سازمان ملل بر ضرورت تلاش طرف‌های مذاکره‌کننده برای احیای برجام تاکید کرد

استفان دوجاریک، سخنگوی دبیر کل سازمان ملل، به ایران اینترنشنال گفت مشکلات زیادی در روند احیای برجام وجود دارد اما امیدواریم همه طرف‌ها به توافق نظر برسند. دوجاریک همچنین بر ضرورت تلاش‌ طرف‌های مذاکره‌کننده برای احیای این توافق تاکید کرد.

دوجاریک پنج‌شنبه پس از گفت‌وگوی تلفنی آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل، و وزیر خارجه ایران به مریم رحمتی، خبرنگار ایران اینترنشنال، گفت: «طبق نظر گوترش، بسیار مهم است طرف‌های برجام برای ازسرگیری این توافق تلاش کنند.»

دوجاریک افزود: «مسائل و مشکلات زیادی در ارتباط با مذاکرات وجود دارد اما امیدواریم همه طرف‌ها به توافق نظر برسند.»

او خاطرنشان کرد گوترش و امیر عبداللهیان در تماس خود درباره مذاکرات احیای برجام، موضوعات پادمانی و ضرورت اجماع درباره معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای صحبت کردند.

به گزارش رسانه‌های ایران، امیر عبداللهیان در این تماس ضمن تاکید بر عزم ایران برای رسیدن به توافق، خاطرنشان کرد که جمهوری اسلامی برای احیای برجام هیچ عجله‌ای ندارد.

امیر عبداللهیان پنج‌شنبه همچنین با همتای قطری خود درباره مذاکرات احیای برجام گفت‌وگو کرد.

در حالی که مقام‌های جمهوری اسلامی اعلام کرده‌اند که در حال بررسی دقیق پاسخ آمریکا به نظرات ایران درباره متن توافق احیای برجام هستند، جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز پنج‌شنبه پاسخ آمریکا به نظرات ایران را «بسیار منطقی» ارزیابی کرد.

از سوی دیگر، محمد مرندی، مشاور تیم مذاکره‌کننده ایران، روز پنج‌شنبه گفت: «اکنون نمی‌توانم وارد جزئیات شوم، اما ایده پاسخ قاطعانه از سوی آمریکا نادرست است. ایران در چند ماه گذشته و همچنین در روزهای اخیر دستاوردهای زیادی داشته است. وقتی این فصل بسته شد، برای همه روشن خواهد شد.»

نور نیوز، وابسته به شورایعالی امنیت ملی، نیز در توییتی نوشت اظهار نظرها در پی پاسخ آمریکا به پیشنهادات جمهوری اسلامی «یا کذب بوده و یا غیردقیق و مبتنی بر گمانه‌زنی» است.

نورنیوز خاطرنشان کرد ایران بررسی پاسخ آمریکا را آغاز کرده و تاکید کرد در این بررسی‌ها «مبنای غیرقابل تغییر خطوط قرمز اعلام شده و منافع مردم ایران است.»

از سوی دیگر، میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در مذاکرات احیای برجام، گفت: «هرگونه پیشنهاد جدید برای پیش‌نویس، مذاکرات را به‌طور واقع‌بینانه طولانی می‌کند. ممکن است مایه تاسف باشد، اما طرف‌های برجام این حق را دارند که درخواست‌هایی برای تغییرات در متن داشته باشند و باید صبور باشیم.»

ودانت پاتل، معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، در نشست خبری خود تاکید کرد:«تا زمانی که برجام احیا نشود، آمریکا با قدرت به اعمال تحریم‌های جمهوری اسلامی و محدود کردن صادرات نفت ایران و تلاش‌های این کشور برای دور زدن تحریم‌ها ادامه خواهد داد.»

داوید برنه‌عا، رییس موساد، روز پنج‌شنبه احیای احتمالی برجام را یک «فاجعه استراتژیک» خواند و گفت آمریکا برای احیای توافقی تلاش می‌کند که نهایتا بر این «دروغ» بنیاد شده که فعالیت‌های هسته‌ای ایران را مسالمت‌آمیز قلمداد می‌کند.

رییس موساد تاکید کرد اسرائیل تعهدی در قبال توافق هسته‌ای احتمالی ندارد و هر اقدامی را که برای خنثی کردن تهدید هسته‌ای ایران مناسب بداند انجام خواهد داد.

او در عین حال خاطرنشان کرد با توجه به نیازهای ایران و آمریکا این توافق «غیرقابل اجتناب» به نظر می‌رسد.

پیش‌تر در روز پنج‌شنبه، یائیر لاپید، نخست وزیر اسرائیل، تأثیر سفر مشاور امنیت ملی این کشور به واشینگتن را بر مواضع آمریکا در ارتباط با احیای برجام «مثبت» خواند و از پذیرش بخش زیادی از خواسته‌های تل‌آویو درباره توافق اتمی با ایران از سوی ایالات متحده آمریکا خبر داد.

وب‌سایت اکسیوس نیز به نقل از سه مقام اسرائیلی خبر داد نگرانی‌های مقام‌های این کشور درباره امتیازات احتمالی داده شده از سوی آمریکا به ایران در مذاکرات احیای برجام، پس از دیدار مشاور امنیت ملی اسرائیل با مقام‌های آمریکا کاهش یافته است.

آسوشیتد پرس به نقل از دیپلمات‌های آگاه گزارش داد یکی از نگرانی‌هایی که مقام‌های اسرائیلی در ارتباط با احیای برجام به آمریکا ابراز کرده‌اند این است که احیای احتمالی این توافق به افزایش همکاری‌های ایران و روسیه منجر شود، از جمله اینکه انرژی روسیه از طریق ایران صادر شود.

در حالی که جمهوری اسلامی در روند احیای برجام خواستار توقف تحقیقات آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره مواد هسته‌ای اعلام نشده در سایت‌های ایران شده، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی، در مصاحبه با شبکه فرانس ۲۴ تاکید کرد که ایران هنوز توضیح روشنی درباره سایت‌های مشکوک خود نداده است.

رافائل گروسی گفت در صورت دسترسی دوباره بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تاسیسات اتمی ایران آنان می‌توانند فعالیت‌های انجام شده در مدتی که دسترسی وجود نداشت را تشخیص دهند.