گاردین: ایران فقط به یک میلیون پوند از پولی که لندن بابت آزادی زاغری پرداخت دسترسی یافته

به گزارش گاردین، ایران از پول‌های پرداخت شده بریتانیا بابت آزادی نازنین زاغری و انوشه آشوری فقط به یک میلیون پوند دسترسی یافته است؛ با این حال رییس بانک مرکزی ایران گفت مطالبات «وصول و استفاده» شده است.

روزنامه بریتانیایی گاردین روز چهارشنبه هفتم اردیبهشت با اشاره به گزارش چند روز پیش انتخاب درباره آزاد شدن ۴۰۰ میلیون پوند بدهی بریتانیا به ایران، در عین حال نوشت: «یک گزارش می‌گوید فقط یک میلیون پوند به تهران انتقال یافته است.»

پایگاه خبری انتخاب روز یکشنبه به نقل از محمود عباس‌زاده مشکینی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس، گزارش داده بود که «حدود ۴۰۰ میلیون پوند بدهی انگلستان به ما از مبدا آزاد شده»، در عمان است و «چندان مشکلِ به مقصد رسیدن را نداریم».

روزنامه گاردین درباره گزارشی که می‌گوید یک میلیون پوند به ایران منتقل شد توضیحی نداده است.

این گزارش در حالی انتشار یافته که علی صالح آبادی، رییس کل بانک مرکزی، روز چهارشنبه در حاشیه نشست هیات دولت گفت: «مطالبات خود را از کشور انگلیس وصول کردیم و حتی از آن پول استفاده شده است.»

او توضیح بیشتری در این باره نداد.

نه رییس کل بانک مرکزی و نه نماینده‌ای که چند روز پیش با انتخاب گفت‌وگو کرد توضیحی درباره «مشکلات بر سر آزاد کردن پول‌های بلوکه شده» نداده‌اند.

با این حال گاردین به گمانه‌زنی‌هایی اشاره کرده که بر اساس آنها، ممکن است لندن به دلیل آزاد نشدن مراد طاهباز، مانع از آزادسازی کامل این پول شده باشد.

۲۵ اسفند گذشته، همزمان با آزادی نازنین زاغری و انوشه آشوری، وزیر خارجه بریتانیا اعلام کرد که مراد طاهباز نیز از زندان مرخص شده و تلاش برای خروج او از ایران ادامه دارد. با این حال، این فعال محیط زیست ۶۶ ساله بار دیگر به زندان برگردانده شد.

خانواده طاهباز به روزنامه گاردین گفتند احساس «رها شدگی و خیانت از سوی دولت بریتانیا» می‌کنند و لندن پرونده او را «مشکل آمریکا» می‌بیند.

روز ۲۴ فروردین رکسان طاهباز، دختر مراد طاهباز، در اعتراض به عدم پیگیری وزارت خارجه بریتانیا برای آزاد کردن پدرش در برابر ساختمان این وزارتخانه در لندن تحصن کرد.

مقام‌های بریتانیا همواره گفته‌اند ارتباطی بین بازپرداخت بدهی لندن به تهران با آزادی دو شهروند ایرانی-بریتانیایی نیست؛ با این حال به نوشته گاردین، تحلیلگران این اظهارات را «داستان‌پردازی دیپلماتیک» می‌دانند.

از سوی دیگر در هفته‌های گذشته برخی رسانه‌های ایران، از جمله روزنامه فرهیختگان، گزارش دادند که قرار است در ازای آزادی مراد طاهباز، سیامک نمازی و محمدباقر نمازی، مبلغ هفت میلیارد دلار از دارایی‌های مسدود شده ایران آزاد شود.