تعهد تاریخی ۲۰ کشور جهان برای توقف سرمایهگذاری در پروژههای سوخت فسیلی
آمریکا، کانادا و ۱۸ کشور دیگر در جریان نشست اقلیمی سازمان ملل در گلاسگو متعهد شدند تا پایان سال ۲۰۲۲ تامین مالی پروژههای سوخت فسیلی را متوقف کرده و در عوض بودجه این پروژهها را صرف انرژیهای پاک کنند.
علاوه بر آمریکا و کانادا، هجده کشور بریتانیا، دانمارک، سوییس، ایتالیا، پرتغال، اسلوونی، فنلاند، کاستاریکا، آلبانی، فیجی، مالی، مولداوی، اتیوپی، گامبیا، نیوزلند، جزایر مارشال، سودان جنوبی و زامبیا نیز این تعهدنامه را امضا کردهاند.
فعالان محیط زیست این تعهد را اقدامی تاریخی در قطع بودجه پروژههای سوخت فسیلی توصیف کردهاند؛ با این حال کشورهای آسیایی از جمله چین، ژاپن و کره جنوبی که بزرگترین مصرفکنندگان سوختهای فسیلی هستند در بین امضاکنندگان حضور ندارند.
این سه کشور آسیایی به همراه سایر شرکتکنندگان در نشست اقلیمی گلاسگو در اقدامی تاریخی بر سر توقف تامین اعتبار پروژههای بینالمللی زغالسنگ به توافق رسیدند، اما تعهدنامه ۲۰ کشور پا را از این هم فراتر گذاشته و همه سوختهای فسیلی از جمله نفت و گاز را نیز در بر میگیرد.
علاوه بر این بیست کشور، پنج نهاد و موسسه مالی بزرگ جهان از جمله «بانک سرمایهگذاری اروپا» و «بانک توسعه شرق آفریقا» نیز این تعهدنامه را امضا کردهاند.
آمارها نشان میدهد کشورهای امضاکننده از سال ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰ مجموعا به طور متوسط سالی ۱۸ میلیارد دلار در پروژههای بینالمللی سوخت فسیلی سرمایهگذاری کردهاند.
پروژههای نفت، گاز و زغالسنگ تاثیر بسزایی در افزایش انتشار گازهای گلخانهای و تغییرات آب و هوایی ایفا میکنند و در سالهای گذشته فعالان محیط زیست فشار زیادی به دولتها و نهادهای مالی برای توقف سرمایهگذاری در این پروژهها وارد کردهاند.
دانشمندان میگویند جهان باید برای جلوگیری از آثار فاجعهبار تغییرات آب و هوایی، تا سال ۲۰۵۰ میزان گرمایش زمین را در حد ۱/۵ درجه نگه دارد. آژانس بینالمللی انرژی میگوید برای رسیدن به این هدف، توقف سرمایهگذاری در پروژههای سوخت فسیلی و در عوض سرمایهگذاری گسترده در فناوریهای سبز ضرورت دارد.
برآورد تحلیلگران موسسه برنشتاین این است که تا سال ۲۰۵۰ سالانه بین دو تا چهار تریلیون دلار سرمایهگذاری در پروژههایی با انتشار کربن اندک لازم است.