جوزپ بورل: به توافق با ایران نزدیک هستیم؛ هشدار سالیوان درباره افزایش فشارها بر ایران

همزمان با انتشار خبر درباره سفر انریکه مورا به تهران، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا حصول توافق با ایران را نزدیک دانست؛ مشاور امنیت ملی کاخ سفید نیز گفت اگر دیپلماسی به نتیجه نرسد فشارها بر ایران افزایش خواهد یافت.

جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز شنبه ششم فروردین در همایش دوحه گفت ایران و قدرت‌های جهانی به توافق بر سر احیای برجام بسیار نزدیک‌اند و ابراز امیدواری کرد که حصول توافق ممکن شود.

او در پاسخ به انتقادها گفت برجام جلوی دستیابی ایران به سلاح اتمی را گرفت و موضوعات مربوط به ایران باید مرحله به مرحله پیگیری شود.

بورل افزود: «ما به توافق نزدیک هستیم و امیدوارم که توافق حاصل شود.»

انریکه مورا، هماهنگ کننده مذاکرات وین، برای گفت‌وگو با مقام‌های جمهوری اسلامی رهسپار تهران شده است.

خبرگزاری دولتی ایرنا گزارش داد او روز یکشنبه علاوه بر دیدار با علی باقری کنی، با برخی «مقام‌های ارشد» جمهوری اسلامی نیز دیدار خواهد کرد.

ایرنا همچنین نوشت بر اساس «شنیده‌ها» مورا پس از تهران عازم آمریکا خواهد شد.

خبرگزاری‌های ایرنا و ایسنا به نقل از «منابع نزدیک به هیات ایرانی» گزارش دادند که «به دلیل عدم اتخاذ تصمیم سیاسی لازم در واشنگتن، هنوز در نقطه توافق قرار نداریم و رایزنی ها و رفت و آمدهای دیپلماتیک برای حل و فصل برخی موضوعات باقیمانده انجام می‌شود.»

انریکه مورا شامگاه جمعه در توییتی نوشت که با هدف «تلاش برای رفع شکاف‌های باقی‌مانده» در مذاکرات احیای برجام به تهران می‌رود.

او تاکید کرد: «ما باید این مذاکرات را به نتیجه برسانیم خیلی چیزها در مخاطره است.»

هشدار آمریکا درباره فشار به ایران در صورت شکست مذاکرات

در همین حال جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، گفته است در صورت شکست دیپلماسی، فشارها بر ایران افزایش خواهد یافت.

سالیوان روز جمعه در هواپیمایی که جو بایدن را به لهستان می‌برد به خبرنگاران گفت: «ما هنوز به دنبال نتیجه‌ای دیپلماتیک هستیم که برنامه هسته‌ای ایران را به داخل یک چارچوب برگرداند. البته اگر دیپلماسی به نتیجه نرسد، ما همکاری نزدیکی با شرکای بین‌المللی‌مان برای افزایش فشارها بر ایران خواهیم داشت.»

سالیوان در عین حال با تعبیر یکی از خبرنگاران که که برجام را «در حالت احتضار» خواند مخالفت کرد و گفت هنوز موضوعات و کارهایی باقی مانده که باید انجام شود.

مذاکرات وین از بیستم اسفند به دلیل «عوامل بیرونی» متوقف شده اما مقام‌های جمهوری اسلامی در روزهای گذشته چندین بار خبر داده‌اند که مواضع و دیدگاه‌های خود را در مورد آخرین جزییات پیش‌نویس توافق نهایی و «خطوط قرمز» به طرف مقابل اعلام کرده‌اند.

آنها درباره این خطوط قرمز توضیحی نداده‌اند اما بر اساس گزارش‌ها، یکی از موارد اصلی اختلاف بر سر خارج شدن نام سپاه پاسداران از فهرست گروه‌های تروریستی است.

در همین حال قرار است آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، روز شنبه به اسرائیل سفر و با مقام‌های این کشور درباره توافق احتمالی با ایران و همچنین منازعه اوکراین گفت‌وگو کند.

همچنین قرار است برای نخستین بار نشستی پنج‌جانبه در اسرائیل با حضور وزیر خارجه این کشور و همتایان او از آمریکا، امارات متحده عربی، بحرین و مراکش برگزار شود.

چهار روز پیش نیز رهبران مصر، اسرائیل و امارات در نشستی سه‌جانبه در شرم‌الشیخ درباره «تحولات جهانی» گفت‌وگو کردند و رسانه‌های اسرائیلی گزارش دادند که توافق احتمالی با ایران و خروج احتمالی سپاه پاسداران از فهرست سازمان‌های تروریستی از محورهای این نشست بود.