دیپلمات‌های اروپایی: تاکنون ۷۰ تا ۸۰ درصد پیش‌نویس متن توافق با ایران تکمیل شده است

دیپلمات‌های اروپایی در دومین روز مذاکرات احیای برجام در وین اعلام کردند هنوز منتظرند ببینند جمهوری اسلامی مذاکرات وین را از جایی که در دور قبلی این مذاکرات به پایان رسید، از سر می‌گیرد یا نه.

رویترز به نقل از این دیپلمات‌ها نوشت تاکنون حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد پیش‌نویس متن توافق تکمیل شده است.

اما خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی نوشت منابع آگاه نزدیک به تیم مذاکره کننده ایران در وین اظهارات این دیپلمات‌های اروپایی درباره پیش‌نویس متن توافق را رد کردند و گفتند که این اظهارات کاملا بدون پشتوانه بوده و هنوز راهی طولانی برای حل و فصل موضوعات باقی مانده است.

دیپلمات‌های اروپایی در ادامه به خبرنگاران گفتند که اگر ایران در مذاکرات وین در هفته جاری جدیت خود را نشان ندهد، «مشکلی» ایجاد خواهد شد.

به گفته آنها، هنوز موضوع استفاده ایران از سانتریفیوژهای پیشرفته حل نشده است.

در همین حال یک دیپلمات ارشد اروپایی نیز به رویترز گفت: «یکی از موضوع‌های حل نشده در مذاکرات این است که با سانتریفیوژ‌های پیشرفته که ایران با آن غنی‌سازی می‌کند چه باید کرد؟»

دیپلمات‌های اروپایی گفتند که اگر ایران در مذاکرات وین در هفته جاری جدیت خود را نشان ندهد، «مشکلی» ایجاد خواهد شد.

به گفته آنها، هنوز موضوع استفاده ایران از سانتریفیوژهای پیشرفته حل نشده است.

موضع دیپلمات‌های اروپایی در حالی ابراز می‌شود که علی باقری‌کنی با معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران روز سه‌شنبه نهم آذر با انریکه مورا، معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در هتل کوبورگ وین دیدار کرد.

رسانه‌های ایران گزارش دادند این دیدار برای هماهنگی ترتیبات اجرای ادامه مذاکرات در روزهای آینده انجام می‌شود.

واکنش آمریکا به اطلاعات اسرائیل: غنی‌سازی ۹۰ درصدی اهرم فشاری به ایران نمی‌دهد

در حالی که دور جدید مذاکرات اتمی وین به روز دوم رسیده، واشینگتن در واکنش به اطلاعات اخیر اسرائیل، اعلام کرد اقدام احتمالی جمهوری اسلامی در آماده‌سازی برای غنی‌سازی ۹۰ درصدی اورانیوم، به مذاکره‌کنندگان ایرانی در وین اهرم فشار و قدرت بیشتر نمی‌بخشد.

جالینا پورتر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، پس از پایان اولین روز دور هفتم مذاکرات وین در یک نشست خبری گفت تداوم توسعه‌ فعالیت‌های اتمی ایران «غیرسازنده» و ناسازگار با هدف برگشت متقابل به برجام است.

جمهوری اسلامی در ماه‌های اخیر میزان و درصد غنی‌سازی اورانیوم و همچنین ذخایر اورانیوم غنی‌شده خود را بسیار فراتر از حد مجاز در برجام افزایش داده است.

پورتر افزود بازگشت متقابل به پایبندی به برجام بهترین گزینه برای محدود کردن برنامه اتمی ایران است و پلتفرمی را برای پرداختن به رفتار بی‌ثبات‌کننده‌ تهران فراهم می‌کند.

در حالی که جمهوری اسلامی خواستار «لغو همه تحریم‌ها» است، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اضافه کرد: «اما اگر درخواست ایران بیشتر شود یا در مقابل امتیاز کمتری بدهد، این مذاکرات موفق نمی‌شود.»

اطلاعات اسرائیل از تلاش ایران برای غنی‌سازی ۹۰ درصدی

کمی قبل از اظهارات پورتر، سایت خبری اکسیوس به نقل از دو منبع آمریکایی نوشت اسرائیل اطلاعاتی را طی دو هفته گذشته با آمریکا و چند متحد اروپایی به اشتراک گذاشته که نشان می‌دهد ایران در حال انجام اقدامات فنی برای آماده‌ شدن جهت غنی‌سازی ۹۰ درصدی است.

بر اساس گزارش اکسیوس، این اقدامات مقدماتی، به ایران اجازه می‌دهد «در عرض چند هفته» به این سطح از غنی‌سازی برسد که هیچ استفاده غیرنظامی ندارد و برای ساخت بمب اتم نیاز است.

این وبسایت اضافه کرد اسرائیل همچنین این ارزیابی را مطرح کرده که ایران می‌تواند به زودی این گام چشمگیر را در تلاش برای به دست آوردن اهرم فشار در مذاکرات وین بردارد.

بر اساس این گزارش، همچنین این اهرم فشار می‌تواند تهران را به افزایش بیشتر حملات علیه نیروها و منافع آمریکا در منطقه از طریق نیروهای نیابتی در یمن، سوریه و عراق سوق دهد.

هنوز دفتر نخست وزیر، وزیر خارجه و وزیر دفاع اسرائیل به این گزارش اکسیوس واکنشی نشان نداده‌اند.

اما بنی گانتس، وزیر دفاع اسرائیل، گفته بود این کشور اطلاعاتش در ارتباط با ادامه فعالیت‌های ایران برای دستیابی به سلاح هسته‌ای را در اختیار متحدان خود قرار داده است.

گنتس افزود اسرائیل مخالف مذاکره نیست اما مخالف این است که به ایران اجازه بدهند جهان را فریب دهد.

اظهارات متناقض باقری و مورا

پس از برگزاری اولین روز گفت‌وگوهای دور هفتم مذاکرات وین، انریکه مورا معاون سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت جمهوری اسلامی پذیرفته که بر اساس کار شش دور پیشین مذاکرات را به پیش ببرد.

اما علی باقری کنی مذاکره‌کننده ارشد جمهوری اسلامی پس از پایان روز اول به رسانه‌های داخل ایران گفت: «آن چه از ۶ دور مذاکرات قبلی پیش روی ماست یک پیش‌نویس است نه یک توافق و پیش‌نویس محل مذاکره است.»

خبرگزاری آسوشیتدپرس روز سه‌شنبه نوشت که این اظهارات باقری کنی آشکارا در تناقض با اظهارات انریکه موراست.

همچنین محمد اسلامی،‌ رییس سازمان انرژی اتمی ایران،‌ پس از اولین‌ گفت‌وگوهای روز اول به خبرگزاری ایرنا گفت: «آن‌ها باید همه تحریم‌ها را لغو کنند و این باید عملی و قابل راستی‌آزمایی باشد».

در حالی که مذاکره‌کنندگان جدید تهران بر لغو همه تحریم‌ها اصرار می‌کنند، پیشتر دیپلمات‌های غربی گفته‌اند که مذاکره‌کنندگان جدید تهران خواسته‌هایی را مطرح می‌کنند که آمریکا و اروپا آنها را غیرواقع‌بینانه می‌دانند.

با وجود تردیدها در میزان موفقیت مذاکرات وین، قرار است سه‌شنبه ۹ آذر، در دومین روز از دور هفتم مذاکرات اتمی بین ایران و قدرت‌های جهانی در وین، کارگروهی درباره رفع تحریم‌ها به بحث و گفت‌وگو بپردازند.