نشست آب و هوایی گلاسگو؛ زمانی برای تاکید بر نقش تالابها
گرمایش جهانی بهعنوان تهدیدی بزرگ برای تالابهای جهان شناخته شده است. یکی از خصوصیات کلیدی تالاب، آب است و تغییر سطح آب مرتبط با فصل در تالابها آنها را به محل زندگی و بالیدن طیف وسیعی از جانوران تبدیل میکند.
اما هر چه گرمتر شدن کره زمین موجب اختلال درالگوهای آبوهوایی، همچون ایجاد خشکسالی، سیل و بادهای شدید میشود و تالابها را نیزبهشدت دستخوش تغییر سطح و کیفیت آب خواهد کرد. بهعنوان مثال، نتایج خشکسالی همین حالا هم در ماداگاسگار جنوبی قابل مشاهده است؛ جایی که درگیر خشکسالیهای ویرانکننده شده و تالابها خشکیده است.
در مثالی دیگر، در بریتانیا افزایش بارش باران تالابها را غرق کرده و لانههای پرندگانی که بر روی زمین لانه میسازند و تخم میگذارند و منابع غذایی آنها را زیر آب فرو برده است.
نابودی زیستگاههای ساحلی همچون شورهزارها و گیاه «مانگرو» یا «کرنا» در اثر بالا آمدن سطح آب دریا نیز به این معناست که این زمینها دیگر قادر به حفاظت از افراد محلی در برابر طوفانها نخواهند بود. شکی نیست که با وجود همه اینها، زندگی جانورانی که بسته به قابلپیشبینی بودن نواخت سطح تالابهاست، دستخوش آسیب شود.
تالابها چه راهحلی پیش پای گرمایش زمین میگذارند؟
محور گفتوگوهای نشست آب و هوایی گلاسگو موسوم به سیاوپی۲۶ در مورد کاهش نشر کربن و سازگاری خواهد بود و تالابها میتوانند در رسیدن به هر دو هدف، نقش شایانی بازی کنند. به موارد زیر نگاه کنید.
کاهش کربن
کاهش انتشار کربن ضروری است. اما همچنان نیاز داریم که کربن اضافه در جو و اقیانوس هم کاهش یابد. دیدگاه علم در این زمینه روشن است؛ حفاظت و بازسازی طبیعت میتواند به ما در انجام این امر کمک کند.
ایجاد شورهزارهای باتلاقی میتواند کربن را از طریق دفن آن همراه با رسوبات، به دام بیاندازد. بهرغم علم به این موضوع، بر ایجاد زیستگاه و بازسازی در تالابهای ساحلی و دیگر مخازن کربن ساحلی و دریایی، موسوم به کربن آبی، سرمایهگذاری چندانی نشده است.
شورهزارها همچنین میتواند منافع چشمگیری همچون سازگاری با تغییرات اقلیمی، کاهش خطر سیل و افزایش کیفیت آب را داشته باشد. حفظ تنوع زیستی، ایجاد بستر مناسب برای حیات انواع ماهی و رفاه محلی را به ارمغان بیاورد.
سازگاری
احتمال بالاتر وقوع سیل در اثر تغییرات اقلیمی وضعیت و اتفاقات سالهای اخیر در این زمینه، نقش تالابها در ایجاد سازگاری را تایید میکند. ایجاد تالابها میتواند بخشی از مدیریت طبیعی سیل برای محیطزیست باشد که شدت روان شدن آب را کند و آب را ذخیره میکند. تالابها همچنین میتوانند بستری برای تنوع زیستی، سلامت و بهبود کیفیت آب فراهم کنند.
مطرح شدن نقش تالابها در سیاوپی۲۶
تاکید بر نقش شورهزارها در به دام انداختن کربن در نشست گلاسگو و یافتن راهحلهایی برای بهبود و حافظت از آنها حائز اهمیت است. همچنین باید بر بازسازی و ایجاد زیستگاههای «کربن آبی» در سواحل و اقیانوسها تاکید شود. اینها گوشهای از مسائل مربوط به تالابهاست که در سیاوپی۲۶ مطرح میشود.