صندوق بین‌المللی پول: بازارهای جهانی ممکن است خطرات ژئوپلیتیکی را دست‌کم بگیرند

صندوق بین‌المللی پول با وجود اعلام مهار خطرهای مالی کوتاه‌مدت جهانی، هشدار داد کاهش سیاست‌های پولی می‌تواند به شکل‌گیری حباب‌های قیمت دامن بزند و بازارها ممکن است خطرات ناشی از درگیری‌های نظامی و سیاست‌های دولت‌های جدید را دست‌کم بگیرند.

صندوق بین‌المللی پول روز سه‌شنبه، اول آبان، در گزارش شش ماهه خود درباره ثبات مالی جهانی هشدار داد که «گسست گسترده» بین افزایش عدم اطمینان ژئوپلیتیکی و نوسانات پایین بازار، احتمال شوک در بازار را افزایش می‌دهد.

این نهاد جهانی به وضعیت اقتصادی ماه اوت در ژاپن اشاره کرد که در اثر افزایش نرخ بهره بانک مرکزی ژاپن دچار نوسانات اقتصادی شد.

این صندوق بین‌المللی وام‌دهنده مستقر در واشینگتن افزود که آسیب‌پذیری‌های فزاینده می‌تواند شوک‌های نامطلوب را تشدید کند، شوک‌هایی که به‌دلیل افزایش عدم اطمینان اقتصادی و ژئوپلیتیکی در بحبوحه درگیری‌های نظامی جاری و سیاست‌های نامشخص آینده دولت‌های تازه انتخاب‌شده، محتمل‌تر شده‌اند.

این گزارش در حالی منتشر شده که روسای بانک‌های مرکزی و وزیران دارایی کشورهای جهان برای نشست‌های سالانه صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی در یکی از نامطمئن‌ترین دوره‌های ژئوپلیتیکی و اقتصادی جهان در دهه‌های اخیر، در واشینگتن گرد هم می‌آیند.

صندوق بین المللی پول نوشت: «علاوه بر جنگ در اوکراین و تشدید درگیری در خاورمیانه، نیمی از جمعیت جهان دولت‌های جدیدی از جمله ایالات متحده را در سال جاری میلادی انتخاب کرده‌اند یا انتخاب خواهند کرد.»

بر اساس این گزارش، در بسیاری از موارد، برنامه‌های سیاستی رهبران جدید مشخص نیست، و همین امر پیامدهای اقتصادی قابل توجهی را به همراه خواهد داشت.

به ویژه، اقتصاددانان و مدیران وال استریت این نگرانی را مطرح کرده‌اند که افزایش تعرفه واردات مورد نظر دونالد ترامپ، نامزد جمهوری‌خواه ریاست جمهوری، می‌تواند تورم را دوباره شعله‌ور کند و کاهش مالیات وعده داده شده او نیز می‌تواند کسری بودجه ایالات متحده را افزایش دهد.

صندوق بین‌المللی پول از بانک‌های مرکزی خواست که به‌طور واضح با یکدیگر ارتباط برقرار کنند و نرخ‌ها را به تدریج کاهش دهند.

او گفت که تنظیم‌کننده‌ها باید بدهی شرکت‌ها و املاک تجاری را به دقت بررسی کنند و از نظارت قوی بانکی اطمینان حاصل کنند.

در این گزارش به هوش مصنوعی نیز اشاره شده است.

صندوق بین‌المللی پول تاکید کرد که افزایش پذیرش هوش مصنوعی از سوی شرکت‌های مالی می‌تواند سرعت و کارایی و همچنین نوسانات را افزایش دهد.

علاوه بر این، بر اساس این گزارش، اتکای بیشتر به تعداد انگشت شماری از ارائه دهندگان خدمات هوش مصنوعی خطرات عملیاتی دیگری را به همراه دارد.