فرستاده سازمان ملل در افغانستان نسبت به دستگیری فعالان زن ابراز نگرانی کرد

دبرا لاینز، فرستاده سازمان ملل در افغانستان، نسبت به دستگیری فعالان زن در این کشور ابراز نگرانی کرد. او گفت باید در شورای امنیت تاکید کند: «ما به شدت نگران سرنوشت چندین فعال زن هستیم که از خانه‌هایشان ربوده و ناپدید شدند.»

او تاکید کرد هیچ یک از شهروندان افغان نباید شب را در ترس و وحشت به سر ببرند و هیچ خانواده‌ای نباید به خاطر ناپدید شدن فرزندش در ناراحتی و حیرت باشد.

این مقام سازمان ملل از صاحبان قدرت در کابل خواست تا درباره این رخدادها تحقیق کنند و اطلاعات واضح و روشنی ارائه کنند و عاملان چنین وقایعی را بازخواست کنند.

لاینز گفت که طالبان برای اعتبارسازی باید ابتدا گفت‌وگو درباره آشتی ملی را آغاز کند. او افزود جامعه بین‌المللی از چنین روندی پشتیبانی می‌کند اما این کار باید توسط افغان‌ها در داخل افغانستان انجام شود.

نماینده سازمان ملل در افغانستان در نشست ویژه شورای امنیت در مورد افغانستان تاکید کرد که طالبان باید به تعهدات خود از جمله برای تشکیل حکومت فراگیر و احترام به حقوق بشر پایبند باشد.

نشست ویژه شورای امنیت درباره وضعیت افغانستان روز چهارشنبه برگزار شد.

رینا امیری، نماینده ویژه آمریکا در امور زنان و حقوق بشر برای افغانستان، در توییتی نوشت که او و توماس وست، نماینده ویژه آمریکا برای افغانستان، در مذاکرات اخیر اسلو، برای آزادی فوری تمنا پریانی، پروانه ابراهیم خیل، عالیه عزیزی و و دیگر زندانیان سیاسی در افغانستان به طالبان فشار آورده‌اند.

امیری اضافه کرد که این نمایندگان آمریکا با تکرار خواسته‌های زنان افغان، برای اقدام ملموس طالبان در زمینه آموزش، اشتغال و حقوق بشر در افغانستان تلاش کردند.

پیشتر، نخست وزیر نروژ درباره گفت‌وگوهای سه روزه با هیات طالبان در پایتخت کشورش گفت این مذاکرات به معنای مشروعیت‌بخشی به طالبان نبود. یوناس گارستوره به خبرنگاران گفت این گام نخست در تعامل با صاحبان قدرت در کابل بود تا از وقوع فاجعه انسانی در افغانستان جلوگیری شود.

نخست وزیر نروژ این گفت‌وگوها را «جدی» و «واقعی» توصیف کرد و افزود:‌ «این اقدامی برای به رسمیت شناختن نبود. این صرفا چارچوبی برای مخاطب قرار دادن آنها بود تا پیام‌های [جامعه جهانی] به روشنی به طالبان منتقل شود و انتظارات جامعه بین‌المللی و انتظارات طالبان شنیده شوند».

او ادامه داد:‌ «من معتقدم این کاری است که امکان آن را فراهم می‌کند تا صاحبان قدرت در افغانستان را پاسخگو کنیم.»

پیش از او، وزیر خارجه نروژ هم گفته بود که برگزاری نشست با طالبان نمایان‌گر به‌رسمیت شناختن رژیم آنها نیست، اما او تاکید کرده بود که جامعه جهانی «ناگزیر است با گروهی که کنترل افغانستان را در دست دارد، گفت‌وگو کند».

اسلو میزبان هیاتی از دولت نروژ و نمایندگانی از کشورهای اروپایی و آمریکا، علاوه بر نمایندگان جامعه مدنی افغانستان و طالبان بود.

افغانستان درگیر خشکسالی شدید، همه‌گیری کرونا و مشکلات اقتصادی حاد است. از زمان روی کار آمدن طالبان کمک‌های جهانی به طور عمده به این کشور قطع شده است.