تداوم بلاتکلیفی مردم در پمپ‌ بنزین‌ها؛ رئیسی: این حمله سایبری نه اولین است نه آخرین

ابراهیم رئیسی‌، رییس ‌جمهوری اسلامی ایران، در واکنش به حمله سایبری به سامانه سراسری جایگاه‌های سوخت در ایران‌ گفت: «عده‌ای قصد دارند با ایجاد بی‌نظمی و اخلال در زندگی مردم آنان را عصبانی کنند.»

رئیسی روز چهارشنبه پنجم آبان در جلسه هیات دولت در این زمینه ادامه داد: «هدف از این اقدام مختل کردن زندگی مردم بود تا بتوانند به مقاصد مشخص خود برسند.»

او توضیحات بیشتری درباره جزییات این حمله سایبری ارائه نکرد، اما پیشتر ابوالحسن فیروزآبادی دبیر شورای عالی فضای مجازی، این حمله را به یک «کشور خارجی» نسبت داده و هدف آن را «اختلال در خدمت‌رسانی به مردم» اعلام کرده بود.

رسانه‌های دولتی با انتشار تصاویری از حضور رئیسی در وزارت نفت خبر دادند.

در حالی که ۲۴ ساعت پس از این حمله همچنان سردرگمی‌های مردم درباره استفاده از کارت‌های سوخت سهمیه‌ای خود ادامه دارد، رئیسی اضافه کرد: «در این حمله سایبری نه تنها مسئولین دچار سردرگمی نشده بلکه بلافاصله شرایط را مدیریت کردند.»

او گفت: «باید در عرصه جنگ سایبری آمادگی جدی داشت و دستگاه‌های مربوطه با تقسیم کار مناسب، اجازه ندهند دشمن در این عرصه اهداف شوم خود را پیگیری کرده و در روند زندگی مردم مشکل ایجاد کند.»

رئیسی در وزارت نفت هم گفت: «در مسیر، وضع جایگاه‌های عرضه را بررسی کردم که خوشبختانه شرایط مساعد بوده و سوخت‌گیری در جریان است.»

او افزود: «این حمله سایبری نه اولین بار است نه آخرین بار، خودتان را برای پیشگیری و مقابله آماده و ایمن کنید.»

این اظهارات در حالی است که در ماه‌های اخیر حملات سایبری به برخی نهادهای دولتی، از جمله اختلال سراسری در ایستگاه‌های قطار گزارش شده است.

غلامرضا جلالی‌فراهانی، فرمانده سازمان پدافند غیرعامل کشور، روز چهارشنبه گفت از همان لحظات اولیه اشکال در سامانه سوخت، تیم‌های پدافند غیرعامل در وزارت نفت به طور ویژه موضوع را بررسی کردند. او افزود هنوز حمله سایبری از خارج از کشور به سامانه الکترونیکی سوخت‌رسانی تایید نشده است.

آن طور که مقام‌های وزارت نفت قول داده بودند، قرار بود سامانه‌های کارت هوشمند در جایگاه‌های سوخت تا روز چهارشنبه کار عادی خود را از سر بگیرند، اما هنوز این جایگاه‌ها به فعالیت عادی‌شان بازنگشته‌اند.

جلیل سالاری، معاون وزیر نفت و مسعود رضایی، مدیر سامانه هوشمند سوخت، گفته‌اند بازیابی و بازگشت کامل جایگاه‌ها روز پنجشنبه انجام می‌شود.

فاطمه کاهی، سخنگوی شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی، روز چهارشنبه گفت تاکنون فقط ۲۲۰ جایگاه سوخت در سراسر کشور به سامانه هوشمند سوخت اتصال پیدا کرده است.

او به ایلنا گفت هنوز حدود ۸۰ درصد جایگاه‌ها (حدود ۳۰۰۰ جایگاه) آفلاین‌اند و فقط امکان سوخت‌گیری بدون کارت و با نرخ آزاد میسر است. این مقام مسئول تاکید کرد: «رفع این مشکل زمان‌بر خواهد بود».

همچنین جواد اوجی، وزیر نفت در یک کنفرانس خبری ویژه گفت: «احتمالا طی یکی دو روز آینده تمامی جایگاه‌ها امکان استفاده از کارت سوخت را خواهند داشت.»

او ادامه داد: «در رابطه با اختلالات اخیر درگاه بانکی متصل به سامانه سوخت و امکان نفوذ به سامانه هوشمند سوخت از طریق این درگاه هنوز دلیل اصلی نفوذ به این سامانه مشخص نشده و تمامی جوانب در دست بررسی است.»

دولت قول داده که سهمیه بنزین ۱۵۰۰ تومانی مردم در این حمله سایبری از بین نمی‌رود.

در حالی که قیمت آزاد بنزین در ایران سه هزار تومان است و دولت هرگونه تصمیم برای افزایش قیمت بنزین را رد کرده، باشگاه خبرنگاران جوان از فروش گران بنزین در بازار سیاه خبر داده است.

این وب‌سایت خبری نوشت: «بر اساس اطلاعات ارسالی از سوی مخاطبین، برخی افراد با توجه به مشکل سوخت‌رسانی در کشور اقدام به فروش بنزین در بازار سیاه کردند و حتی هر لیتر بنزین را به قیمت ۸ هزار تومان به فروش رساندند.»

حمله سایبری به پمپ‌بنزین‌ها، در آستانه دومین سالگرد سرکوب خونین اعتراضات مردمی آبان‌ماه ۹۸ صورت گرفت.

در آبان ۹۸، اعتراضات در ابتدا علیه گرانی شدید و ناگهانی سوخت در ایران بود، اما خیلی زود به اعتراضات گسترده علیه کلیت حکومت تبدیل شد.

خبرگزاری فارس روز سه‌شنبه به نقل از سخنگوی جایگاه‌داران سوخت نسبت به تکرار چنین اعتراضاتی همزمان با حمله کنونی سایبری به پمپ‌بنزین‌ها هشدار داد.