رابرت مالی: مشخص نیست مذاکرهکنندگان جمهوری اسلامی برای چه به دوحه آمده بودند
نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران درباره آخرین دور مذاکرات احیای برجام که در دوحه برگزار شد، گفت مذاکرهکنندگان جمهوری اسلامی به پیشنهادهای هماهنگکننده این مذاکرات پاسخ مثبت ندادند و مشخص نیست وقتی آنها آماده دادن پاسخ مثبت نبودند، برای چه به دوحه آمده بودند.
مالی در گفتوگو با رادیو عمومی-ملی آمریکا که روز سهشنبه (۱۴ تیر) منتشر شد، درباره برگزاری آخرین دور مذاکرات احیای برجام و نقش اتحادیه اروپا در این زمینه گفت: «طرف اروپایی این مذاکرات، خواهان برگزار کردن یک دور دیگر گفتوگو، این بار در دوحه بود تا یک تلاش دیگر برای رسیدن به توافق انجام شود.»
او گفت که دو طرف (ایران و آمریکا) برای صورت دادن این تلاش در دوحه حاضر شدند: «امید ما این بود که ایرانیها چیزی برای ارائه و نشان دادن داشته باشند اما چنین اتفاقی نیفتاد.»
دور جدید گفتوگوهای احیای برجام روز چهارشنبه هشتم تیر در دوحه، پایتخت قطر، بدون پیشرفت خاصی به پایان رسید و جمهوری اسلامی و اتحادیه اروپا بدون اینکه زمان مشخصی را برای دور بعدی مذاکرات احتمالی اعلام کنند، خبر دادند به تماسهای خود ادامه خواهند داد.
در مذاکرات دوحه همچون مذاکرات پیشین احیای برجام، انریکه مورا، معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، نقش هماهنگکننده و انتقالدهنده پیام میان ایران و آمریکا را بر عهده داشت.
دورهای پیشین این مذاکرات که در وین برگزار میشد، در اسفند ماه متوقف شده بود.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی اما درباره مذاکرات دوحه گفته بود: «طرف آمریکایی بدون رویکرد مبتنی بر ابتکار و پیشرفت در دوحه حضور یافت.»
این در حالی است که نماینده ویژه آمریکا در امور ایران در پاسخ به این اتهام وارده از سوی جمهوری اسلامی گفت: «اتحادیه اروپا به عنوان هماهنگکننده و پیشبرنده مذاکرات، موارد بسیاری را همراه با جزییات روی میز گذاشت و ما هم نسبت به این پیشنهادها واکنش مثبت نشان دادیم اما طرفی که پاسخ مثبت نداد ایران بود. این در حالی بود که آنها باید پاسخ خودشان را ارائه میکردند و مشخص نیست که وقتی آنها آماده دادن پاسخ مثبت نبودند، برای چه به دوحه آمده بودند.»
به گفته مالی، مقامهای جمهوری اسلامی ابتدا باید با خودشان به توافق برسند.
او گفت: «به نظر میرسد آنها هنوز تصمیم بنیادین لازم را نگرفتهاند. ایران دارد به تجهیزات لازم برای بمب اتم نزدیکتر میشود .... این وضعیت اگر به همین ترتیب پیش برود به موقعیت بسیار خطرناکی میرسیم که رسیدن به آن واقعا ضرورتی نداشته است.»
این مقام وزارت امور خارجه آمریکا با این حال گفت: «هنوز برای جلوگیری از این شرایط، زمان و امکان وجود دارد. هنوز برای برگشتن به توافق، زمان وجود دارد و ما میتوانیم موضوع را حل کنیم. ما امیدواریم ایران این مسیر را انتخاب کند.»
رابرت مالی همچنین در بخشی از گفتوگو با این رسانه آمریکایی درباره آمریکاییهای زندانی در ایران گفت: «یک چهارم ژوییه (روز استقلال آمریکا) دیگر گذشت در حالی که چهار آمریکایی همچنان از خانوادههای خود دور ماندهاند. این موضوع به هیچ وجه قابل قبول نیست و ما به موازات مذاکرات هستهای مشغول کار روی این موضوع هستیم.»
او ابراز امیدواری کرد که «با در نظر گرفتن روند مذاکرات»، آمریکا بتواند موضوع آزادی زندانیان آمریکایی از زندانهای جمهوری اسلامی را حل کند.
نماینده ویژه آمریکا در امور ایران گفت: «ایرانیان خواهان تبادل این افراد هستند در حالی که آنها بیگناه هستند و باید آزاد شوند. ما اما به این فکر میکنیم که ببینیم چه قدمهایی میتوانیم برداریم تا امکان آزاد شدن آنان را در کمترین زمان ممکن فراهم کنیم.»
پیشتر خانوادههای سیامک و باقر نمازی، عماد شرقی و مراد طاهباز، چهار شهروند ایرانی-آمریکایی زندانی در ایران، به جو بایدن نامه نوشتند و در آن، از رئیسجمهوری آمریکا خواستند با توجه به کاهش احتمال توافق هستهای با تهران، برای آزادی این زندانیان تلاش کند.
پس از امضای برجام در سال ۲۰۱۶ چند شهروند آمریکایی از ایران آزاد شدند. بعدا آشکار شد که دولت باراک اوباما برای آزادی آنان مبلغ ۴۰۰ میلیون دلار را به صورت نقدی به ایران ارسال کرده است.
شماری از زندانیان پیشین در ایران و همچنین برخی از سیاستمداران در آمریکا و اروپا هشدار دادهاند باید در برابر سیاست گروگانگیری جمهوری اسلامی ایستاد.