وزارت دفاع روسیه: سند نهایی توافق برای ایجاد کریدور امن در دریای سیاه به زودی آماده می‌شود

وزارت دفاع روسیه اعلام کرد سند نهایی توافق بر سر ایجاد کریدور امن در دریای سیاه به منظور رفع مشکل صادرات غلات اوکراین که به بحران غذایی منجر شده است، به زودی آماده خواهد شد.

هفته گذشته، هیأت‌های نظامی از ترکیه، روسیه و اوکراین با نظارت سازمان ملل متحد برای رفع مشکل صادرات غلات از بنادر اوکراین، تشکیل جلسه دادند.

پس از برگزاری این نشست چهار جانبه، خلوصی آکار، وزیر دفاع ملی ترکیه اعلام کرد هیأت‌هایی از روسیه و اوکراین دوباره به استانبول خواهند رفت و انتظار می‌رود قراردادهای صادرات غلات اوکراین به بازارهای جهانی را امضا کنند.

سازمان ملل هم از «پیشرفت‌ها» در این مذاکرات استقبال کرد.

نشست چهار جانبه مورد اشاره روز چهارشنبه ۲۲ تیر درباره صادرات غلات اوکراین و ایجاد یک مرکز هماهنگی در این زمینه، در استانبول برگزار شد.

پس از برگزاری این نشست، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد از آن استقبال کرد و گفت «پیشرفت‌هایی» در این نشست حاصل شده است.

در صورت امضای سند توافق نشست استانبول، گام مهمی در جهت حل بحران کنونی غذایی در جهان خبرداشته خواهد شد.

آکار پس از برگزاری این نشست گفت: «در نشست چهار جانبه درباره تخلیه غلات اوکراین، مقرر شد یک مرکز هماهنگی در استانبول که نمایندگان طرفین در آن مستقر شوند، راه‌اندازی شود.»

به گفته آکار، در این نشست بر سر مسائل فنی از جمله کنترل مشترک در مبادی خروجی و ورودی بنادر و تأمین امنیت ناوبری در مسیرهای انتقال، توافق حاصل شده است.

قرار است هیأت‌های اوکراین و روسیه در روزهای آینده باز هم در ترکیه دیدار و کلیه جزییات و توافقات صورت گرفته را بازبینی و امضا کنند.

پس از برگزاری نشست استانبول، خبرگزاری فرانسه نوشت در این نشست، کارشناسان نظامی روسیه و اوکراین حضور داشتند و درباره «کنترل مشترک» در بنادر و ابزارهای «تضمین امنیت مسیرهای انتقال» به توافق رسیدند.

در حالی که اوکراین از صادرکنندگان عمده غلات در جهان محسوب می‌شود، تهاجم روسیه به این کشور و ممانعت از صادرات غله آن به کشورهای دیگر، جهان را با بحران غذایی کم‌سابقه‌ای مواجه کرده است.

از سوی دیگر دولت اوکراین، روسیه را به دزدیدن غلات این کشور و فروش آن به دیگر کشورها متهم کرده است.

پیشتر مقام دست‌نشانده روسیه در منطقه اشغالی زاپوریژیای اوکراین از فروش غلات این منطقه به ایران، عراق و عربستان سعودی خبر داده و گفته بود: «قراردادی برای عرضه ۱۵۰ هزار تن غلات به ایران حاصل شده است.»

کی‌یف ایندیپندنت هم گزارش داده بود تصاویر ماهواره‌ای نشان می‌دهند روسیه، غلات اکراین را به طور منظم از طریق شبه‌جزیره کریمه به ترکیه صادر می‌کند.

با این حال، حدود ۱۵ روز پیش و پس از آن که اوکراین از ترکیه خواست یک کشتی با پرچم روسیه را توقیف کند که حامل چهار و نیم تُن غلات دزدیده شده از مناطق اشغالی شرق اوکراین بود، سفیر اوکراین در آنکارا خبر داد کشتی باری ژیبک‌ژولی در آب‌های ترکیه توقیف شده است