ابراز نگرانی فعالان ایرانی از توقف روند تصویب طرح قانون مهسا امنیتی در سنای آمریکا

تعدادی از فعالان ایرانی-آمریکایی از توقف روند تصویب طرح قانون معروف به «قانون مهسا امینی» در سنای آمریکا ابراز نگرانی کرده و گفته‌اند رییس کمیته روابط خارجی سنا از پیشبرد این روند که تحریم‌هایی را علیه رهبران جمهوری اسلامی وضع می‌کند، خودداری می‌کند.

طرح دوحزبی قانون مهسا امینی که هدفش تحریم مقام‌های ارشد جمهوری اسلامی، از جمله علی خامنه‌ای و ابراهیم رئیسی به دلیل نقض حقوق بشر و سرکوب معترضان در ایران است، پیشتر در مجلس نمایندگان آمریکا با اکثریت قاطع به تصویب رسیده است.

در شهریور ماه، مجلس نمایندگان آمریکا با ۴۱۰ رای موافق و سه رای مخالف به طرح دو حزبی رای داد و همزمان یک طرح دیگر را برای مقابله با صادرات موشکی جمهوری اسلامی و یک قطعنامه را در محکومیت آزار و سرکوب شهروندان بهائی در ایران تصویب کرد.

با گذشت چندین ماه، رای‌گیری برای تصویب طرح قانون مهسا امینی هنوز در سنای آمریکا برگزار نشده است.

نیک نیکبخت فعال ایرانی آمریکایی در حساب خود در شبکه ایکس، بن کاردین، سناتور دموکرات و رییس کمیته روابط خارجی سنا را در این زمینه متهم کرد و نوشت: «کشتن غیرنظامیان بیگناه در اسرائیل، اوکراین و ایران برای کاردین کافی نیست!»

کاردین از ایالت مریلند وارد سنا شده که جامعه ایرانی قابل توجهی در آن ایالت زندگی می‌کند.

او که مدتی نیز عضو مجلس نمایندگان بود، طی فعالیت خود در کنگره آمریکا بسیاری از قوانین مرتبط با وضعیت حقوق بشر در ایران را رهبری کرده است.

به همین دلیل است که امتناع دفتر او از پیشبرد روند تصویب قانون مهسا امینی برای بسیاری از فعالان شوکه‌کننده است.

برخی از فعالان ایرانی آمریکایی در شبکه ایکس خطاب به او نوشتند که «چرا از تصویب لایحه‌ای که رهبران جمهوری اسلامی را به خاطر نقض حقوق بشر و حمایت از تروریست‌های حماس مسئول می‌داند، خودداری می‌کنید؟»

اولین بار مارکو روبیو و الکس پادیلا، سناتورهای جمهوری‌خواه و دموکرات، طرح قانون مهسا امینی را به سنا ارائه کردند.

این طرح که تحت عنوان «قانون پاسخگویی امنیتی و حقوق بشری مهسا امینی» ارائه شده، رییس‌جمهوری آمریکا را موظف می‌کند هر ۹۰ روز درباره موارد نقض حقوق بشر در ایران از سوی هر فرد خارجی، علی خامنه‌ای و ابراهیم رئیسی و دفاتر و نهادهای مرتبط با آنها به کنگره گزارشی غیرمحرمانه دهد.

این گزارش باید به صورت علنی در وب‌سایت دولت فدرال آمریکا قرار گیرد.

طبق این طرح، تحریم‌های کنونی در ارتباط با تروریسم، نقض حقوق بشر و برنامه هسته‌ای ایران، علیه این اشخاص و نهادها اعمال خواهد شد.

در قسمتی از این طرح آمده است: «رهبر جمهوری اسلامی بر قوه قضاییه و دستگاه‌های امنیتی، از جمله وزارت اطلاعات، سپاه پاسداران، بسیج و تمام نهادهایی که در نقض حقوق بشر در ایران دخیل هستند، اختیار تام دارد.»

پیشتر الکس پادیلا، سناتور دموکرات، در این زمینه گفته بود: «معترضان ایران پس از قتل وحشیانه مهسا امینی، در نشان دادن خشم خود به رژیم شهامت فراوانی نشان دادند. ما باید با پاسخگو کردن رهبران ایران در ارتباط با سرکوب خشونت‌بار اعتراضات، سانسور و آزار مردم، سهم خود را ایفا کنیم.»

از زمان آغاز خیزش انقلابی مردم ایران، دولت‌های آمریکا، بریتانیا، کانادا، استرالیا، نیوزیلند و اتحادیه اروپا چندین دور تحریم‌ را علیه اشخاص و نهادهای سرکوب‌گر در ایران اعمال کرده‌اند.