نتایج یک نظرسنجی در بریتانیا: حمله به مساجد و مراکز اسلامی رو به افزایش است
بر اساس نتایج یک نظرسنجی جدید در بریتانیا، حدود ۴۲ درصد مساجد و مراکز اسلامی در این کشور در طول سه سال گذشته هدف حمله قرار گرفتهاند.
این نظرسنجی که اولین در نوع خود به شمار میرود از سوی دو سازمان مربوط به مسلمانان بریتانیا (با همکاری یکدیگر) انجام دادهاند.
بر اساس این نظرسنجی، معمولترین نوع حمله به مساجد، تخریب و پس از آن، دستبرد زدن و دزدی بوده است.
همچنین ۸۳ درصد مراکز اسلامی دستکم سالی یک بار هدف حمله قرار گرفتهاند.
از سوی دیگر این نظرسنجی حاکی از آن است که ۱۷ درصد مساجد، با آزار فیزیکی کارکنان یا عبادتکنندگانشان روبهرو شدهاند و روحانی یک مسجد، نزدیک به در ورودی این بنا با چاقو هدف حمله قرار گرفته است.
بنا بر اظهارات مقامهای برخی مساجد بریتانیا، کارکنان این عبادتگاهها همواره بر روی پلتفرمهای رسانههای اجتماعی محبوب، هدف تهدید به خشونت فیزیکی قرار گرفته و مورد آزار عمومی واقع شدهاند.
بنا بر گزارشی که با تکیه بر نتایج این نظرسنجی تهیه شده است، مقامهای مساجد رنجیدگیشان را از افزایش نفرتپراکنی اسلامستیزانه که بر رفاه حال آنان اثرات منفی داشته، ابراز کردهاند.
در این گزارش به نقل از یکی از مقامهای این مساجد آمده است که آنها شاهد حمله برخی افراد و شکستن شیشههای مسجد، حمله به ماشین عبادتکنندگان و اسپری کردن شعارهای نژادپرستانه بر دیوار مسجد بودهاند.
۱۱۳ مسجد، حدود دوسوم مساجد بریتانیا که در این نظرسنجی شرکت کردهاند گفتهاند دایره این حملهها از مسجد فراتر رفته و اجتماع بزرگتری از مسلمانان را در بر گرفته است.
۹ درصد نیز از مورد حمله قرار گرفتن مرتب مسجد یا مرکز اسلامی، حدودا هر سه ماه یک بار خبر دادهاند.
این گزارش همچنین نشان میدهد طی همهگیری کرونا، ۱۵ درصد مساجد با افزایش حمله روبهرو بودهاند.
توفیق قاسمی، پیشنماز مسجد سنزبری در شمال لندن در مصاحبه با شبکه خبری الجزیره گفت این حملهها که با انگیزههای مذهبی انجام میگیرد، طی سالیان اخیر افزایش یافته است و در یک حادثه که به تازگی رخ داد، یک نفر به دیوار مسجد، مدفوع سگ پرتاب کرد.
به گفته او، ماه رمضان سال گذشته هم یک مرد لاستیک اتومبیل شش نمازگزار را پنجر کرد و این مسجد، تماسهای تلفنی تهدیدآمیز و نامههای سراسر نفرت نیز دریافت کرده است.
قاسمی گفت که برخی حملهکنندگان تظاهر به مسلمان بودن میکنند تا به درون مسجد راه پیدا کنند و سپس از صندوق صدقات پول و تلفن همراه میدزدند و گاهی کت و کاپشن عبادتکنندگان را هم به سرقت میبرند.
بر اساس گفتههای او، جرایم نفرتپراکنانه علیه مسلمانان در طی سه سال گذشته به سرعت زیاد شده و بهای چنین جرائمی برای مساجد افزایش یافته است.
او گفت مسجدی که در آن پیشنماز است، چهار نفر را به عنوان گارد امنیتی استخدام کرده و دوربین مداربسته در داخل مسجد هم کار گذاشته شده که همه اینها بار مالی سنگینی بر دوش مسجد است.
عکسالعمل پلیس
این نظرسنجی به واکنش پلیس بریتانیا درباره جرایم علیه مساجد نیز پرداخته است.
حدود ۸۵ درصد مساجدی که مورد تهدید یا حمله قرار گرفتهاند، این وقایع را به پلیس گزارش کردهاند.
بنا بر این گزارش، ۵۵ درصد مساجد از واکنش پلیس به گزارش جرائم، رضایت داشتهاند اما تجربه ۳۸ درصد مساجد این بوده که پلیس هیچ برخوردی پس از گزارش ایندست جرائم انجام نداده است.
همچنین ۲۸ درصد پاسخدهندگان گفتهاند که پلیس در پی ارائه گزارشهای اینچنینی، نظارت بیشتری برای مساجد در نظر گرفته است اما ۱۵ درصد پاسخ دادهاند که به نظرشان تماس با پلیس و گزارش این حملهها، غیرضروری بوده چرا که به عقیده آنان، پلیس در هر صورت اقدامی نخواهد کرد.
پلیس بریتانیا اما با رد چنین اظهاراتی گفت که تمام گزارشهای مربوط به جرائم نفرتپراکنی را جدی میگیرد چرا که چنین جرائمی تأثیرات ویرانگری بر روی تکتک قربانیان و اجتماعی که آنان به آن تعلق دارند، خواهد داشت.
به گفته پلیس بریتانیا، همه افراد حق دارند بدون ترس از مورد آزار قرار گرفتن کلامی و جسمی زندگی کنند و به انجام تکالیف دینیشان بپردازند و پلیس همواره از چنین حقی محافظت خواهد کرد.
توصیه مساجد به پلیس
رئیس یکی از دو سازمان تهیهکننده گزارش مذکور به الجزیره گفت که آنان توصیههایی برای پلیس بریتانیا در برخورد با جرایم اسلامستیزی در این کشور تهیه کردهاند.
او توصیهها را شامل بهبود روابط جامعه مسلمانان محله با مسجد آن و پاسخ سریع پلیس به محض وقوع چنین حملاتی و ارائه توضیح کامل پلیس در صورت عدم اقدام دانست.
بر اساس این گزارش، بسیاری از اولیای مساجد عنوان کردهاند به دلایل گوناگون درباره گزارش چنین حملاتی سکوت کرده بودند.
۶۴ درصد مساجد گزارش دادهاند که بیمناک هستند این دست حملات اثراتی منفی همچون دلزده کردن عبادتکنندگان از رفتن به مسجد و ایجاد شکاف در جامعه، با از دست رفتن باور مسلمان به پلیس، در پی داشته باشد.
بنا بر آمار بریتانیا، از مارس ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۱، بیش از شش هزار جرم مرتبط با نفرتپراکنی به ثبت رسیده است که نیمی از آنان متوجه جماعت مسلمان در این کشور بوده است.
مسلمانان بریتانیا حدود ۴/۴ درصد جمعیت بریتانیا را تشکیل میدهند.