طرح اعضای دو حزب مجلس نمایندگان آمریکا برای تشدید تحریمها علیه جمهوری اسلامی
گروهی از اعضای دو حزب مجلس نمایندگان آمریکا با هدف جلوگیری از دستیابی جمهوری اسلامی به سلاح هستهای و مقابله با حمایت تهران از تروریسم، طرحی را تهیه کردهاند که تحریمهای آمریکا علیه ایران را به ویژه در بخش انرژی تشدید میکند.
فاکس نیوز گزارش داد این طرح تحریمهای ایران را در ارتباط با برنامه تسلیحاتی مخفیانه و متعارف، برنامه موشک بالستیک، حمایت از تروریسم و اقدامات سپاه پاسداران تشدید میکند.
میشل استیل، عضو جمهوریخواه مجلس نمایندگان، که سرپرستی تهیه این طرح را به عهده دارد گفت: «رژیم ایران با اقداماتی از جمله آزار ستمگرانه مردمان خود گرفته تا تهدیدهای مداوم علیه جوامع مردمسالار، بارها و بارها ثابت کرده که یک حکومت یاغی است که هیچ نفعی در حفظ صلح منطقهای و جهانی ندارد.»
در همین حال، تلاشهای سایر اعضای کنگره، به ویژه جمهوریخواهان، برای توقف تلاشهای دولت بایدن برای احیای برجام ادامه دارد.
در حالی که اعضای مجلس نمایندگان آمریکا قطعنامهای را تهیه کردهاند که دولت بایدن را به ارائه مدارک مربوط به مذاکرات احیای برجام به کنگره ملزم میکند، کلودیا تنی، عضو جمهوریخواه این مجلس اعلام کرد که صبح پنجشنبه دموکراتها تلاشها برای تصویب این طرح را مسدود کردند.
کلودیا تنی در عین حال گفت: «ناامیدی هر دو حزب آمریکا از مماشات مداوم دولت بایدن با ایران در حال افزایش است.»
نیکی هیلی، سفیر سابق آمریکا در سازمان ملل، روز پنجشنبه گفت بایدن باید در پیگیری موفقیت پیمان عادیسازی روابط اسرائیل با کشورهای منطقه استوار باشد «نه اینکه دوباره وارد یک توافق فاجعهبار با ایران شود که شرکای ما در منطقه را تهدید کند و امنیت جهان را کاهش دهد.»
مقامات آمریکایی و غربی آخرین نظرات ایران درباره متن پیشنهادی توافق احیای برجام را غیر سازنده خواندهاند و هشدار دادهاند که خواستههای جمهوری اسلامی روند مذاکرات را به عقب بازگردانده است.
روز چهارشنبه ۲۳ شهریور، جوزپ بورل، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، هشدار داده بود مذاکرات احیای برجام در بنبست قرار گرفته و انتظار نمیرود در روزهای آینده پیشرفتی حاصل شود.
تام نایدس، سفیر آمریکا در اسرائیل، نیز نسبت به امضای توافق هستهای در آینده نزدیک ابراز تردید کرد و گفت همه گزینهها در مورد برنامه اتمی ایران روی میز هستند. او گفت توپ امضای توافق اتمی در زمین ایران بود اما تهران توپ را برنگردانده و بعید است این توافق در آینده نزدیک امضا شود.
با این حال، رسول موسوی، دستیار وزیر خارجه جمهوری اسلامی گفت: «آدم عاقل دوبار از یک سوراخ گزیده نمیشود، برعکس گفته آقای بورل معتقدم مذاکرات برجام در بنبست نیست، بلکه آنچه مذاکرات را به بنبست میکشاند، تلاش سیاسی برای بازنگه داشتن پرونده ایران در آژانس علیرغم بازگشت به شرایط سال ۲۰۱۵ است.»
ابراهیم رئیسی نیز در گفتوگو با الجزیره با تاکید بر اینکه تصمیم نهایی برای دستیابی به توافق احیای برجام برعهده آمریکاست گفت: «برای پیشبرد مذاکرات احیای برجام، موضوعات پادمانی مرتبط با آژانس بینالمللی انرژی اتمی باید حل شود.»
در همین حال، محمد مرندی، مشاور تیم مذاکره هستهای ایران از سفر علی باقریکنی به نیویورک همراه با ابراهیم رئیسی خبر داد و نوشت: اگر غربیها «درباره رعایت حقوق ایران جدی هستند، میتوانند در این سفر باقریکنی هر سوالی را [درباره مذاکرات احیای برجام] مطرح کنند.»