هشدار جانسون درباره «توافق بد» کی‌یف با مسکو؛ همسر زلنسکی ارتش روسیه را با داعش قیاس کرد

همزمان با هشدار بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا، درباره توافق احتمالی زیان‌بار و صلح بد اوکراین با روسیه به دلیل فشارها، همسر ولودیمیر زلنسکی، رییس جمهوری اوکراین، نیروهای روسیه را با گروه داعش مقایسه و آنان را به انجام جنایت جنسی متهم کرد.

نخست وزیر بریتانیا ابراز نگرانی کرد که پیامدهای اقتصادی جنگ باعث فشار فزاینده اروپا بر اوکراین به منظور رسیدن به توافق صلحی با روسیه شود که مطابق با منافع این کشور نیست.

جانسون گفت: «بسیاری از کشورها می‌گویند این جنگ غیرضروری است و بنابراین فشار فزاینده‌ای برای مجبور کردن اوکراینی‌ها به یک صلح بد وجود خواهد داشت.»

او هشدار داد که اگر پوتین بتواند اراده خود را بر اوکراین تحمیل کند، عواقب آن برای امنیت بین‌المللی خطرناک خواهد بود.

نخست وزیر بریتانیا پیش از این نیز نسبت به خطر خستگی با طولانی شدن جنگ هشدار داده و گفته بود: «بسیار مهم است که نشان دهیم برای مدت طولانی با آنها (اوکراینی‌ها) هستیم.»

امانوئل مکرون، رییس جمهوری فرانسه اما روز ۲۵ خرداد و یک روز پیش از سفر خود به کی‌یف همراه با صدراعظم آلمان و نخست وزیر ایتالیا، گفته بود اوکراین باید درباره موضوعاتی با روسیه مذاکره کند تا جنگ پایان یابد.

از سوی دیگر وزارت دفاع بریتانیا روز شنبه چهارم تیر اعلام کرد روسیه احتمالا چندین ژنرال خود را که در فرماندهی حمله به اوکراین جایگاه‌های کلیدی داشتند، از این سمت‌ها برکنار کرده است.

اوکراین روز جمعه رسما دستور خروج نیروهای خود از شهر استراتژیک سیویرودونتسک در شرق این کشور را صادر کرد. سیویرودونتسک یکی از آخرین شهرهای بسیار استراتژیک در منطقه لوهانسک بود که هنوز در اختیار اوکراین قرار داشت.

با سقوط این شهر، روسیه و نیروهای نیابتی‌اش در دنباس، بر بیش از نیمی از این منطقه کنترل می‌یابند.

دونتسک و لوهانسک زمانی مرکز صنعتی اوکراین و بخشی از استان‌های عمدتا روسی زبان در جنوب شرقی این کشور بودند. جدایی‌طلبان تحت حمایت روسیه پس از سرنگونی رییس‌جمهوری حامی کرملین در اوکراین، کنترل مناطق مرزی بین دو کشور را به دست گرفتند؛ اقدامی که با الحاق کریمه به روسیه در سال ۲۰۱۴ همزمان بود.

با ادامه درگیری‌ها در شرق اوکراین، اولنا سلنسکا، همسر ولودیمیر زلنسکی، رییس جمهوری اوکراین، نیروهای نظامی روسیه را با گروه داعش مقایسه و آنان را به جنایات جنسی علیه زنان اوکراینی متهم کرد.

او به وضعیت نادیا مراد، زن جوان ایزدی برنده جایزه صلح نوبل اشاره کرد و گفت که بسیاری از زنان اوکراینی وضعیت مشابه او را تجربه می‌کنند

ماه گذشته نیز پرامیلا پتن، نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد در امور خشونت جنسی در مناطق درگیری، درباره افزایش موارد تجاوز در اوکراین هشدار داد و گفت دست‌کم ۱۲۴ مورد از خشونت‌های جنسی ارتش روسیه در اوکراین، اغلب علیه زنان و دختران، گزارش شده است.

ناتالیا کاربووسکا، مدیر صندوق زنان اوکراین نیز خشونت جنسی را «نهان‌ترین جرم» ارتش روسیه در اوکراین خواند.