بحران اوکراین؛ هشدار بایدن درباره حمله قریب‌الوقوع روسیه، اخراج مقام آمریکایی از مسکو

همزمان با تشدید تنش بین روسیه و غرب بر سر اوکراین، مسکو معاون سفیر آمریکا را اخراج کرد، جو بایدن درباره خطر حمله روسیه در روزهای آتی هشدار داد و مسکو در پاسخ رسمی‌اش به واشینگتن به وضوح از تهدید نظامی سخن گفت.

خبرگزاری روسی ریانووستی روز پنجشنبه ۲۸ بهمن بدون ارائه جزییات گزارش داد که روسیه بارت گورمن، معاون سفیر آمریکا در مسکو را از این کشور اخراج کرده است.

رسانه‌ها همچنین به نقل از سفارت آمریکا در مسکو گزارش دادند که واشینگتن به این اقدام پاسخ خواهد داد.

پس از این خبر وبسایت وزارت خارجه روسیه ساعاتی از دسترس خارج شد.

از سوی دیگر جو بایدن، رییس جمهوری آمریکا، روز پنجشنبه با تاکید بر اینکه تمام شواهد حاکی از آماده شدن مسکو برای حمله به اوکراین است هشدار داد که این خطر بسیار جدی است.

بایدن همچنین گفت روسیه نیروهایش را از مرز اوکراین عقب نکشیده و آمریکا بر این باور است که مسکو درگیر عملیات «پرچم دروغین» است تا دستاویزی برای حمله به اوکراین فراهم کند.

او در عین حال گفت حل دیپلماتیک این بحران هنوز هم ممکن است.

کرملین بایدن را متهم کرد با اظهار اینکه انتظار دارد روسیه در چند روز آینده به اوکراین حمله کند، در حال تنش‌آفرینی است.

شورای امنیت سازمان ملل قرار است شامگاه پنجشنبه در نشستی به موضوع بحران اوکراین بپردازد.

مقام‌های آمریکایی اعلام کردند آنتونی بلینکن، وزیر خارجه این کشور، با تغییر در برنامه سفرش به سوی مونیخ، در این نشست حاضر خواهد شد.

وزیر خارجه آمریکا گفت نیروهای روسیه برای حمله به اوکراین در روزهای آینده آماده می‌شوند و روسیه قصد دارد بهانه‌ای برای حمله اوکراین بسازد.

از سوی دیگر، روسیه روز پنجشنبه در پاسخ رسمی‌اش به آمریکا، صراحتا به پاسخ نظامی اشاره کرد.

در این پاسخ رسمی که خبرگزاری «تاس» آن را منتشر کرد، وزارت خارجه روسیه رسما به واشینگتن گفته است اگر آمریکا درباره اعطای تضمین‌های الزام‌آور امنیتی به کرملین مذاکره نکند، مسکو مجبور به پاسخ، از جمله شامل تمهیدات «نظامی فنی»، خواهد شد.

در این پاسخ رسمی همچنین تاکید شده که خط قرمزهای روسیه در حال نادیده گرفته شدن هستند و فعالیت‌های فزاینده نظامی آمریکا و ناتو در نزدیکی روسیه زنگ خطر برای این کشور است.

پیش از این آمریکا پاسخی مکتوب به «نگرانی‌های امنیتی» روسیه داده بود و متنی که روز پنجشنبه منتشر شد پاسخ مسکو به نامه آمریکا است.

روز پنجشنبه همچنین وزیران دفاع کشورهای عضو ناتو در بروکسل به رایزنی درباره بحران روسیه و غرب بر سر اوکراین پرداختند.

لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا، با اشاره به اینکه روسیه نیروهایش را به مرز اوکراین نزدیک‌تر کرده، هواپیماهای رزمی بیشتری را به پرواز درآورده و حتی ذخایر خونی به منطقه برده، گفت برخلاف ادعای مسکو، اینها نشانه عقب‌نشینی نیست.

آستین افزود: «من خودم سرباز بوده‌ام و خیلی وقت هم از آن زمان نمی‌گذرد. شخصا می‌دانم که این کارها بی‌دلیل انجام نمی‌شود و مطمئنا وقتی برای جمع کردن و برگشت به خانه آماده می‌شوید چنین کارهایی نمی‌کنید.»

روسیه روز چهارشنبه با اعلام پایان رزمایش در شبه‌جزیره کریمه، ویدیویی منتشر کرد که ظاهرا نشان می‌داد تانک‌هایش در حال خروج از این منطقه هستند.

با این حال مقام‌های آمریکا و اروپا اعلام کردند روسیه برخلاف ادعایش نیروهای بیشتری را به سوی مرز اوکراین منتقل کرده است.

شرکت فناوری مَکسار نیز خبر داد که تصاویر ماهواره‌ای نشان می‌دهد با اینکه روسیه برخی تجهیزات نظامی را از منطقه خارج کرده، اما تجهیزات دیگری را به نزدیکی مرز اوکراین انتقال داده است.

از سوی دیگر روز پنجشنبه گزارش‌هایی درباره اقدام اوکراین در «گلوله‌باران» دنباس منتشر شد. اوکراین و همچنین شماری از مقام‌های اروپایی با تکذیب این گزارش‌ها، انتشار آن را به روسیه نسبت دادند.

از جمله لیز تراس، وزیر خارجه بریتانیا، در توییتی نوشت انتشار گزارش‌ها درباره فعالیت‌های غیرمعمول اوکراین در دنباس «اقدام رسوای حکومت روسیه به منظور بهانه‌تراشی برای تهاجم و مستقیما برگرفته از شیوه‌نامه کرملین» است.

دنباس منطقه‌ای در شرق اوکراین است که عمدتا شامل دو استان لوهانسک و دونتسک، محل حضور جدایی‌طلبان هوادار روسیه، می‌شود.