ترکیه تنها در یک روز بیش از ۷۰۰ پناهجوی افغان را به کشورشان بازگرداند
دولت ترکیه صدها شهروند افغان را که به ترکیه پناه برده بودند، به اتهام «مهاجرت غیرقانونی» با پروازهای مختلف از شهرهای استانبول و آغری، به افغانستان بازگرداند. همزمان، رئیس کمیسیون مهاجرت و ادغام مجلس ترکیه جمهوری اسلامی را متهم کرد که مهاجران را مجبور میکنند وارد ترکیه شوند.
خبرگزاری دولتی آناتولی ترکیه، روز جمعه گزارش داد نیروهای اداره امنیت این کشور ۲۲۱ «مهاجر غیرقانونی تبعه افغانستان» را با هواپیما از فرودگاه استانبول به کشورشان بازگرداند.
بر اساس گزارش این خبرگزاری، همزمان ۴۹۹ شهروند افغانستان که آنان نیز به «ورود غیرقانونی» به ترکیه متهم شدهاند، با سه پرواز چارتر از فرودگاه احمدی خانی در شرق ترکیه به افغانستان بازگردانده شدند.
آناتولی اضافه کرد که دولت ترکیه استرداد پناهجویان را «با استراتژی ویژهای» دنبال خواهد کرد و «تلاشهای فشرده» برای بازداشت پناهجویان در سراسر کشور و استرداد به کشورهایشان ادامه دارد.
بنابر اعلام اداره کل مهاجرت ترکیه، از ۲۷ ماه ژانویه امسال تاکنون، ۱۹ هزار و ۲۹۰ پناهجوی افغان با پروازهای مختلف از ترکیه به کشورشان بازگردانده شدهاند.
اوایل خرداد، وزارت کشور ترکیه اعلام کرده بود این کشور از ابتدای سال جاری میلادی تاکنون ۲۸ هزار و ۵۸۱ پناهجو را از خاک خود اخراج کرده است.
روز پنجشنبه نیز سلیمان سویلو، وزیر کشور ترکیه، از اقدامهای جدید برای استرداد پناهجویان خبر داد و گفت: «رانندگان تاکسی را موظف خواهیم کرد در سفرهای خارج از استان، مدارک سفر بین استانی مسافران خارجی را بررسی کنند. هیچکس نباید در جابهجایی مهاجران غیرقانونی واسطه شود.»
آتای اوصلو، رئیس کمیسیون مهاجرت و ادغام مجلس ترکیه نیز روز جمعه در جلسه این کمیسیون، مقامات جمهوری اسلامی را متهم کرد که در مرز ایران و ترکیه «مهاجران را مجبور میکنند تا وارد ترکیه شوند.»
او گفت: «آنها [مقامهای جمهوری اسلامی] مهاجران را تشویق کرده و میگویند حتی اگر سربازان ترکیه فرمان ایست دادند هم بروید، زن و بچههایتان را هم با خود ببرید زیرا آنها هرگز به زنان و کودکان شلیک نمیکنند.»
ترکیه در سالهای اخیر پروژه ساخت دیوار در مرزهایش با ایران و سوریه را برای جلوگیری از ورود پناهجویان پیش برده است.
اکثریت پناهجویانی که به ترکیه پناه میبرند از جنگ، درگیری و سرکوبهای خشونتبار حکومتی در کشورهای خود فرار میکنند و قصد دارند از ترکیه به کشور دیگری پناهنده شوند.
دولت ترکیه اما از موضوع پناهجویان به عنوان ابزار فشار بر دولتهای دیگر، به ویژه در چانهزنیهای خود با اتحادیه اروپا و گرفتن منابع مالی بیشتر از این اتحادیه استفاده میکند.
در ماههای اخیر گزارشهایی درباره حمله به پناهجویان در ترکیه از جمله حملههای یک گروه نژادپرست موسوم به «اخوت آتامان» منتشر شده است.