رویترز: بزرگترین صرافی رمزارز آنلاین با وجود تحریمها به تجارت با داخل ایران ادامه داده
رویترز گزارش داد که بر اساس تحقیقات این خبرگزاری، بایننس، بزرگترین صرافی رمزارز آنلاین جهان، با وجود تحریمهای آمریکا و منع داخلی خود این شرکت برای انجام تجارت با ایران، به ارائه خدمات به مشتریهایی در داخل این کشور ادامه داده است.
رویترز روز دوشنبه ۲۰ تیر نوشت که هفت تاجر در گفتوگو با این خبرگزاری اعلام کردهاند که توانستهاند منعهای قانونی در تجارت با بایننس را کنار بزنند و تا سپتامبر سال گذشته از حسابهای خود در این صرافی استفاده کنند.
بر اساس این گزارش، تنها زمانی دسترسی این معاملهگران رمزارز به حسابهایشان در بایننس مسدود شد که این شرکت کنترلهای خود در زمینه مبارزه با پولشویی را شدت بخشید. اما تا آن زمان، آنان میتوانستند تنها با یک آدرس ایمیل در این صرافی ثبتنام و تجارت کنند.
تحریمهای آمریکا علیه جمهوری اسلامی در سال ۲۰۱۸ و پس از خروج واشینگتن از برجام دوباره اعمال شد و در نوامبر همان سال، بایننس به معاملهگران رمزارز در ایران اطلاع داد که دیگر به آنان خدمات ارائه نخواهد کرد.
عسل علیزاده یک تاجر در تهران با اعلام این که او تا سپتامبر سال ۲۰۲۱ از حساب خود در این صرافی استفاده میکرده، گفت: «گزینههای جایگزین دیگری وجود داشت، اما هیچکدام از آنها به خوبی بایننس نبودند و این شرکت نیازی به تایید هویت نداشت، بنابراین همه ما از آن استفاده کردیم.»
رویترز نوشت به غیر از کسانی که این خبرگزاری با آنان مصاحبه کرده، یازده نفر دیگر در ایران در پروفایل لینکدین خود گفتهاند که پس از بازگشت تحریمها در سال ۲۰۱۸، آنان نیز ارزهای دیجیتال خود را از طریق بایننس معامله کردهاند، اما هیچ کدام از این افراد به سوالات رویترز پاسخ ندادند.
همچنین خود شرکت بایننس و نمایندگی جمهوری اسلامی در سازمان ملل متحد در نیویورک، نیز به سوالات رویترز در این زمینه پاسخ ندادند.
رویترز نوشت شرکت بایننس با توجه به ساختارش که بر اساس اعلام خود، دفتر مرکزی واحدی ندارد، از تحریمهای مستقیم آمریکا مصون است اما در معرض خطر تحریمهای ثانویه آمریکا قرار دارد. هدف از این تحریمها جلوگیری از تجارت شرکتهای خارجی با نهادهای تحریمشده یا کمک به جمهوری اسلامی برای فرار از تحریم تجاری آمریکاست.
رویترز نوشت بایننس بر بخش ۹۵۰ میلیارد دلاری رمزارزها تسلط دارد و با ۱۲۰ میلیون کاربر خود، به طور فزایندهای در حال تبدیل شدن به جریان اصلی در این بخش است.
در حالی که تحریمهای تجاری و بانکی آمریکا علیه جمهوری اسلامی، هرگونه معاملهای از داخل ایران با کشورهای دیگر را دچار مشکل کرده، اما رمزارزها میتوانند در پرداختها و دریافتهای برونمرزی برای دور زدن تحریمهای مختلف مورد استفاده قرار گیرند.
کره شمالی از کشورهایی است که از این شیوه برای اهداف گوناگون از جمله اهداف نظامی استفاده میکند.
چندی پیش و در بحبوحه گزارشها درباره استخراجهای غیرمجاز و غیرقانونی رمزارزها در ایران، فرهاد دژپسند، وزیر اقتصاد پیشین جمهوری اسلامی گفت «با تکیه بر فناوریها میتوان تحریمها را دور زد. رمزارزها قابلیت دور زدن تحریمها دارند.»
این در حالی است که همزمان با بازگشت دوباره تحریمهای جمهوری اسلامی برخی صرافیها از جمله لوکال بیتکوینز، صرافی رمزارز مستقر در فنلاند، از فعالیت کاربران ایرانی در سایتش جلوگیری کرد.