بحران اوکراین؛ داریا دوگین که بود و چگونه کشته شد؟

در پی انتشار خبر انفجار بمب در خودرو داریا دوگین، دختر ۲۹ ساله الکساندر دوگین، ملی‌گرای افراطی روس و از نزدیکان پوتین، رسانه‌های روسیه می‌گویند احتمالا خود دوگین هدف این حمله بوده است. به دنبال این حمله در حومه مسکو، مقام‌های روسیه مدعی‌اند اوکراین پشت این حمله بوده است.

کی‌یف با تکذیب هر گونه دخالت در قتل داریا دوگین، کشمکش‌ها و شکاف‌های سیاسی میان گروه‌ها و باندهای قدرت در داخل روسیه را عامل قتل داریا دوگین می‌داند و می‌گوید نقش اوکراین در قتل او، داستانی است که روسیه ساخته: «پروپاگاندای روسی برای جهانی خیالی.»

ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، قتل داریا دوگین را محکوم کرد و الکساندر دوگین نیز در مراسم یادبود دخترش گفت او در راه روسیه و مردم روسیه مرده است.

دوگین هنگامی که خودروی در حال حرکت دخترش منفجر شد، سوار خودرویی دیگر بود که پشت سر او حرکت می‌کرد. او که شاهد مرگ دخترش بود، در ویدئویی که در رسانه‌های اجتماعی منتشر شده است، سرش را با درماندگی در دست‌هایش گرفته و ناباورانه به صحنه انفجار نگاه می‌کند.

این انفجار به‌ اندازه‌ای مهیب بود که شیشه‌ خانه‌های اطراف را هم شکست.

برخی مخالفان دولت روسیه که اغلب آن‌ها در خارج از این کشور زندگی می‌کنند از این‌که قتل داریا دوگین دستمایه حملات بیشتر علیه اوکراین شود ابراز نگرانی کرده‌اند.

برخی دیگر از منتقدان پوتین اما بر این باورند که برخی جنگ‌افروزان در داخل روسیه، ناراضی از عملکرد این کشور در جنگ اوکراین، پشت این حمله قرار دارند تا آتش جنگ را شعله‌ورتر کنند.

برخی نیز از اینکه معمای قتل داریا در دو روز گشوده شد، اظهار تعجب کرده‌اند.

بنا بر اطلاعاتی که پلیس فدرال روسیه منتشر کرده، قاتل داریا، زنی اوکراینی و مرتبط با دستگاه‌های امنیتی اوکراین بوده که حالا به استونی، کشور همسایه روسیه، گریخته است.

استونی ادعای روسیه در این باره را رد کرده و آن را «تحریک‌آمیز» خوانده است.

بسیاری از منتقدان روسیه بیمناک‌اند که قتل داریا، مسیر جنگ اوکراین را تغییر دهد.

داریا که بود؟

داریا دوگین ۲۹ ساله، روزنامه‌نگار و فعال سیاسی بود و در شبکه‌های تلویزیونی تحت‌ حمایت دولت روسیه حضوری پررنگ داشت.

او از حامیان سرسخت حمله روسیه به اوکراین بود.

برخی معتقدند پدر او، الکساندر دوگین، طراح رویکرد هر چه خصمانه‌تر پوتین به غرب است. رویه‌ای که در نهایت به آغاز جنگ اوکراین منجر شد.

داریا دوگین، دختر این ایده‌پرداز و ملی‌گرای افراطی از همسر دوم او، ناتالیا ملنتیوا، فیلسوف روس بود.

داریا در مسکو بزرگ شد و به دانشگاه دولتی مسکو رفت. پدر او در آن زمان رئیس دپارتمان جامعه‌شناسی و روابط بین‌الملل بود.

پس از فارغ‌التحصیلی از دانشگاه، داریا مجذوب «جنبش اوراسیا»ی پدرش شد. گروهی سیاسی که پدرش پس از جدایی از حزب ملی بلشویک در اوایل سال ۲۰۰۰ بنیان گذارده بود.

جنبش اوراسیا، آمیخته‌ای از ارتدوکس روسی، همراه با عناصری از بلشویسم ملی و تشویق به جنگ بین آن‌چه دوگین «امپراطوری روسیه» می‌خواند و غرب بود.

داریا در کنار نقش تحلیلگر سیاسی این جنبش و سرپرست مطبوعاتی پدرش، در شبکه‌های تحت‌ حمایت دولت روسیه از جمله آر تی و تزارگراد هم حاضر می‌شد. پدر او سردبیر تزارگراد بود.

داریا دوگین در آوریل سال ۲۰۲۲ به لیست تحریم‌های بریتانیا و آمریکا اضافه شد. این دو کشور او را از عوامل اصلی و برجسته در پراکندن اطلاعات غلط درباره اوکراین و حمله روسیه به اوکراین، بر روی بسیاری از پلتفرم‌های مجازی خواندند.

الکساندر دوگین هم به دلیل نقشش در الحاق شبه‌جزیره کریمه اوکراین به روسیه در سال ۲۰۱۴، در لیست تحریم‌های آمریکا و کانادا قرار گرفت.

داریا دوگین چند هفته پیش از به قتل رسیدنش در دیدار از دو شهر اشغالی ماریوپل و دونتسک در اوکراین در حمایت از ارتش روسیه، آشکارا به قرار گرفتن پدرش در لیست تحریم کشورهای غربی افتخار کرد.

نظرات داریا دوگین به‌ شدت متأثر از دیدگاه‌های پدرش بود.

الکساندر دوگین ۶۰ ساله، در سال ۱۹۹۷ کتابی با نام «اساس ژئوپولتیک» تألیف و در آن‌جا ایده «اوراسیای نو» را مطرح کرد.

الکساندر دوگین در این کتاب روسیه را فراخواند تا با کمک «متحدانی همچون ایران»، قلمرو پیشین اتحاد جماهیر شوروی را از نو طلب و یک امپراطوری برای رقابت با غرب و آمریکا بنا کند.

کسانی هستند که الکساندر دوگین را «مغز پوتین» و «راسپوتین پوتین» می‌خوانند.

با ایده «سرزمین مادری» روسیه بود که دوگین طی جنگ روسیه با گرجستان در سال ۲۰۰۸، خواستار الحاق شبه‌جزیره کریمه اوکراین به روسیه شد و پیشنهاد داد که ارتش روسیه باید تفلیس، پایتخت گرجستان را تصرف کند و رئیس‌جمهوری این کشور را براندازد.

هنگامی که روسیه در سال ۲۰۱۴ شبه‌جزیره کریمه اوکراین را به خاک خود ملحق کرد، دوگین خواهان جنگی بزرگ‌تر علیه اوکراین شد. او بر اوکراین نام «روسیه جدید» گذاشت. همان نامی که پوتین هم طی ماه‌ها و سال‌های اخیر از آن استفاده کرده است.