بزرگترین غایبان سیاوپی۲۶: از پوتین و شی جینپینگ تا ملکه الیزابت
بیست و ششمین اجلاس آب و هوایی سازمان ملل که قرار است از روز یکشنبه، نهم آبان، در شهر گلاسگو اسکاتلند آغاز شود، میزبان دهها تن از رهبران جهان خواهد بود.
این دور از گفتوگوهای اقلیمی سازمان ملل، که به اجلاس COP26 معروف شده، قرار بود سال گذشته برگزار شود اما به علت شیوع کرونا یک سال به تعویق افتاد.
در این اجلاس مقامهایی همچون جو بایدن، رییس جمهوری آمریکا، امانوئل مکرون، رییس جمهوری فرانسه، بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا، ماریو دراگی، نخست وزیر ایتالیا، جاستین ترودو، نخست وزیر کانادا، اسکات موریسون، نخست وزیر استرالیا، و آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، حضور خواهند داشت.
از دیگر رهبران حاضر در سیاوپی۲۶ میتوان به رجب طیب اردوغان، رییس جمهوری ترکیه، نفتالی بنت، نخست وزیر اسرائیل، نیکولا استورجن، وزیر اول اسکاتلند، اسفتن لوون، نخست وزیر سوئد، و همچنین روسای جمهوریهای کره جنوبی، مصر، سوییس، نیجریه، غنا، آرژانتین و کلمبیا اشاره کرد.
انتظار میرود دهها تن از رهبران دیگر کشورها نیز در این اجلاس حضور یابند، اما هنوز سفر آنها به صورت قطعی اعلام نشده است.
با این حال، شماری از رهبران کشورها و از جمله برخی کشورهایی که سهم زیادی در تغییرات اقلیمی دارند، با اشاره به دلایل مختلف گفتهاند در نشست گلاسکو حاضر نخواهند بود و به اعزام نماینده بسنده کردهاند.
ولادیمیر پوتین، رییس جمهوری روسیه، ظاهرا به علت بیم از ابتلا به کرونا حاضر نشده به اسکاتلند برود.
شی جینپینگ، رییس جمهوری چین که کشورش بیش از یکچهارم کل گازهای گلخانهای جهان را منتشر میکند، نیز برای حضور در این نشست به گلاسگو نمیرود.
غیبت رییس جمهوری چین در این نشست در حالی است که انتظار میرود حاضران در این اجلاس به شدت از سیاستهای آب و هوایی این کشور انتقاد کنند.
چین روز پنجشنبه وعدههایی را که سال گذشته رییس جمهوری این کشور برای مقابله با تغییرات اقلیمی مطرح کرده بود، بدون هیچ گونه افزایشی به تصویب رساند و آن را برای سازمان ملل ارسال کرد.
این کشور بزرگترین مصرفکننده زغالسنگ جهان محسوب میشود اما وعده داده است تا سال ۲۰۳۰ میزان انتشار گازهای گلخانهای (ناشی از سوختهای کربنی) را ۶۵ درصد کاهش دهد. این رقم بسیار پایینتر از حدی است که فعالان محیط زیست انتظار داشتند.
علاوه بر رهبران روسیه و چین، الیزابت دوم، ملکه بریتانیا، نیز در نشست گلاسگو حضور نخواهد داشت و به علت شرایط جسمانیاش، به صورت ویدیویی در این نشست حاضر خواهد شد.
ایران نیز رسما اعلام کرده ابراهیم رئیسی به گلاسگو سفر نخواهد کرد، اما هیاتی به نمایندگی از جمهوری اسلامی در این نشست حاضر خواهد شد. پیشتر برخی فعالان سیاسی خواستار بازداشت ابراهیم رئیسی در صورت سفر به اسکاتلند شده بودند.
دیوید آتنبرو، مستندساز و تاریخ طبیعیدان مشهور بریتانیایی، به عنوان «مدافع مردم در سیاوپی۲۶» در این اجلاس حضور فعالی خواهد داشت. گرتا تونبرگ، فعال محیط زیست سوئدی، نیز به گلاسگو سفر میکند.
علاوه بر رهبران و مقامهای ارشد کشورهای جهان، انتظار میرود بین ۲۵ تا ۳۰ هزار نفر از افراد غیرسیاسی، از جمله بازرگانان، خبرنگاران، معترضان و سازمانهای مردمنهاد، برای شرکت در این اجلاس به گلاسگو بروند.
نشست گلاسکو از نهم تا بیستویکم آبان ادامه خواهد داشت. به باور شماری از کارشناسان و فعالان محیط زیست، این اجلاس آخرین فرصت جهان برای جلوگیری از فاجعهای است که در دهههای آینده گریبان زمین را خواهد گرفت.
گزارش سال ۲۰۲۰ سازمان ملل متحد نشان داد که با تعهد فعلی دولتها، میانگین دمای زمین تا پایان این قرن نزدیک به ۳ درجه افزایش مییابد. این میزان گرمایش زمین منجر به فجایعی جبرانناپذیر میشود.
کارشناسان سازمان ملل متحد پیشتر در گزارشی پیرامون پیامدهای مخرب تغییرات اقلیمی، هشدار داده بودند که گرم شدن کره زمین بیشتر از ۱.۵ درجه سانتیگراد، تاثیرات جبرانناپذیری بر سیستمهای انسانی و زیست محیطی خواهد داشت و خشکسالی، قحطی و انقراض گونهها تنها برخی از این عواقب خواهد بود.
با این حال امید همچنان وجود دارد؛ با اینکه بسیاری از بستههای پیشنهادی دولتها ممکن است وعدههای توخالی از آب دربیاید، افزایش قیمت گاز در اروپا و کمبود بنزین اخیر در بریتانیا ممکن است برای دولتها تلنگری شود تا راهبردهای رشد انرژی سبزشان را از طریق تامین الکتریسیته و گرما در خانهها و وسایل نقلیه، سرعت ببخشند.
موفقیت حزب سبز در انتخابات اخیر آلمان، که ۱۴.۸ درصد آرا را به خود اختصاص داد، نیز نشانهای مهم از خواست افراد برای اقدامات اقلیمی در کشوری با اقتصاد قدرتمند است.