم آن کافی نیست.»

امید جلیلی، کمدین معروف ایرانی-بریتانیایی هم در پستی در صفحه اینستاگرامش با اشاره به کشته شدن مهسا امینی نوشت: «ایران، این موقعیت جورج فلوید ماست. بیایید کاری کنیم که این بار بشود.»

شهیار قنبری، خواننده و آهنگساز ایرانی هم در گفت‌وگو با ایران‌اینترنشنال درباره وظیفه هنرمندان در حمایت از اعتراضات ایران گفت: «اکنون به رنسانس ایرانی و ساعت حقیقت در ایران رسیده‌ایم و وظیفه هنرمندان از هر زمان دیگری سنگین‌تر است.»

ورزشکاران

علی کریمی، ستاره پیشین تیم ملی فوتبال ایران، طی روزهای گذشته پست‌های اعتراضی زیادی را در واکنش به «قتل دولتی» مهسا امینی منتشر کرده است.

او در پاسخ به کانال تلگرامی وابسته به سپاه قدس جمهوری اسلامی که او را حامی فتنه‌گران و اغتشاش‌گران خوانده بود، نوشت: «اگر امثال شما مسلمان و وطن‌پرستند، خدایا کافرم گردان.»

شهره بیات، سرداور سرشناس بین‌المللی شطرنج، دیگر چهره ورزشی است که به این ماجرا واکنش نشان داده است. او که در مسابقات جهانی روسیه حجاب اجباری را از سر برداشت، سال گذشته جایزه زنان شجاع وزارت امور خارجه آمریکا را دریافت کرد.

امین بوداغی، ملی‌پوش قایقرانی ایران در اعتراض به کشته شدن مهسا امینی، با حمایت از اعتراضات مردمی گفت: «از یک جایی به بعد تکلیف این که کدام طرفی هستی را باید مشخص کنی. دین نداری، حداقل آزاده باش! صدای مظلوم باش! آن کسی که حالا خودش را به نشنیدن زده، منفعتی در نشنیدن دارد.»

در ادامه اعتراض اهالی فوتبال به کشته شدن مهسا امینی، احمدرضا عابدزاده، علیرضا حقیقی و جواد کاظمیان، کاپیتان و بازیکنان پیشین تیم ملی با انتشار یک استوری مشترک در صفحات خود نوشتند: ««زن ایرانی هویت و نشان دارد، احترام دارد؛ نیاز به "ارشاد" ندارد.»