اعتراضات به بیآبی به شهرستان کازرون رسید؛ اعتراف دولت به اهمال در توسعه زیرساختها
در حالی که اعتراضات به بحران ناکارآمدی حکومت در زمینه تأمین آب به شهرستان کازرون در استان فارس رسیده، وزیر نیرو اعتراف کرد مشکل اصلی تنشهای آبی در ایران، اهمال دولت در احداث زیرساختهای تأمین آب بوده است. این در حالی است که استاندار همدان، کشاورزان را مقصر دانسته است.
بر اساس ویدئویی که در شبکههای اجتماعی منتشر شده، اعتراضات مردمی در زمینه بیآبی به شهرستان کازرون در استان فارس رسیده است.
این ویدئو نشان میدهد که تعدادی از مردم روستای بناف روز پنجشنبه سوم شهریور در اعتراض به نرسیدن آب به این روستا طی ۱۵ روز گذشته، تجمع کردند.
این در حالی است که علیاکبر محرابیان، وزیر نیرو، شامگاه چهارشنبه دوم شهریور در یک برنامه تلویزیونی درباره مشکل تأمین آب شرب در هفتههای اخیر در برخی مناطق کشور مانند استان همدان و استان چهار محال و بختیاری گفت: «عمده مشکل تأمین و رفع تنش، موضوع زیرساختها و تکمیل سرمایهگذاری برای تأمین آب شرب پایدار این مناطق است.»
او از گسترش تنشهای آبی به شهرهای مختلف ایران خبر داد و گفت: «در شهریور سال گذشته ۳۰۰ شهر تنش آبی داشتند.»
وزیر نیرو به کمکاری نزدیک به ۲۰ ساله دولت در مورد همدان اشاره کرد و گفت: «در شهر همدان از سالها پیش یعنی شاید ۱۷-۱۸ سال پیش، سالهای ۸۴، ۸۵، پیشبینی شده بود یک طرح انتقال آب انجام بشود اما حدوداً ۳۰ درصد این طرح پیشرفت داشته است.»
محرابیان گفت دولت برای جبران این کمکاری مجبور شده برای حل بحران آب در همدان تلاش کند تا «به صورت موقت از منابع محلی تأمین آب بشود.»
همزمان، علیرضا قاسمی فرزاد، استاندار همدان، دلیل مشکل کمآبی را متوجه کشاورزان کرد و گفت: «با توجه به بحران آب و خشکسالی در کشور و این استان، باید شیوه تولید به ویژه در حوزه کشاورزی بازنگری شود و تغییر یابد.»
او روز پنجشنبه در یک برنامه زنده تلویزیونی گفت: «روشهای کنونی مصرف آب در بخش کشاورزی و باغداری موجب تلف شدن آب است.»
قاسمی فرزاد تأکید کرد: «کشت سیبزمینی، هندوانه و یونجه در چنین شرایط بیآبی صحیح نیست و همچنین کشاورزان باید کشت دوم و سوم محصول را در چنین شرایط کمآبی کنار بگذارند و هر کشاورز باید تنها یک نوبت کشت کند.»
او کشاورزان را به این ترتیب تهدید کرد که: «اجازه نمیدهیم آب به بخش کشاورزی هدایت و صرف کشت هندوانه شود.»
شب گذشته (شامگاه چهارشنبه دوم شهریور) به دنبال هشت روز قطع آب شرب در همدان، جمعی از مردم برای دومین شب به خیابان آمدند و ضمن سر دادن شعارهایی علیه مقامهای حکومتی و استانی، به ادامه بحران آب اعتراض کردند.
این اعتراض با واکنش نیروهای انتظامی و امنیتی روبهرو شد. یگانه ویژه در مقابل شهروندان قرار گرفت و با اعمال خشونت، اعتراض مردم را سرکوب کرد.
خبرگزاری فارس، نزدیک به سپاه پاسداران، تعداد مردم حاضر در این تجمع را « حدود ۱۰۰ نفر» اعلام کرد و نوشت تجمع اعتراضی مردم همدان پس از «حضور پلیس» پایان یافت.
معترضان در دومین شب تجمع اعتراضی خود با حضور در میدان آرامگاه ابن سینا و مقابل فرمانداری، شعارهایی چون «مسئول بیکفایت، خجالت، خجالت»، «ایرانی میمیرد، ذلت نمیپذیرد»، «توپ، تانک فشفشه، آخوند باید گم بشه» و ... سر دادند و به بحران بیآبی و ادامه قطع آب شرب این شهر اعتراض کردند.
مردم همدان همچنین در دومین شب اعتراض به بیآبی شعار «استاندار، استعفا، استعفا»، «همشهری بسه دیگه، غیرتت رو نشون بده»، «نترسید، نترسید، ما همه با هم هستیم» سردادند.
در روزهای اخیر مشکل کمآبی به بسیاری از شهرهای ایران گسترش یافته است.
صداوسیما: دریاچه ارومیه خشکتر از همیشه است
خبرگزاری صداوسیما در گزارشی درباره دریاچه ارومیه اعلام کرد: «حقآبه این دریاچه امسال از سدهای حوضه آبریز آن تخصیص نیافته و تونل انتقال آب به آن هم تکمیل نشده که نتیجه آن خشکی ۹۵ درصدی دریاچه است.»
این خبرگزاری به نقل از مسعود تجریشی، یک پژوهشگر، درباره آب باقیمانده در این دریاچه هشدار داد: «حتما در ماههای آینده این آب هم از دست خواهد رفت.»
بر اساس این گزارش، یکی از طرحهای انتقال آب با وجود هزینههای انجام شده، هنوز با مشکل مواجه است.
خشک شدن دریاچه ارومیه از حدود نیمه دهه ۸۰ آغاز شد. در این سالها علاوه بر خشکسالی، انحراف آب برای مصارف کشاورزی هم افزایش و مساحت این دریاچه هر روز کاهش یافت.