شاهزاده رضا پهلوی: افراطیون مانع اتحاد نیروهای مخالف جمهوری اسلامیاند
شاهزاده رضا پهلوی در نشستی در لندن خطاب به جامعه بینالمللی اعلام کرد اگر دیپلماسی در حل بحران کنونی منطقه شکست خورده، تنها راه ممکن حمایت از مردم ایران است. او درباره اپوزیسیون جمهوری اسلامی نیز گفت دو بخش افراطی راست و چپ مانع اتحاد در نیروهای مخالف جمهوری اسلامی هستند.
شاهزاده پهلوی روز شنبه ۲۲ اردیبهشت در نشست «ایران آینده، چالشها و راهکارها»، با حضور تعدادی از فعالان سیاسی در لندن شرکت کرد.
او در ابتدای این نشست گفت: «کشورهای جهان بدانند اگر دیپلماسی شکست خورده، راه اصلی [حل بحران خاورمیانه] برخورد نظامی نیست و تنها راه ممکن، حمایت از مردم ایران است».
وی با اشاره به اختلاف نظرها میان گروههای سیاسی مخالف جمهوری اسلامی، گفت: «در جایی که میدانیم اختلاف نظر و سلیقه وجود دارد، مردم تصمیم نهایی را میگیرند. این مردم هستند که درباره آینده ایران تصمیم خواهند گرفت.»
شاهزاده رضا پهلوی با تاکید بر رعایت «قواعد بازی» گفت که یک سری اصول حداقلی وجود دارد که در این میان، «حقوق بشر از همه مهمتر» است.
او نظام سکولار و اهمیت تمامیت ارضی کشور را از دیگر اصول حداقلی برای تجمیع نیروهای سکولار دموکرات ایرانی دانست.
شاهزاده رضا پهلوی تاکید کرد دو بخش افراطی راست و چپ اپوزیسیون جمهوری اسلامی اجازه نمیدهند اتحاد در میان نیروهای مخالف حکومت فعلی ایران به وجود بیاید.
پس از آغاز خیزش سراسری علیه جمهوری اسلامی، شورای همبستگی برای دموکراسی و آزادی در ایران در روز ۲۱ بهمن ۱۴۰۱ اولین نشست خود را در دانشگاه جرجتاون در واشینگتن دیسی برگزار کرد.
این شورا که شاهزاده رضا پهلوی، حامد اسماعیلیون، شیرین عبادی، عبدالله مهتدی، مسیح علینژاد و نازنین بنیادی اعضایش بودند، روز ۱۹ اسفند ۱۴۰۱ «منشور همبستگی و سازماندهی برای آزادی» خود را به نام «مهسا» منتشر کرد.
این شورا پس از مدتی به دلیل خروج برخی اعضایش به کار خود پایان داد.
مسیح علینژاد، روزنامهنگار و فعال مدنی پیش از این درباره شکسته شدن این ائتلاف گفت: «نه تنها غربیها بلکه مردم ایران هم این سوال را دارند که دولتهای خارجی چطور میتوانند به اپوزیسیونی اعتماد کند که مانند جزیرههای سرگردان پراکندهاند.»
در اردیبهشت سال گذشته، حامد اسماعیلیون درباره دلایل کنارهگیریاش از شورای همبستگی به ایراناینترنشنال گفت در حالی که همراه اکثریت قریب به اتفاق جمع برای پیشبرد طرحها خواستار تشکیل کمیتههای تخصصی، اساسنامه و سازوکار بودند، اما «از طرف آقای پهلوی» مقاومت وجود داشت.
اسماعیلیون در برنامه چشمانداز با سیما ثابت به ایراناینترنشنال گفت از ابتدا در شورای همبستگی تاکید او و اکثریت اعضا بر این بوده که باید برای همه طرحهای مورد نظر کمیتههای تخصصی تشکیل شود و این شورا دارای اساسنامه و سازوکار باشد اما نظر مخالف این بود که باید سازمانها و نهادهایی از خارج تشکیل شوند و شورا از آنها حمایت کند.
شاهزاده رضا پهلوی با بیان اینکه «ما باید بتوانیم به کشورهای دنیا نشان دهیم کمبود قابلیت و مدیریت نداریم»، افزود: «ما میتوانیم به دنیا نشان دهیم راه دیگری غیر از حمله به تاسیسات هستهای ایران وجود دارد.»
او به تغییر مواضع نیروهای اصلاحطلب در ایران اشاره کرد و گفت: «حتی اصلاحطلبان نیز دیگر از این نظام ناامید شدهاند و به دنبال نقطهای برای اتصال با مخالفان نظام هستند. کسانی که دستشان به خون مردم آلوده نیست باید تضمینهایی برای فردای پس از فروپاشی نظام برای آنها وجود داشته باشد.»
به گفته شاهزاده رضا پهلوی، مرزبندی با نیروهای تمامیتخواه که رفتارشان باعث از بین رفتن اتحاد میشود، باید مشخص باشد.
خرداد سال گذشته، فرزند آخرین شاه ایران در یک سخنرانی بار دیگر خواستار اتحاد مردم برای سرنگونی جمهوری اسلامی شد و ضمن تاکید بر احترام به عقاید مختلف مردم و گروهها، گفت: «از آنهایی که فحاشی و هتاکی میکنند اعلام برائت کنیم و با رفتار زشت فحاشی مقابله کنیم.»
در جریان اعتراضات سراسری سالهای اخیر بسیاری از معترضان در حمایت از حکومت پهلوی به ویژه رضا شاه، شعارهایی همچون «رضا شاه روحت شاد» سر دادهاند.
در سال ۱۴۰۱، یک نظرسنجی موسسه گمان حاکی از آن بود که برای ترکیب اعضای ائتلاف اپوزیسیون، پاسخدهندگان به ۲۰ فعال مدنی و سیاسی بیشترین رای را دادند که رضا پهلوی، علی دایی، علی کریمی، حامد اسماعیلیون، حسین رونقی، نازنین بنیادی، فاطمه سپهری، مسیح علینژاد و نسرین ستوده در صدر گزینهها بودند.