باقری کنی پس از اولین روز مذاکرات اتمی در وین: آمریکا تضمین دهد تحریم جدیدی وضع نمیشود
در حالی که اولین روز دور هفتم مذاکرات وین برای احیای برجام به پایان رسید، علی باقری کنی، سرپرست تیم جدید مذاکرهکنندگان جمهوری اسلامی گفت که آمریکا و متحدان غربیاش باید به ایران تضمین دهند که در آینده تحریم جدیدی علیه تهران اعمال نخواهند کرد.
معاون وزیر خارجه ایران و مذاکرهکننده ارشد این کشور روز دوشنبه هشتم آذر در وین به خبرنگاران گفت: «تمام طرفها توافق کردند که تمرکز مذاکرات باید بر لغو تحریمها باشد.»
او همچنین اضافه کرد: «من به دنباله مذاکرات هستهای امروز خوشبین هستم.»
همزمان انریکه مورا معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که مدیریت مذاکرات وین برای احیای برجام را برعهده دارد، گفت ایران همچنان بر خواسته خود مبنی بر «لغو همه تحریمها» پافشاری میکند.
او ادامه داد در حالی که فوریت زمانی برای احیای برجام وجود دارد، اما هنوز هیچ جدول زمانی برای روند لغو احتمالی تحریمها علیه ایران وجود ندارد.
این مقام اتحادیه اروپا با این حال اضافه کرد اکنون نظرش نسبت به این مذاکرات مثبت است و مذاکرهکنندگان جدید جمهوری اسلامی از خود تمایل به تعامل جدی نشان دادند.
میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در مذاکرات وین هم در توییتی از پایان مذاکرات نشست کمیسیون مشترک برجام خبر داد و نوشت: «در جریان دور هفتم مذاکرات که با موفقیت آغاز شد، شرکتکنندگان در مورد اقدامات فوری بیشتر به توافق رسیدند.»
قرار است روز سهشنبه کارگروهی برای گفتوگو درباره تحریمها و روز چهارشنبه نیز کارگروهی درباره مسائل هستهای تشکیل شود.
پیشتر، همزمان با آغاز دور هفتم مذاکرات هستهای بین ایران و قدرتهای جهانی پس از چند ماه وقفه، در سطح معاونان و مدیران سیاسی وزیران خارجه در وین پایتخت اتریش، ایران اعلام کرد بازگشت بدون تضمین آمریکا به برجام مدنظر مقامهای تهران نیست.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران، در یادداشتی که در سایت وزارت خارجه منتشر شد، نوشت بازگشت احتمالی آمریکا به برجام بدون تضمینهایی که «تجربه تلخ گذشته» تکرار نشود، مورد توجه جمهوری اسلامی نخواهد بود. اشاره وزیر خارجه ایران به خروج آمریکا از برجام در دولت دونالد ترامپ است.
امیرعبداللهیان اضافه کرد جمهوری اسلامی «با حسننیت وارد مذاکرات میشود تا به یک توافق خوب برسد، اما درخواستهای فرابرجامی را نخواهد پذیرفت و در مورد موضوعات فراتر از برجام وارد مذاکره نمیشود.»
رویترز در آستانه ازسرگیری مذاکرات به نقل از دیپلماتهای غربی نوشت که مذاکرهکنندگان جدید تهران خواستههایی را مطرح کرده که آمریکا و اروپا آنها را غیرواقعبینانه میدانند.
نفتالی بنت، نخست وزیر اسرائیل، نیز از کشورها طرف مذاکره با ایران خواست مقابل باجخواهی هستهای حکومت این کشور مقاومت کنند.
بنی گانتس، وزیر دفاع اسرائیل، گفت اسرائیل اطلاعاتش در ارتباط با ادامه فعالیتهای ایران برای دستیابی به سلاح هستهای را در اختیار متحدان خود قرار داده است. او افزود اسرائیل مخالف مذاکره نیست اما مخالف این است که به ایران اجازه بدهند جهان را فریب دهد.
دور جدید مذاکرات هستهای وین، اولین دور از این مذاکرات است که با حضور تیم اعزامی از سوی دولت ابراهیم رئیسی به سرپرستی علی باقری کنی برگزار میشود.
شش دور از این مذاکرات، پس از انتخاب جو بایدن به ریاست جمهوری آمریکا و همچنین پیش از پایان کار دولت حسن روحانی در ایران برگزار شده بود.
در این مذاکرات، نمایندگان جمهوری اسلامی از دیدار و گفتوگوی مستقیم با نمایندگان آمریکا خودداری میکنند.
پیشتر رابرت مالی، نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران با انتقاد از اصرار مقامهای جمهوری اسلامی به گفتوگوی غیرمستقیم با آمریکا در وین به رادیو سراسری آمریکا گفته بود: «ما در یک اتاق هتل خواهیم بود و منتظر میمانیم تا گزارش دیگرانی را بشنویم که ایران قبول میکند با آنها صحبت کند.»
توافق هستهای ایران با آمریکا، بریتانیا، فرانسه، آلمان، روسیه و چین شش سال پیش در وین به امضا رسید.
اما پس از خروج آمریکا در دولت ترامپ از این توافق و اعمال دوباره تحریمها علیه جمهوری اسلامی، تهران نیز در روندی تدریجی از تعهدهای هستهای خود کاست.