شهروندان در نظرخواهی ایران‌اینترنشنال از وضع نابه‌سامان نان در ایران گزارش دادند

شماری از شهروندان با ارسال پیام‌هایی به ایران‌اینترنشنال از مشاهداتشان درباره محدودیت‌های اعمال شده برای خرید نان گفتند. در روزهای گذشته اخباری درباره سهمیه‌بندی و محدودیت خرید نان با کارت بانکی منتشر شد. مقام‌های دولتی این خبرها را تکذیب و نانوایی‌ها را تهدید به برخورد کردند.

برخی نانوایی‌هایی در ایران با نصب پلاکارد یا بنر اعلام کرده بودند با هر کارت بانکی فقط چهار نان می‌توان خرید.

مسعود امراللهی، مدیر‌کل بازرسی و نظارت بر کالاهای اساسی وزارت جهاد کشاورزی روز چهارشنبه گفت که «هیچ محدودیتی برای خرید نان ابلاغ نشده است» و این خبر «کذب محض» است.

او واحدهای صنفی و نانوایی‌هایی را که چنین بنرهایی نصب کرده بودند، به «تشویش اذهان عمومی» متهم و تهدید به «برخورد قاطع» کرد.

این مقام مسوول یادآور شد دستورالعمل فروش نان را اتحادیه‌های نانوایان وضع نکرده‌اند و سکوت اتحادیه، به معنای تایید این امر نیست.

پیش از آن و در روز ۱۹ دی، فاطمه نظری، رییس اتحادیه نانوایان سنتی تهران اعلام کرده بود این اتحادیه ابلاغیه‌ای در زمینه محدودسازی فروش نان ندارد و شهروندان کماکان می‌توانند با کارت بانکی خود به تعدادی که نیاز دارند نان بخرند.

صبح روز پنج‌شنبه ۲۱ دی رسانه‌های ایران از «برخورد قانونی» با یک نانوایی خبر دادند که انتشار تصاویرش درباره فروش سهمیه‌بندی شده نان در فضای مجازی حاشیه‌ساز شده بود.

اداره‌کل نظارت بر کالاهای اساسی وزارت جهاد کشاورزی استان البرز گفت این نانوایی «۱/۸ میلیارد تومان» جریمه شده است.

خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) در گزارشی مدعی شد برخی نانوایی‌ها با هدف «پوشش دادن تخلفات خود از جمله فروش خارج از شبکه آرد یارانه‌ای» دست به چنین اقداماتی زده بودند.

با وجود این تکذیبیه‌ها، در روزهای گذشته مردم از محدودیت‌های جدید در خرید، فروش سلیقه‌ای و افزایش غیر‌رسمی قیمت نان خبر دادند.

یکی از شهروندان با ارسال ویدیویی به ایران‌اینترنشنال گفت: «نانوایی‌ها با هر کارت ملی فقط ۳۰ عدد نان لواش می‌فروشند.»

یکی از مخاطبان ایران‌اینترنشنال هدف از محدودیت فروش نان با کارت بانکی را «اخذ مالیات بیشتر» ارزیابی کرد.

شهروندی نیز گفت مردم مجبورند برای خرید نان یا از دو کارت بانکی مجزا استفاده کنند یا در چند نوبت طی یک روز، نان خود را بخرند.

یکی از شهروندان با ارسال ویدیویی به ایران‌اینترنشنال گفت بر خلاف اظهارات مسوولان، قیمت نان بربری در نانوایی‌های تهران افزایش یافته و برخی از نانوایی‌ها از فروش نان ساده خودداری می‌کنند.

اواسط اردیبهشت امسال سهمیه‌بندی و فروش نان با «احتساب یارانه برای هر کد ملی» خبرساز شد.

همان زمان نگرانی‌هایی درباره دسترسی به نان برای مهاجران افغانستانی ساکن ایران و شهروندهای بی‌شناسنامه‌ای شکل گرفت که عمدتا در استان‌های محرومی چون سیستان و بلوچستان زندگی می‌کنند.

ایجاد این محدودیت‌ها در شرایطی است که اوایل مرداد امسال قیمت نان در بیش از ۱۵ استان ایران افزایش یافت.

در آن زمان سلمان اسحاقی، از نمایندگان مجلس شورای اسلامی، میزان این افزایش قیمت را بیش از ۴۰ درصد اعلام کرد.

این اتفاق منجر به اعتراض شهروندان و برخی مقام‌های حکومتی شد، چون به گفته منتقدان، افراد کم‌درآمد تنها امیدشان نان ارزان است که در صورت افزایش قیمت نان، آن هم از ایشان گرفته می‌شود.

مجریان دولتی، طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان، افزایش قیمت و سهمیه‌بندی نان سنتی را خط قرمز خود در اجرای این طرح اعلام کرده‌‌ بودند.

یک سال پس از آغاز طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان، همچنان کیفیت نان و قیمت‌گذاری آن از جمله مشکلاتی هستند که اعتراض نانوایان و مشتریان نان سنتی را به همراه دارند.

طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان بنا بر ادعای مجریان آن با هدف ممانعت از قاچاق آرد و نان به کشورهای همسایه و جلوگیری از هدر رفتن سالانه بیش از چهار میلیون تن نان در ایران اجرایی شد اما در عمل و اجرا به مشکلات نانوایان و خریداران نان افزود.

مشکلات پشتیبانی شبکه بر‌خط خرید نان با کارت‌های بانکی، تاخیر در پرداخت روزانه یارانه به حساب نانوایان و ناکافی بودن یارانه خبازی‌ها از جمله مشکلاتی بوده‌اند که به طور مکرر درباره این طرح دولت گزارش شده‌اند.

نانوایان در این مدت با اشاره به افزایش هزینه‌‌های تولید نان از تثبیت قیمت‌ نان گلایه دارند و ادامه فعالیت را با نرخ‌های تثبیت‌شده، ناممکن می‌دانند.