گروه هکری مرتبط با جمهوری اسلامی مدعی نفوذ به پیام‌رسان وایبر شد

یک گروه هکتیویست وابسته به جمهوری اسلامی مدعی شد با حمله باج‌افزاری به زیرساخت پیام‌رسان وایبر بیش از ۷۴۰ گیگابایت از داده‌های حساس این شرکت را به سرقت برده است.

گروه هکری «حنظله» (Handala) که خود را ضد اسرائیل و طرفدار حماس معرفی می‌کند اطلاعات ادعا شده را در کانال تلگرام خود به قیمت هشت بیت‌کوین، معادل ۵۴۰ هزار دلار به فروش گذاشته است.

اعضای این گروه همچنین با انتشار تصاویری از آنچه صفحه مدیریت وایبر عنوان شده، مدعی دستیابی به کد منبع این برنامه شده‌اند.

پیام‌رسان وایبر در سال ۲۰۱۰ توسط دو کارآفرین اسرائیلی در تل‌آویو تاسیس شد. هلدینگ فناوری ژاپنی «راکوتن» این شرکت را در سال ۲۰۱۴ به قیمت ۹۰۰ میلیون دلار خریداری کرد. آمارهای منتشر شده نشان می‌دهد وایبر تا پایان ماه مارس ۲۰۲۰ حدود یک میلیارد و صد و هفتاد میلیون کاربر ثبت‌نام شده داشته است.

مدیران این پیام‌رسان در واکنش به خبر هک منتشر شده، با وجود رد ادعای نفوذ به سیستم‌های خود از آغاز تحقیقاتی برای بررسی صحت نقض امنیتی احتمالی در زیرساخت‌های فنی خود خبر داده‌اند.

کارشناسان امنیت سایبری تاکید کرده‌اند در صورت اثبات ادعای گروه هکری، حریم خصوصی کاربران وایبر با خطر جدی مواجه خواهد شد.

هکتیویست‌های حنظله از جمله ده‌ها گروه هکری به حساب می‌آیند که فعالیت سایبری خود را پس از آغاز جنگ حماس و اسرائیل آغاز کرده‌اند. این گروه در ماه‌های گذشته مدعی حمله به سازمان‌های مختلف اسرائیلی شده است.

حنظله که از اواسط دسامبر ۲۰۲۳ فعالیت‌های سایبری خود را آغاز کرده سابقه انجام حملات تخریبی متعددی علیه نهادهای دولتی و مالی اسرائیل دارد. برخی از این حملات با هدف تخریب داده‌های سیستم قربانی صورت گرفته است.

پیش از این اداره ملی سایبری اسرائیل با انتشار جزئیاتی از برخی از این حملات، جمهوری اسلامی را مسئول آن‌ها معرفی کرد.

در گزارش ماه فوریه گوگل، از هکتویست‌های حنظله به عنوان یکی از گروه‌های هکری فعال در جنگ سایبری اسرائیل و حماس نام برده شده است. بر اساس این گزارش، جمهوری اسلامی به واسطه انجام حملات بی‌شمار سایبری از طریق گروه‌های مختلف در پی آن است تا حمایت‌های داخلی و بین‌المللی را از جنگ اسرائیل کاهش دهد.


کارشناسان امنیت سایبری در ماه‌های گذشته با انتشار گزارشی‌های متعددی بر ارتباط برخی گروه‌های سایبری طرفدار فلسطین با جمهوری اسلامی خبر داده‌اند. در یکی از این نمونه‌ها، ارتباط جمهوری اسلامی با زیرساخت یک برنامه موبایلی و وبسایت متعلق به گروه حماس کشف شده است.