حملات اسرائیل به سوریه؛ توقف فعالیت دو خط هوایی ایران و افزایش نقش ماهان
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fi.iranintl.com%2Fimages%2Frdk9umy0%2Fproduction%2F6b5ed747af7897438c6ea264e9a7e27c80ae8b57-850x600.png%3Frect%3D0%2C61%2C850%2C478%26w%3D992%26h%3D558%26fit%3Dcrop%26auto%3Dformat&w=2048&q=75)
ایران اینترنشنال بر اساس اطلاعات منابع اطلاعاتی غربی دریافته که پس از آخرین حمله اسرائیل به فرودگاه دمشق در ۲۰ خردادماه، پروازهای «کاسپینایر» و «فارس ایر قشم» به مقصد سوریه متوقف شده و اکنون صرفا پروازهای خط هوایی «ماهان» به مقصد این کشور انجام میشود.
شرکت هواپیمایی ماهان به دلیل نقشی که در فعالیتهای نیروی قدس سپاه پاسداران از جمله انتقال سلاح برای گروههای نیابتی جمهوری اسلامی دارد از سال ۲۰۱۱ تحت تحریمهای آمریکاست.
اطلاعات رسیده به ایران اینترنشنال حاکی است در پی توقف فعالیت «کاسیپن ایر» و «فارس ایر قشم» که هر دو آنها هم به دلیل خدماترسانی به سپاه تحت تحریم قرار دارند، تعداد پروازهای ماهان به سوریه حدود ۳۰ درصد افزایش یافته و اغلب این پروازها به مقصد فرودگاه حلب انجام میشود.
به گفته منابع اطلاعاتی غربی، حمید عربنژاد مدیرعامل «ماهان ایر» به تازگی در سفر به سوریه در مراسم افتتاح خط جدید این شرکت در فرودگاه حلب حضور یافته است.
ماهانایر علاوه بر انتقال سلاح متهم به انتقال کالاهای قاچاق برای فروش در بازار سوریه بدون پرداخت مالیات و گمرک است.
علاوه بر این اطلاعات یک گروه هکری تحت عنوان «هوشیاران وطن» درباره «همکاری نزدیک ماهان با نیروی قدس سپاه» که آبان ۱۴۰۰ افشا شد حاکی از موارد متعدد سفارش بلیط پروازهای ساختگی با نامها و هویتهای جعلی است.
این گروه افشا کرده بود که ماهان فعالیت خود با نیروی قدس را با نام پوششی «همره» ثبت میکند و در فهرست مسافران این شرکت حدود هفت هزار بار نام «آقای همره، همره» ثبت شده و گاهی صدها نفر با همان نام به طور همزمان پرواز کردهاند.
اسرائیل برای ردیابی و مقابله با فعالیتهای نیروی قدس در انتقال سلاح به گروههایی مانند حزبالله لبنان، دست به اقدامهای مختلفی از جمله در خاک ایران زده است.
در همین راستا ایران اینترنشنال روز ۳۰ تیرماه در خبری اختصاصی از بازجویی موساد از یک مقام ارشد سپاه به نام یدالله خدمتی در ایران خبر داد و اعلام کرد او در یک بازجویی چند ساعته اطلاعاتی درباره انتقال سلاح به سوریه، عراق، لبنان و یمن داده است.
او در این بازجویی با تایید نقش خود در آماد و پشتیبانی سپاه و ارتباط با علیاصغر نوروزی فرمانده این بخش، از فعالیتهایش در ارسال سلاح به گروههای نیابتی جمهوری اسلامی ابراز پشیمانی کرده و از همکارانش خواسته بود دست به چنین اقدامهایی نزنند.
بالهای سپاه برای انتقال سلاح
هواپیمایی ماهان در زمان فرماندهی قاسم سلیمانی بر نیروی قدس سپاه به شکلی تمامعیار در خدمت اهداف این نهاد بود و گزارشهای تایید شدهای از نقش شخص سلیمانی در عملیات انتقال سلاح با استفاده از هواپیمایی ماهان وجود دارد.
امیر اسداللهی یک خلبان ماهان در خردادماه سال ۱۳۹۹ در روایت خاطرهای از نقش سلیمانی گفته بود در سال ۹۲ قاسم سلیمانی، ۲۰۰ مسافر و هفت تن «بار ممنوعه» را به سمت دمشق حمل میکرده که در فرودگاه بغداد از آن خواسته شده، فرود بیاید و نهایتا با رشوه خلبان به بازرسان موفق شدهاند که پرواز را به مقصد سوریه برسانند.
با این حال فایل صوتی افشا شده جواد ظریف وزیر خارجه سابق جمهوری اسلامی درباره نقش سلیمانی در انتقال سلاح حاکی از این بود که فرمانده پیشین نیروی قدس سپاه برای کاهش ریسک به انجام عملیاتها با هواپیمایی هما به جای ماهان اصرار داشت.
ظریف در این فایل بوده گفته بود سلیمانی«میگوید چون میدان اصل است اگر دو درصد هما امنتر از ماهان باشد، باید از هما استفاده کند، حتی اگر بخواهد ۲۰۰ درصد به دیپلماسی ضرر بزند، باشد.»
در حال حاضر به موازات افزایش حملات اسرائیل به انبارهای سلاح در سوریه به نظر میرسد که تکیه نیروی قدس به هواپیمایی ماهان بیش از گذشته شده است.
اسرائیل به طور معمول عملیاتهایش در ارتباط با ایران را علنی نمیکند با این حال در ماههای گذشته بارها به انبارهای سلاح در سوریه حمله کرده است.
حمله روز ۲۰ خرداد به فرودگاه دمشق، پانزدهمین حمله منسوب به اسرائیل در سوریه در سال ۲۰۲۲ میلادی بود.