ماموریت گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران تمدید شد
شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد ماموریت گزارشگر ویژه حقوق بشر در امور ایران را تمدید کرد و خواستار ادامه آن شد.
در جلسه شورای حقوق بشر سازمان ملل که روز جمعه در ژنو برگزار شد ۱۹ کشور به این تمدید رای مثبت دادند، ۱۲ کشور رای منفی و ۱۶ کشور نیز رای ممتنع دادند.
کشورهایی چون روسیه، ونزوئلا، پاکستان و ارمنستان به این قطعنامه رای منفی دادند و شماری از کشورهای اروپایی، اوکراین، و آرژانتین از جمله موافقان این قطعنامه بودند. قطر، مالزی و برزیل نیز از جمله کشورهایی بودند که رای ممتنع دادند.
پیش از این، چهارم فروردین، ۳۷ سازمان حقوق بشری ایرانی، منطقهای و بینالمللی با انتشار بیانیهای از شورای حقوق بشر خواسته بودند تا به قطعنامه تمدید ماموریت گزارشگر ویژه ایران رای دهند.
این سازمان ها تاکید کرده بودند که در شرایط فعلی تمدید ماموریت گزارشگر ویژه حقوق بشر در امور ایران به منظور نظارت، مستندسازی و گزارش به شورای حقوق بشر سازمان ملل از هر زمان دیگری حیاتیتر است.
شورای حقوق بشر سازمان ملل از سال ۱۳۹۰ بدین سو به طور مرتب برای ایران «گزارشگر ویژه» تعیین کرده و در حال حاضر نیز جاوید رحمان این ماموریت را برعهده دارد.
در سازوکار شورای حقوق بشر دو نوع «گزارشگر موضوعی» و «گزارشگر ویژه» وجود دارد و گزارشگران ویژه تنها برای کشورهایی در نظر گرفته میشود که وضعیت حقوق بشر در آنها غیرقابل قبول است.
نخستین گزارشگر حقوق بشر برای ایران احمد شهید بود که پنج سال در این سمت فعالیت کرد.
پس از او عاصمه جهانگیر از آبان سال ۹۵ به عنوان گزارشگر ویژه ایران انتخاب شد اما در بهمن ۹۶ در زادگاهش لاهور پاکستان درگذشت.
جاوید رحمان که جایگزین عاصمه جهانگیر شده ۵۲ سال دارد و حقوقدان پاکستانی-بریتانیایی است. او همچنین ریاست دانشکده حقوق دانشگاه برونل در لندن را نیز بر عهده دارد.
جمهوری اسلامی پس از انتخاب گزارشگر ویژه حقوق بشر در سال ۹۰ تاکنون به هیچ یک از گزارشگران ویژه اجازه سفر به ایران را نداده و گفته است ماموریت آنها را به رسمیت نمیشناسد.
پیش از آن رینالدو گالیندوپل در دهه ۶۰ و موریس کاپیتورن در دهه ۷۰ به عنوان گزارشگران حقوق بشر سازمان ملل به ایران سفر کرده بودند.