هشدار تشدید آلودگی هوا در ۷ کلانشهر ایران؛ یک مقام وزارت نفت مردم را مقصر دانست

سازمان هواشناسی روز ۱۱ آذر، از افزایش آلودگی هوا در هفته جاری در هفت کلانشهر ایران خبر داد. مدارس و دانشگاه‌های برخی شهرها در روز شنبه تعطیل یا غیر حضوری شدند. مدیر‌عامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی، مردم را مقصر ناپاکی هوا دانست و گفت این مساله ربطی به کیفیت بنزین ندارد.

سازمان هواشناسی کشور نسبت به افزایش غلظت آلاینده‌های جوی و تشدید کاهش کیفیت هوا از صبح یک‌شنبه ۱۲ آذر تا دوشنبه ۱۳ آذر در تهران، کرج، اصفهان، اراک، مشهد، قم و تبریز هشدار سطح نارنجی صادر کرد.

رییس مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا نیز در گزارشی جداگانه اعلام کرد طی پنج روز آینده با توجه به پایداری و سکون هوا، غلظت آلاینده‌های جوی در شهرهای صنعتی و پرجمعیت به‌ویژه در کرج، تهران، اراک و اصفهان افزایش می‌یابد.

غیرحضوری شدن دانشگاه‌ها و مدارس اصفهان

بر اساس اطلاعیه اداره‌کل مدیریت بحران استانداری اصفهان، تمام مقاطع تحصیلی در نواحی شش‌گانه شهر اصفهان و فلاورجان، پیربکران، نجف‌آباد، خمینی‌شهر، شاهین شهر، برخوار، مبارکه، زرین شهر و فولادشهر، روز ۱۱ آذر به دلیل آلودگی هوا غیر‌حضوری هستند.

مهدهای کودک، پیش‌دبستانی و مدارس استثنایی نیز در این مناطق تعطیل شده‌اند.

دانشگاه‌ها به صورت غیرحضوری برگزار شده و مراکز فرهنگی، ورزشی و مسابقات ورزشی تعطیل هستند.

استقرار ناوگان اورژانس در خیابان‌های تهران

محمد اسماعیل توکلی، رییس مرکز اورژانس استان تهران روز شنبه به خبرگزاری ایسنا گفت با توجه به شدت آلودگی هوا، امروز ناوگان اورژانس در میدان‌ها و خیابان‌های اصلی پایتخت مانند آزادی، انقلاب، تجریش، فردوسی و شهر‌ ری مستقر هستند.

علاوه بر این‌ها، تمامی پایگاه‌های اورژانس در آماده‌باش کامل هستند.

توکلی از شهروندان خواست تا در صورت احساس تنگی نفس، دوبینی، سردرد، سرگیجه و تهوع به عوامل اورژانس مراجعه کنند.

روزنامه اعتماد روز چهار آذر از مراجعه دو برابری ساکنان تهران به اورژانس در هوای آلوده پایتخت خبر داده بود.

بر اساس این گزارش، تماس‌های مردمی با اورژانس در روزهای سرد سال و آلوده شدن هوا افزایش یافته و تنها از یکم تا ۲۷ آبان، بیش از ۲۶ هزار نفر با مشکلات تنفسی و قلبی با اورژانس تهران تماس گرفته‌‎اند؛ یعنی روزانه حدود هزار نفر.

توکلی هفته گذشته به اعتماد گفته بود تهرانی‌ها تقریبا ۱۱ هزار بار در روز با اپراتورهای اورژانس تماس می‎‌گیرند اما تعداد این تماس‌ها در آبان نسبت به ماه‌های قبل از آن حدود چهار درصد رشد داشته است.

با ادامه‌دار شدن آلودگی هوا در نخستین روز از هفته جاری، کودکستان‌ها و مدارس مقطع دبستان در استان تهران در نوبت‌های صبح و عصر شنبه غیر‌حضوری شدند.

شهرستان‌های دماوند و فیروزکوه و بخش رودبار قصران مشمول این تعطیلی نبودند.

اعتماد به تازگی در گزارشی نوشت روزهای پاک سال ۱۴۰۱ در تهران تنها دو روز بوده و طبق بررسی آماری در سال‎‌های گذشته، تعداد روزهای پاک روندی کاهشی داشته است.

دستگاه‌های مسوول در ایران آلودگی هوا را به دلایل مختلف نسبت می‌دهند. در تهران، گزارش‌های ضد و نقیضی درباره نقش مازوت‌سوزی و بنزین خودروها در افزایش غلظت آلاینده‌ها وجود دارد.

صبح امروز جعفر سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی در گفت‌وگو با ایسنا، ارتباط آلودگی هوا را با بنزین تکذیب کرد و مدعی شد در کلانشهرها به خصوص پایتخت، بنزین یورو و با بهترین کیفیت توزیع می‌شود.

این ادعا در حالی‌ است که اواخر مهر امسال جواد اوجی، وزیر نفت اعتراف کرد ایران با کمبود بنزین سوپر روبه‌روست و تنها در زمان وارونگی دما و با هدف آلودگی هوای کمتر، سوخت یورو پنج توزیع می‌شود.

پیگیری ایران‌اینترنشنال از منابع آگاه نیز نشان می‌دهد از ابتدای سال جاری، توزیع بنزین سوپر در ایران در مقایسه با مدت مشابه پارسال، ۹۰ درصد کاهش یافته است.

سالاری آلودگی هوا را به گردن مصرف بالای بنزین از سوی شهروندان انداخت و گفت در شرایط فعلی تقاضا و مصرف بالا بوده و لازم است مردم رعایت کنند.

از سوی دیگر با وجود تکذیب دولت، دو عضو شورای شهر تهران روز هفتم آذر از مازوت‌سوزی در پایتخت خبر دادند.

مهدی پیرهادی، رییس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر تهران به نقل از یک مقام آگاه و «طراز اول» که نامی از او نبرد، گفت‌: «مازوت‌سوزی در نیروگاه‌های اطراف تهران نیز انجام می‌شود.»

مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم، بهمن سال گذشته مازوت‌سوزی در ۱۴ نیروگاه بخاری کشور شامل نیروگاه طوس در خراسان رضوی، مفتح در همدان، سهند بناب در آذربایجان شرقی، ایرانشهر در سیستان و بلوچستان، منتظری در اصفهان، منتظر قائم در البرز و رجایی در قزوین و هرمزگان را تایید کرد.

سوزانده شدن مازوت باعث تولید گوگرد می‌شود و آلودگی ناشی از دی اکسید گوگرد، عوارض پرشماری مانند تنگ شدن راه‌های تنفسی، آسم، اسپاسم برونش‌ها، سرفه شدید، سوزش چشم و مجاری تنفسی، کاهش کارایی تنفسی، کم شدن عمق تنفسی، تشدید عوارض قلبی و عروقی و تنفسی، تاثیرات روانی و گوارشی به همراه دارد.

بر اساس آخرین آمارها، با وجود این مخاطرات بیش از ۸۰ درصد نیروگاه‌های بخار در ایران مازوت می‌سوزانند.

علاوه بر مازوت، رسانه‌ها می‌گویند بهره‌گیری از سوخت‌های بی‌کیفیت، به‌کارگیری وسایل نقلیه فرسوده، تعداد زیاد کارخانه‌های صنعتی در مجاورت و محدوده کلانشهرها از جمله تهران که بسیاری‌شان از سوخت‌های سنگین فسیلی استفاده می‌کنند منجر به افزایش سطح آلودگی هوا در تمام طول سال می‌شود.

بر اثر این آلاینده‌ها و تبعاتشان، هر سال بیش از ۲۰ هزار ایرانی جان خود را از دست می‌دهند.