چین گزارش کمیسر عالی حقوق بشر درباره نقض حقوق ایغورها را اقدامی هماهنگ با آمریکا خواند
دولت چین گزارش کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد درباره اقدامهای این کشور علیه اقلیتها در استان سینکیانگ را دروغ و اقدامی در هماهنگی با کشورهای غربی علیه خود خواند.
پکن که بارها با انتشار این گزارش مخالفت کرده بود، در یک سند ۱۳۱ صفحهای که سه برابر گزارش اصلی است، به گزارش میشل باشله، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد، پاسخ داده است.
چین گزارش کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل را تنظیم شده «بر اساس اطلاعات نادرست و دروغهای ساخته شده» از سوی نیروهای مخالف خود دانست.
وزارت امور خارجه چین این گزارش را اقدامی هماهنگ با آمریکا و کشورهای غربی خواند.
پکن پیش از این نیز با انتشار این گزارش مخالفت کرده بود.
میشل باشله، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد، در گزارش خود که آن را روز چهارشنبه نهم شهریور و دقایقی پیش از پایان دوران تصدی چهار ساله خود بر کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل منتشر کرد، اعلام کرد: «گستره موارد زندانی کردن خودسرانه و تبعیضآمیز اویغورها و سایر گروههای مسلمان در استان سینکیانگ ممکن است به منزله جنایتهای بینالمللی و به ویژه جنایت علیه بشریت باشد.»
کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل به دولت چین توصیه کرد برای آزادی همه افرادی که در کمپهای آموزشی، زندانها و بازداشتگاهها زندانی هستند، اقدام فوری انجام دهد.
چین پیش از این مدعی تعطیلی این مراکز شده بود.
باشله هفته پیش از «فشارهای فوقالعاده» برای «منتشر کردن یا منتشر نکردن» این گزارش خبر داده بود.
پیش از این کشورهایی از جمله کره شمالی، ونزوئلا و کوبا خواستار منتشر نشدن این گزارش شده بودند و در مقابل، باشله به نداشتن قاطعیت کافی در مقابل چین متهم شد.
او در خرداد ماه به شهرهای کاشغر و اورومچی در سینکیانگ سفر کرد.
یک گروه ۴۰ نفره از سیاستمداران ۱۸ کشور این سفر را یک «یک تور نمایشی» خواندند.
پس از این سفر، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل اعلام کرد نتوانسته با هیچیک از اویغورهای زندانی یا خانوادههای آنها گفتوگو کند.
او در عین حال گفت چین به او اطمینان داده بازداشتگاهها برچیده شدهاند.
این سخنان اعتراض شدید ایغورها را به دنبال داشت.
استان سینکیانگ در شمال غربی چین عمدتا مسلماننشین است.
نهادهای حقوق بشری بر این باورند که دولت چین بیش از یک میلیون مسلمان را که عمدتا از ساکنان این استان هستند، به اردوگاه منتقل کرده است.
بر اساس گزارشهای فعالان حقوق بشر، اویغورها به کار اجباری در اردوگاهها واداشته میشوند و زنان اویغور به اجبار عقیم میشوند.
همچنین هزاران کودک اویغور را در این منطقه از والدینشان که به زور به اردوگاهها، زندانها و دیگر بازداشتگاههای چین برده شدهاند، جدا کردهاند.
میشل باشله، دیپلمات شیلیایی و رئیسجمهوری سابق شیلی است که از سپتامبر سال ۲۰۱۸ میلادی به عنوان کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل فعالیت دارد. او در دوره دیکتاتوری پینوشه تحت تعقیب و پیگرد بود، شکنجه شد و ناگزیر از شیلی فرار کرد.
او برای انتخاب دوباره در مقام کمیسر عالی حقوق بشر نامزد نشده است.