ادامه حملات باوجود تمدید آتش‌بس؛ سازمان ملل درباره بدتر شدن حقوق بشر در سودان هشدار داد

ارتش سودان موافقت خود را با تمدید آتش‌بس ۷۲ ساعته اعلام کرد. با وجود اجرایی شدن پنجمین آتش‌بس از زمان آغاز درگیری‌ها در این کشور، روز جمعه صدای انفجار در برخی از مناطق خارطوم، پایتخت سودان شنیده شد. هم‌زمان سازمان ملل درباره بدتر شدن وضعیت حقوق بشر در این کشور هشدار داد.

الجزیره گزارش داد که درگیری‌ها در روز جمعه نیز در مجاورت کاخ ریاست‌جمهوری سودان ادامه یافته و موشک‌هایی به جزیره توتی در مرکز خارطوم و همچنین در خارطوم شمالی اصابت کرده است.

بر اساس این گزارش، ضدهوایی نیروهای پشتیبانی سریع در اولین ساعات آتش‌بس پنجم به حملات ارتش در خارطوم شمالی پاسخ دادند و همچنین درگیری‌ها با مشارکت نیروی هوایی در حومه جنوبی «ام درمان» به شدت در جریان است.

ادامه این درگیری‌ها در حالی است که دو طرف جنگ بر اساس پیشنهاد مکانیسم سه جانبه شامل سازمان ملل متحد، اتحادیه آفریقا و ایگاد و نیز کمیته چهار جانبه آمریکا، بریتانیا، عربستان سعودی و امارات شامگاه پنج‌شنبه با تمدید آتش‌بس بشردوستانه برای ۷۲ ساعت دیگر موافقت کرده بودند.

در آتش‌بس قبلی هزاران نفر توانستند از پایان نسبی درگیری‌ها استفاده کرده و به نقطه‌ای امن فرار کنند و همچنین ده‌ها کشور هم از این فرصت برای خارج کردن شهروندان خود استفاده کردند.

آتش‌بس قبلی نیز سه روزه بود که از روز سه‌شنبه آغاز شد و شامگاه پنج‌شنبه به پایان رسید.

در بیانیه شب گذشته فرماندهی کل نیروهای مسلح سودان آمده بود که به منظور ایجاد شرایط مناسب برای «تخلیه خارجی‌ها و تسهیل جنبه‌های انسانی برای شهروندان»، با تمدید این آتش‌بس موافقت شده است.

هم‌زمان کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد گفت که صدها هزار نفر برای فرار از جنگ از خانه‌های خود در سودان آواره شده‌اند و صدها هزار نفر دیگر نیز هنوز در مناطقی هستند که درگیری‌های خشونت‌آمیز در آن جریان دارد.

این نهاد همچنین از طرف‌های جنگ در سودان خواست فورا به خصومت‌ها پایان دهند و از غیرنظامیان محافظت کنند و خاطرنشان کرد که وضعیت حقوق بشر در این کشور پس از دو هفته جنگ به طور قابل توجهی بدتر شده است.

کمیساریای عالی حقوق بشر همچنین نیروهای «پشتیبانی سریع» را به اجبار شهروندان برای ترک منازلشان متهم کرد و گفت که این شهروندان در معرض غارت، اخاذی و کمبود شدید مواد غذایی، آب، برق و سوخت قرار دارند.

از سوی دیگر، کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل هم در مورد تشدید خشونت‌های بین قبیله‌ای در ال جنینا، واقع در استان دارفور غربی ابراز نگرانی کرد.

ادامه درگیری‌ها و جنگ داخلی در سودان با گذشت دو هفته در حالی است که گروه‌های سیاسی در سودان در پی کودتای نظامی آبان ماه گذشته در این کشور، در حال تلاش برای تشکیل دولت انتقالی هستند.

تنش‌های ایجاد شده در روند ادغام نیروهای پشتیبانی سریع در ارتش باعث شده گروه‌های سیاسی سودان امضای توافقی را که با حمایت بین‌المللی برای روند گذار دموکراتیک در این کشور تهیه شده، به تاخیر بیندازند.

ائتلاف گروه‌های غیرنظامی که در آذر ماه پیش‌نویس این توافق را امضا کردند در هفته جاری در بیانیه‌ای از طرفین خواستند برای جلوگیری از «سقوط سودان در فروپاشی»، فورا درگیری‌ها را متوقف کنند.

این بیانیه هشدار داد این درگیری‌ها هیچ برنده‌ای نخواهد داشت و تنها به ویرانی سودان منجر می‌شود.

در آغاز این درگیری‌ها، سازمان ملل، آمریکا، روسیه، چین، اتحادیه اروپا، اتحادیه آفریقا و عربستان سعودی همگی در پیام‌های مختلف خواستار توقف فوری درگیری‌ها شدند.