معاون وزیر کشور: زنگ خطر زمانی است که مردم سراغ حکومت سکولار بروند
تقی رستم وندی، معاون وزیر کشور و رییس سازمان امور اجتماعی، بر اساس نتایج تازهترین پژوهشهای دولتی، از افزایش چند شاخص در میان مردم ایران از جمله «میل به ایجاد تغییرات اساسی در کشور» خبر داد و گفت «گرایش مردم به حکومت سکولار» زنگ خطر برای جمهوری اسلامی دانست.
رستم وندی روز یکشنبه ۲۶ دی در یک همایش درباره آسیبهای اجتماعی در وزارت کشور گفت: «ظرف سالیان گذشته به شاخصهایی دست پیدا کردیم که تا حدود زیادی نگرانکننده هستند.»
او درباره «شاخص گرایش به الگوهایی در حکمرانی نظیر حکومت غیردینی»، تاکید کرد: «اگر احساس کنیم به دلیل ناکارآمدیها، نگرش مردم به سمتی میرود که گویا حکومت دینی در حل چالشهای کشور موفق نیست و شاید حکومت دیگری نظیر حکومت سکولار و غیر دینی میتواند مشکلات کشور را حل کند، آن زمان زنگ خطر برایمان به صدا در میآید.»
در حالی که بیش از چهار دهه از استقرار حکومت دینی بر مبنای ایدئولوژی شیعی در ایران میگذرد، این مقام دولتی جزئیات بیشتری از میزان رویگردانی مردم از جمهوری اسلامی و تمایل مردم به حکومت غیردینی ارائه نکرد.
با این حال، در سالهای اخیر گزارشهای مستقلی در این زمینه منتشر شده است. بر اساس نتایج یک نظرسنجی که در شهریور سال گذشته منتشر شد، حدود نیمی از جامعه ایران از دینداری به بیدینی رسیدهاند و فقط ۳۲ درصد جامعه خود را «مسلمان شیعه» میدانند.
معاون وزیر کشور همچنین به «شاخص میل به مهاجرت» اشاره کرد و گفت: «این شاخص میتواند شاخص روشنگری برای ما تلقی شود» زیرا «دلایلی زیادی برای مهاجرت افراد از کشور وجود دارد.»
در سالهای اخیر آمارهای مربوط به مهاجرت در میان تمام قشرهای مردم افزایش یافته که مهمترین دلیل آن شرایط ناگوار اقتصادی و افزایش بیکاری است.
دیماه سال گذشته «رصدخانه مهاجرت ایران» اعلام کرد تعداد دانشجویان و دانشآموختگان ایرانی در ترکیه، طی سالهای اخیر حدودهزار و ۳۰۰ درصد افزایش یافته و از ۴۳۸ دانشجو در سال ۲۰۱۳ به شش هزار و ۹۹ دانشجو در سال ۲۰۱۷ رسیده است.
همچنین آذر ۹۶، مشاور وقت وزیر راه و شهرسازی گفت: «۱/۵ میلیون ایرانی در صف مهاجرت به استرالیا و کانادا هستند که بدون شک کارشناس و نیروهای ورزیده محسوب میشوند.»
این در حالی است که ابراهیم رئیسی با انکار این آمارها گفته است: «فرهنگ و نظامهای غربی رنگی برای جوانان ندارد. اگر دیروز جوان آرزو میکرد در یک فضای فرهنگی و زندگی غربی قرار گیرد، امروز جوانان چنین خواستهای ندارند.»
رستم وندی همچنین درباره شاخص «میل به ایجاد تغییرات اساسی در کشور» گفت که چنین شاخصی نیز «در حال افزایش» است.
در حالی که در سالهای گذشته ایران شاهد چندین اعتراض گسترده و سراسری مردم بوده که هر بار از سوی نیروهای امنیتی به شیوههای مرگبار و خونین سرکوب شده، گفت: «شاخص میل به اعتراض نیز از نشانگرهای مهم است. از سوی دیگر ظرف سالیان اخیر با افزایش فشار اقتصادی و معیشتی تاب آوری مردم کاهش پیدا کرده است.»
جمهوری اسلامی اعتراضات سالهای اخیر را «اغتشاشات» توصیف کرده و سرکوب به ویژه علیه فعالان مدنی و حقوق زنان را افزایش داده است.
ماه گذشته، احمد وحیدی، وزیر کشور، گفت: «اعتقاد دارم اگر انقلاب بخواهد ضربه ببیند از ناحیه زنان است.»
همچنین در حالی که پس از انقلاب، مصرف مشروبات الکلی در ایران ممنوع بوده، معاون وزیر کشور درباره وضعیت مصرف این مشروبات در کشور گفت حدود ۱۰ درصد افراد ۱۵ تا ۶۴ ساله در ایران این مشروبات را مصرف میکنند.
او تعداد افراد مصرفکننده مشروبات الکلی در ایران را نیز «سالانه بیش از پنج میلیون نفر» اعلام کرد.
ممنوعیت مشروبات الکلی راه را برای قاچاق این کالا و همچنین تجارت مشروبات تقلبی هموار کرده و موجب شده که سالانه تعدادی از مصرفکنندگان مشروبات الکلی تقلبی روانه بیمارستان شوند یا جان خود را از دست بدهند.