زلنسکی همزمان با نشست سران ناتو از تردیدها درباره عضویت اوکراین در این ائتلاف انتقاد کرد

ولودیمیر زلنسکی، رییس‌جمهوری اوکراین اعلام کرد که هیچ آمادگی‌ای از سوی کشورهای عضو ناتو در مورد پیوستن کی‌یف به این ائتلاف نمی‌بیند. کشورهای ناتو در تلاش برای یافتن فرمولی به منظور عضو شدن اوکراین در ناتو در آینده هستند و از ذکر جدول زمانی برای این کار خودداری می‌کنند.

زلنسکی که قرار است در اجلاس دو روزه ناتو در پایتخت لیتوانی شرکت کند، در توییتی بسیار شدیدالحن اعلام کرد: «به نظر می رسد اراده‌ای برای دعوت اوکراین به ناتو یا عضویت آن در ائتلاف وجود ندارد».

او گفت: «بلاتکلیفی یک ضعف است.»

نشست ۳۱ رهبر کشورهای عضو ناتو در حدود ۳۵ کیلومتری مرز بلاروس، متحد مسکو و نه چندان دور از کالینینگراد، متعلق به روسیه برگزار می‌شود.

ینس استولتنبرگ، دبیرکل ائتلاف ناتو با اشاره به احتمال عضویت اوکراین وعده داد: «ما یک پیام روشن و یک پیام مثبت در راه رو به جلو ارسال خواهیم کرد».

خبرگزاری فرانسه نوشت که برای هفته‌ها، دیپلمات‌ها به دنبال فرمولی بوده‌اند که همه از جمله کی‌یف را راضی کند.

جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید هم اعلام کرد که ناتو یک «مسیر اصلاحی» را برای اوکراین ترسیم خواهد کرد تا این کشور بتواند به اتحاد نظامی آتلانتیک شمالی بپیوندد؛ اما بدون «زمان‌بندی».

در مقابل اما کرملین به ناتو درباره پیامدهای «بسیار منفی» عضویت اوکراین برای امنیت اروپا هشدار داد.

دیمیتری پسکوف، سخنگوی ریاست جمهوری روسیه، نشست سران ائتلاف ناتو را «ضد روسیه» خواند.

پیشتر و هم‌زمان با سفر جو بایدن به بریتانیا، دیمیترو کولبا، وزیر امور خارجه اوکراین اعلام کرد ناتو موافقت کرده به اوکراین اجازه دهد روند رسمی را در درخواست خود برای پیوستن به این ائتلاف نظامی کنار بگذارد.

کولبا در توییتی که روز دوشنبه ۱۹ تیر منتشر کرد گفت: «در پی مذاکرات فشرده، متحدان ناتو در مورد حذف "برنامه اقدام عضویت" از روند عضویت اوکراین به اجماع رسیده‌اند.»

«برنامه اقدام عضویت» مجموعه‌ای از اهداف است که کشور داوطلب باید پیش از پیوستن به ائتلاف ناتو به آن اهداف دست یابد.

قرار است رهبران ناتو در روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه، ۲۰ و ۲۱ تیر در پایتخت لیتوانی با هدف غلبه بر اختلافات درباره تلاش اوکراین به منظور عضویت در این ائتلاف با یکدیگر دیدار کنند.

کی‌یف امیدوار است پس از پایان جنگ در این کشور، دعوت‌نامه‌ای را برای پیوستن به ناتو دریافت کند و تا آن زمان نیز تصمین‌های امنیتی بگیرد.

این در حالی است که ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهوری روسیه، گسترش ناتو به سمت مرزهای روسیه در دو دهه اخیر را دلیلی برای تصمیم خود در اعزام ده‌ها هزار نیرو به اوکراین در سال گذشته ذکر کرده است.