دیوان عالی آمریکا در حکمی پایان خودخواسته بارداری را لغو کرد

دیوان عالی آمریکا حکم تاریخی ۵۰ سال پیش خود موسوم به «رو علیه وید» را در خصوص به رسمیت شناختن حق زنان در قانون اساسی برای پایان خودخواسته بارداری لغو کرد.

با این حکم، اکنون قدرت تصمیم‌گیری درباره حق پایان دادن خودخواسته به بارداری به ایالت‌های آمریکا واگذار می‌شود که این امر می‌تواند به محدودیت شدید یا ممنوعیت این حق منجر شود.

در حال حاضر ۲۶ ایالت آمریکا یا قطعا قصد دارند پایان بارداری خودخواسته را ممنوع کنند یا در حال بررسی این اقدام هستند.

درپی اعلام تصمیم دیوان عالی آمریکا، دادستان میزوری اعلام کرد که میزوری به عنوان اولین ایالت آمریکا، حق پایان خودخواسته بارداری را ممنوع می‌کند.

پس از اعلام این حکم، مردم آمریکا در واشینگتن دی‌سی و شهرهای مختلف این کشور تظاهرات اعتراضی برگزار کردند. بر اساس گزارش‌ها، در روز جمعه و روزهای آخر هفته قرار است حدود ۷۰ تظاهرات در نقاط مختلف آمریکا برگزار شود.

جو بایدن، رییس‌جمهوری آمریکا، در واکنش به این حکم دیوان عالی آمریکا گفت: «امروز روز غم‌انگیزی برای آمریکا است.»

او افزود: «دیوان عالی دست به کاری زد که هرگز سابقه نداشت و آن هم این که به صراحت یک حق قانونی را که تا این حد اساسی است از بسیاری از آمریکایی‌ها گرفت.»

بایدن تاکید کرد دولت او از دسترسی زنان به داروهای مجاز ضدبارداری حمایت می‌کند و با تلاش‌ها برای جلوگیری از سفر زنان به ایالت‌های دیگر برای پایان دادن به بارداری خود مقابله خواهد کرد.

رییس‌جمهوری آمریکا همچنین تاکید کرد که حقوق پایان خودخواسته بارداری باید در انتخابات میان‌دوره‌ای کنگره مورد رای‌گیری قرار گیرد.

لیندا توماس گرینفیلد، سفیر آمریکا در سازمان ملل، در بیانیه‌ای گفت: «تصمیم دیوان عالی ایالات‌متحده در منع پایان خودخواسته بارداری، حق بنیادین و قانونی میلیون‌ها آمریکایی را برای این کار سلب کرد. این یک تصمیم بی‌رحمانه، تاریک و خطرناک است.»

تدروس ادهانوم، مدیرکل سازمان بهداشت جهانی، نیز گفت: «از تصمیم دیوان عالی آمریکا برای لغو قوانین پایان خودخواسته بارداری بسیار ناامید شدم، چرا که از حقوق زنان باید محافظت شود.»

بوریس جانسون، نخست‌وزیر بریتانیا، گفت: «تصمیم آمریکا برای لغو قوانین پایان خودخواسته بارداری، یک گام بزرگ به عقب است.»

امانوئل مکرون، رییس‌جمهوری فرانسه، نیز ضمن ابراز همبستگی با «تمام زنانی که آزادی آنها توسط دیوان عالی آمریکا به خطر افتاده است» گفت: «حق پایان دادن خودخواسته به بارداری، یک حق اساسی برای زنان است.»

جاستین ترودو، نخست‌وزیر کانادا، نیز خبر منع پایان بارداری خودخواسته در آمریکا را «وحشتناک» خواند و با میلیون‌ها زن آمریکایی که این حق خود را از دست داده‌اند ابراز همبستگی کرد.

با این حال، دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری پیشین آمریکا، در گفت‌وگو با فاکس‌نیوز از این تصمیم دیوان عالی آمریکا برای لغو قانون پایان خودخواسته بارداری استقبال کرد و آن را «تصمیم خدا» خواند.

ترامپ همچنین در بیانیه‌ای لغو این قانون را «بزرگ‌ترین پیروزی برای زندگی یک نسل» خواند و گفت: «این تصمیم تنها به این دلیل ممکن شد که من همه چیز را همانطور که قول داده بودم، انجام دادم.»

از سوی دیگر چند شرکت بزرگ آمریکا، از جمله اپل، آمازون، دیزنی و جی‌پی مورگان اعلام کردند هزینه پایان بارداری کارکنان خود را که برای انجام قانونی این کار ناچار می‌شوند به خارج از ایالت‌های خود سفر کنند، پوشش خواهند داد.