برگشت خوردن محصولات کشاورزی ایران؛ عضو کمیسیون کشاورزی: بعضی محصولات مصرفی مردم سالم نیست

در حالی برخی مقام‌های رسمی در ایران سالم نبودن محصولات کشاورزی، اعم از محصولات مصرفی مردم و محصولات صادراتی را تایید کرده‌اند، ابراهیم رئیسی موضوع بازگشت این محصولات از کشورهای همسایه را «سیاسی» خوانده و وزیر کشاورزی نیز رییس سازمان حفظ نباتات کشور را برکنار کرد.

ذبیح‌الله اعظمی، عضو هیات رییسه کمیسیون کشاورزی مجلس روز دوشنبه ششم دی، سالم نبودن محصولات کشاورزی ایران را تایید کرد و گفت ماجرای برگشت خوردن محصولات کشاورزی ایران از کشورهای مختلف در آینده نزدیک باز هم تکرار خواهد شد.

او در گفت‌وگو با ایسنا در این زمینه ادامه داد در نبود نظارت نهادهای مسئول، تولیدکنندگان ایرانی معیارهای بهداشتی را رعایت نمی‌کنند و «به میزان دلخواهشان» برای محصولات «کود دادند».

این عضو هیات رییسه کمیسیون کشاورزی مجلس با اشاره به این که «سیب‌زمینی‌های برگشت خورده از ترکمنستان نیترات زیادی دارد»، گفت: «سیب‌زمینی و پیازی که امروز برگشت خورده است، در تابستان تولید شده و استاندارهای لازم را ندارد.»

اعظمی با اشاره به پیشینه چنین اتفاق‌هایی در جمهوری اسلامی اضافه کرد که سال‌ها پیش سیب‌زمینی‌هایی صادر شده به جمهوری آذربایجان نیز برگشت خورد.

در روزهای اخیر، جنجال بازگشت محصولات کشاورزی صادراتی ایران با انتشار اخبار درباره بازگشت محموله‌های سیب‌زمینی از ازبکستان و ترکمنستان، بازگشت محموله‌های فلفل از روسیه و برگشت خوردن محموله‌های کیوی از هند افزایش یافته است.

پیشتر کیخسرو چنگلوایی، رییس پیشین سازمان حفظ نباتات کشور با تایید آلوده بودن محصولات کشاورزی ایران، گفته بود حذف ارز ترجیحی از واردات آفت‌کش‌ها موجب گران شدن قیمت نهایی سموم و در نتیجه زمینه‌ساز پیدایش کودهای تقلبی در بازار شده است.

اما ابراهیم رئیسی روز یکشنبه این جنجال را یک «خرابکاری» از سوی «بدخواهان» نامید و گفت: «آیا واقعا مشکل در کالاهای صادراتی بوده است یا مساله سیاسی وجود دارد؟»

همزمان با این اظهارات رییسی، وزیر جهاد کشاورزی کیخسرو چنگلوایی را از مقام ریاست سازمان حفظ نباتات کشور برکنار کرد و شاهپور علایی‌مقدم را به جای او گماشت.

علایی‌مقدم یکشنبه ششم دی، در اولین روز فعالیت خود در مقام جدید، بازگشت محصول سیب‌زمینی ایران از ترکمنستان را تکذیب کرد و گفت: «محصولات کشاورزی ایران جزو سالم‌ترین محصولات هستند.»

همزمان رحمان قره‌باش، نایب رییس اتاق مشترک ایران و ترکمنستان، نیز گفت که سیب‌زمینی صادراتی ایران از کشور ترکمنستان برگشت نخورده و «فقط بار سیب‌زمینی یک کامیون از کشور ازبکستان برگشت خورد که علت آن را خاک زیاد اعلام کردند اما برخی رسانه‌ها آن را بزرگ‌نمایی کردند.»

همچنین گمرک ایران به خبرگزاری ایسنا اعلام کرد که بررسی‌ها نشان می‌دهد در چند ماه گذشته هیچ محموله‌سیب زمینی از ترکمنستان برگشت نخورده و فقط یک محموله ازازبکستان برگشت خورده و مجدد صادر شده که دلیل برگشت هم سموم و آفات نبوده است.