خودداری وزارت خارجه آمریکا از اعلام زمان تصمیمگیری نهایی واشینگتن درباره متن احیای برجام
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، گفت واشینگتن در حال بررسی نظرات ایران درباره متن پیشنهادی برای احیای برجام است و با اتحادیه اروپا و متحدان اروپایی خود رایزنی میکند، اما از اظهارنظر درباره ضربالاجل برای تصمیمگیری نهایی واشینگتن خودداری کرد.
پرایس در نشست خبری روز چهارشنبه خود خاطرنشان کرد که درباره اینکه آیا برای اظهارنظر نهایی آمریکا درباره دیدگاههای ایران درباره متن پیشنهادی اتحادیه اروپا، نمیتواند به صورت کلی اظهارنظر کند.
این در حالی است که ند پرایس روز سهشنبه در پاسخ به سمیرا قرایی، خبرنگار ایران اینترنشنال، گفته بود که آمریکا نیاز دارد پیشنهادهای ایران را به طور کامل بررسی کند و این مساله زمان خواهد برد.
پرایس درباره انتقادات اعضای کنگره به رویکرد دولت بایدن در قبال احیای برجام گفت که دولت آمریکا مذاکرات احیای برجام را صرفا از دیدگاه سیاسی نگاه نمیکند، بلکه در این مذاکرات منافع ملی ایالات متحده را نیز مورد نظر دارد.
پرایس با تاکید بر اینکه احیای برجام همچنان «بهترین و موثرترین راه» برای ایجاد محدودیتهای دائمی بر برنامه هستهای ایران است، گفت از زمانی که آمریکا از برجام خارج شده، برنامه هستهای ایران با سرعت در حال پیشرفت است.
او با اشاره به اینکه دولت بایدن در روند مذاکرات احیای برجام آخرین تحولات را به اطلاع اعضای کنگره میرساند، تاکید کرد که کاخ سفید در این مسیر به حمایت کامل کنگره نیاز دارد.
در همین حال، یک مقام اسرائیلی به باراک راوید، خبرنگار اسرائیلی گفت: «ایران به سمت توافق هستهای حرکت میکند و در حال آمادهسازی افکار عمومی برای چنین سناریویی است.»
به باراک راوید همچنین به نقل از مقامهای اسرائیلی گزارش داد که آژانس بینالمللی انرژی اتمی به دلایل صرفا سیاسی، اجازه اتمام تحقیقات درباره سایتهای مشکوک ایران را نخواهد داد.
از سوی دیگر، جان بولتون، مشاور پیشین امنیت ملی آمریکا، در نشست «شورای ملی مقاومت ایران» گفت: «کاندیدهای زیادی از حزب جمهوریخواه برای ریاستجمهوری آمریکا در ۲۰۲۴ وجود دارند که معتقدند باید از توافق هستهای با ایران خارج شد، بنابراین اگر دولت جدید در آمریکا به قدرت برسد، توافق منتقی خواهد شد.»
بولتون گفت: «بحث حمایت جمهوری اسلامی از تروریست از برنامه هستهای این رژیم جدا نیست و هر دوی این موضوع، دو روی یک سکه هستند.»
حسین امیر عبداللهیان، وزیر خارجه جمهوری اسلامی، چهارشنبه اعلام کرد که ایران نظر خود را از طریق نماینده اتحادیه اروپا به طرفهای مقابل از جمله آمریکا ارائه کرد و منتظر پاسخ آنها است.
میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در مذاکرات احیای برجام نیز گفت: «مذاکرات وین برای احیای برجام در خط پایانی قرار دارد، اما هنوز تمامی مسائل بسته نشده است.»
او افزود: «این بار بیش از هر زمان دیگری ما شانس زیادی برای عبور از خط پایانی در مذاکرات وین داریم و نتیجه نهایی بستگی به واکنش آمریکا به آخرین پیشنهادهای منطقی ایران دارد.»
ابوالفضل عمویی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس، نیز گفت: «اگر با پاسخ جمهوری اسلامی موافقت شود، ما در آستانه یک توافقیم. با این توضیحات میتوان تاکید کرد که ما هنوز به یک توافق کامل دست نیافتهایم.»
در همین حال، عباس مقتدایی، نایبرییس کمیسیون امنیت ملی مجلس، گفت که متن پیشنویس توافق احیای برجام در اختیار اعضای کمیسیون امنیت ملی قرار گرفته و مفاد آن در جلسه چهارشنبه مورد بحث قرار گرفت.
او افزود: «توافق برای احیای برجام نیاز به تصویب در مجلس ندارد، اما دولت باید گزارشی از رفع تحریمها ارائه کند و در صورت تایید آن، مجلس اجازه اقدامات متقابل توسط دولت را میدهد.»
از سوی دیگر، علی شمخانی، دبیر شورای امنیت ملی، گفت که این شورا قرار نیست مصوبهای درباره مذاکرات داشته باشد، این شورا توافق را بررسی کرده و گزارش خود را به مجلس ارائه خواهد کرد.
در همین حال، حسین شریعتمداری، نماینده خامنهای در روزنامه کیهان، در مطلبی نوشت: «گفته میشود ایران در مقابل نقض عهد آمریکا، دریافت غرامت را به عنوان تضمین پیشنهاد کرده است. این پیشنهاد بیارزش است. فرض کنید که آمریکا این پیشنهاد را بپذیرد، چه تضمینی است که اگر تعهدات خود را نقض کرد، در قبال آن غرامت بپردازد.»