جنگ اوکراین: روسیه از جزیره مار خارج شد؛ صادرات غلات «سرقت شده» از بندر اشغالی بردیانسک

وزارت دفاع روسیه و همچنین دفتر ریاست جمهوری اوکراین اعلام کردند نیروهای روسیه از جزیره مار، یک جزیره استراتژیک در دریای سیاه که متعلق به اوکراین است خارج شدند.

رییس دفتر ولودیمیر زلنسکی، رییس‌جمهوری اوکراین، روز پنج‌شنبه (نهم تیر) در توییتی اعلام کرد: «دیگر هیچ سربازی از روسیه در جزیره مار حضور ندارد. نیروهای مسلح ما کار بزرگی انجام دادند.»

پیشتر این جزیره هدف حمله‌های موشکی و پهپادی اوکراین قرار گرفته بود.

همزمان وزارت دفاع روسیه نیز خروج نیروهای این کشور از این جزیره را تأیید کرد و آن را یک اقدام در راستای نشان دادن «حسن نیت» از سوی مسکو توصیف کرد.

روسیه مدعی شد نیروهای این کشور در این جزیره وظایف محوله را به انجام رساندند.

وزارت دفاع روسیه همچنین گفت: «این اقدام نشان می‌دهد روسیه مانع از تلاش‌های سازمان ملل متحد برای سازماندهی یک کریدور بشردوستانه به منظور صادرات محصولات کشاورزی به خارج از اوکراین نمی‌شود.»

این در حالی است که مقام‌های منصوب شده از سوی روسیه در جنوب اوکراین، روز پنج‌شنبه اعلام کردند اولین کشتی حامل هفت هزار تن غلات اوکراین برای اولین بار از بندر بردیانسک در جنوب شرقی این کشور حرکت کرد.

اوکراین طی هفته‌های گذشته روسیه را به سرقت محصولات گندم از مناطق تحت اشغال ارتش روسیه در جنوب اوکراین متهم و اعلام کرده است روسیه این محصولات را به صورت غیرقانونی در سطح بین‌المللی به فروش می‌رساند.

خبرگزاری فرانسه گزارش داد که اکنون روسیه یک مسیر دریایی برای صادرات گندم از اوکراین به کشورهای ثالث گشوده است اما هنوز مشخص نیست مقصد اولین کشتی‌ای که غلات به سرقت رفته اوکراین را با خود دارد، کجاست.

بندر بردیانسک که در حاشیه دریای آزوف قرار دارد، در همان آغاز حمله روسیه به اوکراین، بدون درگیری، به دست نیروهای ارتش روسیه افتاد.

روسیه روز پنج‌شنبه اعلام کرد بیش از شش هزار اسیر جنگی اوکراینی را در اختیار دارد.

سخنگوی وزارت دفاع روسیه همچنین تأیید کرد روز چهارشنبه ۱۴۴ سرباز اوکراینی با همین تعداد سرباز روسیه و جدایی‌طلب اوکراینی مبادله شده‌اند.

با وجود این مجموع سربازانی که به دست نیروهای روسیه افتاده‌اند از سوی منابع مستقل قابل تأیید نیست.

سخنگوی وزارت دفاع روسیه اعلام کرد سربازان روس که آزاد شده‌اند مجروح شده‌ و تحت درمان‌های پزشکی قرار دارند.

دادگاه حقوق بشر اروپا اما از اقدامات خود برای جلوگیری از اعدام دو شهروند بریتانیایی بازداشت شده به دست جدایی‌طلبان اوکراینی تحت حمایت روسیه خبر داد.

این دادگاه اعلام کرد بر اساس مقررات خود درباره اقدامات موقت، دستورالعملی را خطاب به روسیه صادر کرده تا از اجرا نشدن مجازات اعدام برای دو شهروند بریتانیایی بازداشت شده به دست جدایی‌طلبان اوکراینی تحت حمایت روسیه اطمینان حاصل کند.

همزمان وزارت دفاع سوئد اعلام کرد سلاح‌های ضد تانک بیشتری را به اوکراین ارسال خواهد کرد.

ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه نیز روز پنج‌شنبه گفت مسکو آماده گفت‌وگو درباره منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای و ثبات استراتژیک است.

پوتین اما در واکنش به افزایش احتمال عضویت فنلاند و سوئد در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو)، گفت که اگر ناتو در این کشورها زیرساخت ایجاد کند، مسکو واکنش نشان خواهد داد.

در ادامه واکنش‌ها به تجاوز نظامی روسیه به اوکراین، پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیک‌های جهان، این حمله را «تجاوزکارانه و بی‌رحمانه» و روسیه را به «توسعه‌طلبی و امپریالیسم» متهم کرد.