درگذشت میلان کوندرا، نویسندهای که در برابر کمونیسم از آزادی دفاع کرد
میلان کوندرا، نویسنده فرانسوی-چکی که به دلیل دفاع از آزادی بیان در دوران استیلای کمونیسم در اروپای شرقی به شهرت جهانی رسید، در ۹۴ سالگی در پاریس درگذشت.
کوندرا با رمان «سبکی تحملناپذیر هستی» به شهرت جهانی رسید؛ رمانی که به فارسی با عنوان «بار هستی» منتشر شد.
وزیر فرهنگ فرانسه روز چهارشنبه ۲۱ تیر با تایید خبر درگذشت کوندرا، نوشت که این نویسنده «فرانسه را انتخاب کرده بود تا هرگز از آزادی دست نکشد».
کوندرا به دلیل آثار طعنهآمیزش درباره شرایط انسانی در دوران معاصر بسیار مورد توجه منتقدان ادبی سراسر جهان بود.
او در آثارش به مضامین سیاسی، عاشقانه و اروتیک میپرداخت و یکی از نادر نویسندگانی بود که در دوران حیاتش وارد مجموعه معتبر فرانسوی معتبر پلیاد شد.
میلان کوندرا متولد ۱۹۲۹ در چک بود، اما پس از مهاجرت به فرانسه، از سال ۱۹۸۱تابعیت فرانسوی داشت.
کوندرا به همراه بسیاری از هنرمندان و نویسندگان چکسلواکی به حمایت از جنبش اصلاحطلبانه حزب کمونیست چکسلواکی معروف به بهار پراگ در سال ۱۹۶۸ پرداخت.
اما پس از اشغال کشورش به دست ارتش سرخ شوروی در اوت ۱۹۶۸ نامش در فهرست سیاه قرار گرفته و انتشار کتابهایش و عرضه آنها در کتابخانهها ممنوع شد.
او توانست در فرانسه به نوشتن آثار خود ادامه دهد و چند کتاب پایانی زندگی خود را مستقیما به زبان فرانسه نوشت.
کوندرا همچنین در دهههای پایانی زندگی خود، قربانی یک جنجال رسانهای شد؛ زمانی که یک نشریه چکی مدعی شد که او در جوانی با حکومت کمونیستی کشورش همکاری کرده است. اما او این ادعا را رد کرد.
او که از قبل از آن، کمتر تن به مصاحبه با رسانهها میداد و به غیر از چند مراسم ادبی، در محافل نیز ظاهر نشده بود، پس از این جنجال رسانهای بیشتر به انزوای خود فرو رفت.
شوخی با ترجمه فروغ پوریاوری ، مهمانی خداحافظی با ترجمه فروغ پوریاوری سبکی تحملناپذیر هستی با ترجمه پرویز همایونپور و جاودانگی با ترجمه حشمتالله کامرانی از عناوین برخی از آثار میلان کوندراست که به فارسی منتشر شدهاند.
این نویسنده در دوران حیاتش چندین بار نامزد دریافت جایزه نوبل ادبیات بود، اما این جایزه به او اهدا نشد.