یک رژیم غذایی سالم احتمالا ۱۰ سال بر طول عمر میافزاید
همه دوست دارند عمر طولانیتری داشته باشند و اغلب به ما گفته میشود کلید آن انتخاب سبک زندگی سالمتر از جمله ورزش کردن، اجتناب از سیگار کشیدن و و پرهیز از نوشیدن زیاد الکل است. مطالعات همچنین نشان دادهاند که رژیم غذایی میتواند طول عمر را افزایش دهد.
یک مطالعه جدید نشان میدهد رژیم غذایی سالم طول عمر را در میانسالان بین ۶ تا ۷ سال و در جوانان تا حدود ۱۰ سال افزایش میدهد.
پژوهشگران در این تحقیق دادههای بسیاری از مطالعات مختلف مربوط به تاثیر رژیم غذایی بر طول عمر را گردآوری کردند. با ترکیب این دادهها، پژوهشگران توانستند میزان طول عمر افراد را بر اساس تغییرات مداوم در مصرف میوه، سبزیجات، غلات کامل، غلات تصفیهشده، آجیل، حبوبات، ماهی، تخممرغ، لبنیات، گوشت قرمز، گوشت فرآوریشده و نوشیدنیهای شیرین تخمین بزنند.
آنها سپس توانستند یک رژیم غذایی بهینه برای افزایش طول عمر تهیه کنند و آن را با رژیم غذایی رایج غربی مقایسه کردند. رژیم غذایی غربی عمدتا حاوی مقادیر بالایی از غذاهای فرآوری شده، گوشت قرمز، محصولات لبنی پرچرب، غذاهای با قند بالا و غذاهای از پیش بستهبندی شده و مصرف کم میوه و سبزیجات است.
بر اساس این تحقیقات، یک رژیم غذایی مطلوب رژیمی است که دارای حبوبات بیشتر (لوبیا، نخود و عدس)، غلات کامل (جو دوسر، جو و برنج قهوهای) و آجیل است و گوشت قرمز و گوشت فرآوری شده در آن کمتر است.
محققان دریافتند که خوردن یک رژیم غذایی بهینه از ۲۰ سالگی طول عمر در زنان و مردان آمریکایی، چینی و اروپایی را بیش از یک دهه افزایش میدهد. آنها همچنین دریافتند که تغییر از یک رژیم غذایی غربی به رژیم غذایی مطلوب در سن ۶۰ سالگی، طول عمر را تا ۸ سال افزایش میدهد. برای افراد ۸۰ ساله، طول عمر تقریبا سه سال و نیم افزایش مییابد.
اما با توجه به اینکه گاهی امکان تغییر کامل رژیم غذایی برای افراد وجود ندارد، پژوهشگران همچنین محاسبه کردند که اگر افراد از یک رژیم غذایی غربی به یک رژیم غذایی که بین این دو باشد روی بیاورند چه اتفاقی میافتد. آنها دریافتند که حتی رژیم غذایی بینابین میتواند طول عمر را برای جوانان ۲۰ ساله اندکی بیش از ۶ سال در زنان و کمی بیش از ۷ سال در مردان افزایش دهد.
نتایج این تحقیق به ما نشان میدهد که ایجاد تغییرات طولانی مدت در رژیم غذایی در هر سنی میتواند مزایای قابل توجهی برای افزایش طول عمر داشته باشد. اما اگر این تغییرات در اوایل زندگی شروع شود، بیشترین دستاورد را خواهد داشت.
تصویر بزرگتر
تخمین افزایش طول عمر در این مطالعه بر اساس کاملترین و جدیدترین روشهای متاآنالیز -روشی که نتایج چندین مطالعه علمی را ترکیب میکند- در مورد رابطه رژیم غذایی و مرگ و میر انجام شده است.
اما استفاده از روش های متاآنالیز مشکلاتی نیز دارد. متاآنالیز به دلیل استفاده از حجم زیادی از دادهها، در بسیاری از موارد بهترین روش برای دستیابی به شواهد است. اما روشهای متاآنالیز ممکن است باعث شود تفاوتهای مهم بین مطالعات مختلف نادیده گرفته شود. مثلا در این تحقیق شواهد تاثیر کاهش مصرف تخم مرغ و گوشت سفید نسبت به شواهدی که در مورد غلات کامل، ماهی، گوشتهای فرآوری شده و آجیل داشتند، کیفیت پایینتری داشتند.
با اینحال شواهد مورد بررسی پژوهشگران در این تحقیق همچنان قوی بود و از بسیاری از مطالعات در این زمینه استخراج شده بود. این یافتهها همچنین با تحقیقات قبلی که نشان داده بهبودهای متوسط اما طولانی مدت در رژیم غذایی و سبک زندگی میتواند مزایای قابل توجهی برای سلامتی از جمله طول عمر داشته باشد،همخوانی دارد.
هنوز همه مکانیسمهایی که توضیح میدهند چرا رژیم غذایی میتواند طول عمر را بهبود بخشد کاملا مشخص نیست. اما رژیم غذایی بهینهای که پژوهشگران در این مطالعه به آن دست یافتند شامل بسیاری از غذاهای حاوی آنتیاکسیدان است.
برخی تحقیقات در مورد سلولهای انسانی نشان میدهد که این مواد ممکن است آسیب به سلولها را که یکی از دلایل پیری است، کند یا از آن جلوگیری کند. با این حال، تحقیقات در این زمینه همچنان ادامه دارد و مشخص نیست که آیا آنتی اکسیدانهایی که به عنوان بخشی از رژیم غذایی خود مصرف میکنیم تأثیر مشابهی خواهند داشت یا خیر. بسیاری از غذاهایی که در این تحقیق گنجانده شدهاند دارای خواص ضد التهابی هستند که ممکن است شروع بیماریهای مختلف و روند پیری را به تاخیر بیندازند.
البته تغییر کامل رژیم غذایی ممکن است دشوار باشد. اما حتی خوردن برخی از غذاهایی که نشان داده شده طول عمر را افزایش میدهند، همچنان ممکن است فوایدی داشته باشند.