سازمان ملل به‌طور رسمی ارتش اسرائیل، حماس و جهاد اسلامی را در فهرست سیاه خود قرار داد

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، روز سه‌شنبه ۲۲ خرداد، نیروهای مسلح و امنیتی اسرائیل، گروه‌های حماس و جهاد اسلامی، و طرف‌های متخاصم در سودان را به دلیل کشتن و معلول کردن کودکان در سال ۲۰۲۳ به فهرست جهانی سالانه مجرمان برای نقض حقوق کودکان افزود.

گیلاد اردان، نماینده اسرائیل در سازمان ملل، پیشتر در روز جمعه ۱۸ خرداد گفته بود که به او اطلاع داده شده است که ارتش اسرائیل به این فهرست اضافه شده است. او با انتقاد شدید از سازمان ملل، این تصمیم را .

رویترز که نسخه‌ای از گزارش گوترش به شورای امنیت سازمان ملل متحد را مشاهده کرده، گزارش داده که نیروهای مسلح اسرائیل و سودان به دلیل حمله به مدارس و بیمارستان‌ها و گروه‌های حماس و جهاد اسلامی به دلیل ربودن کودکان به این فهرست افزوده شده‌اند.

نیروهای پشتیبانی سریع سودان که از بهار سال گذشته با نیروهای ارتش سودان می‌جنگند نیز به دلیل استخدام و استفاده از کودکان، ارتکاب تجاوز جنسی و سایر خشونت‌های جنسی و حمله به مدارس و بیمارستان‌ها در فهرست جهانی سالانه مجرمان برای نقض حقوق کودکان جای گرفته‌اند..

به نوشته رویترز، این گزارش را ویرجینیا گامبا، فرستاده گوترش در امور کودکان و درگیری‌های مسلحانه تهیه کرده است و شامل شش مورد نقض فاحش حقوق کودکان، قتل و معلولیت، خشونت جنسی، آدم‌ربایی، استخدام و استفاده، محرومیت از کمک و حمله به مدارس و بیمارستان‌ها می‌شود.

فهرست پیوست شده به گزارش با هدف شرمساری طرفین درگیری و با این امید تهیه شده که آنها را به اجرای اقداماتی برای محافظت از کودکان سوق دهد.

در این گزارش که فقط موارد تایید شده از سوی سازمان ملل را دربرمی‌گیرد، آمده است: «در سال ۲۰۲۳، خشونت علیه کودکان در درگیری‌های مسلحانه به سطوح تازه‌ای رسید و تخلفات شدید ۲۱ درصد و تعداد موارد قتل و ناقص کردن کودکان ۳۵ درصد افزایش یافت.»

بر اساس گزارشی که دبیرکل سازمان ملل به شورای امنیت ارائه کرده است، بیشترین تعداد تخلفات شدید در اسرائیل و سرزمین‌های فلسطینی، جمهوری دموکراتیک کنگو، میانمار، سومالی، نیجریه و سودان رخ داده است.

نیروهای مسلح روسیه و گروه های وابسته به آن نیز که سال گذشته به دلیل کشتن و معلول کردن کودکان اوکراینی در حمله به مدارس و بیمارستان‌ها به این فهرست اضافه شده بودند، امسال نیز در این فهرست باقی مانده‌اند.

گیلاد اردان، سفیر اسرائیل در سازمان ملل روز جمعه ۱۸ خرداد، به محض دریافت خبر تصمیم سازمان ملل با انتشار پست - ویدیویی در شبکه اجتماعی ایکس، نسبت به آن واکنش نشان داد و نوشت که گوترش باید از این اقدام «خجل» باشد.

اردان، گوترش را «مروج و مشوق تروریسم» خواند و او را متهم کرد که این تصمیمش «ملهم از انزجار از اسرائيل» بوده‌ است.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائيل نیز در همان روز با انتقاد تند از این تصمیم گفت: «سازمان ملل با این اقدام خود را در فهرست سیاه قرار داده است.»

نتانیاهو با دفاع از عملکرد نیروهای امنیتی اسرائیل (IDF)، آن را اخلاقی‌ترین ارتش دنیا نامید و گفت که «تصمیم مضحک و وارونه سازمان ملل» خللی در وضعیت ارتش اسرائيل ایجاد نمی‌کند.

حمله ارتش اسرائيل به غزه تاکنون به مرگ بیش از هفت هزار و ۵۰۰ کودک فلسطینی انجامیده است.

سخنگوی وزارت امور خارجه اسرائيل نیز با تقبیح صریح این تصمیم سازمان ملل به «اقدامات تروریستی حماس در انجام حمله هفتم اکتبر و تجاوزهای جنسی انجام شده از سوی ستیزه‌جویان این گروه» اشاره و این سازمان را متهم کرد که «در برابر جنایات حماس سهل‌انگاری می‌کند» و آن را ناشی از عداوت با اسرائیل خواند.

در گزارشی که ویرجینیا گامبا تهیه کرده و آنتونیو گوترش آن را به شورای امنیت ارسال کرده است، پنج هزار و ۶۹۸ مورد تخلف به نیروهای مسلح و امنیتی اسرائیل، ۱۱۶ مورد به حماس و ۲۱ مورد به جهاد اسلامی فلسطین نسبت داده شده است.

سازمان ملل کشته شدن دو هزار و ۲۶۷ کودک فلسطینی، عمدتا در فاصله هفت اکتبر تا ۳۱ دسامبر ۲۰۲۳، را تایید کرده اما در عین حال افزوده که روند تعیین علت کشته شدن این کودکان همچنان ادامه دارد.

به گزارش رویترز، تاکنون گفته شده است که نیروهای مسلح و امنیتی اسرائیل مسئول کشتن ۲۰۶ کودک بوده‌اند. سازمان ملل همچنین ۱۳۶ مورد تخلف علیه کودکان اسرائیلی را تایید کرده و ۱۱۶ مورد از آنها را حماس نسبت داده است.

بر اساس این گزارش، در سال ۲۰۲۳، دست‌کم ۳۷۱ حمله تایید شده به مدارس و بیمارستان‌ها صورت گرفت که نیروهای اسرائیلی مسئول ۳۴۰ مورد از این حملات معرفی شده‌اند.

در سودان، سازمان ملل ۱۷۲۱ مورد تخلف شدید در نقض حقوق کودکان از جمله کشته شدن ۴۸۹ کودک و معلول کردن ۷۶۴ کودک دیګر را تایید کرده است. براساس گزارش سازمان ملل، در سال گذشته همچنین ۸۵ حمله به مدارس و بیمارستان‌ها و ۱۱۴ مورد خشونت جنسی علیه دختران صورت گرفت.

سازمان ملل در گزارش خود همچنین کشته شدن ۸۰ کودک و معلول کردن ۳۳۹ کودک را در اوکراین در سال ۲۰۲۳ تایید کرده و روسیه را مسئول قتل ۵۹ کودک و معلول کردن ۲۲۸ کودک دیگر خوانده است.