تنش‌ها در ایرلند شمالی همزمان با سفر بایدن و دیدار کوتاهش با نخست‌وزیر بریتانیا

جو بایدن، رییس‌جمهوری آمریکا، در هتل محل اقامت خود در بلفاست، مرکز ناحیه ایرلند شمالی با نخست‌وزیر بریتانیا، گفت‌وگویی نیم ساعته داشت که رسانه‌ها آن را دیداری غیررسمی توصیف کردند. هم‌زمان، فضای این منطقه در بیست و پنجمین سالگرد توافق صلح موسوم به «جمعه نیک»، متشنج گزارش می‌شود.

برخی رسانه‌ها با اشاره به پیشینه خانوادگی ایرلندی بایدن، یکی از اهداف سفر او را جلب رای ۲۰ میلیون شهروند آمریکا با پیشینه ایرلندی ذکر کرده‌اند.

هم‌زمان با سفر بایدن به بلفاست در بیست و پنجمین سالگرد توافق صلح موسوم به «جمعه نیک» اما فضا در این منطقه متشنج است و مقامات پلیس از کشف بمب و حمله به یک خودروی پلیس با مواد آتش‌زا خبر دادند.

دیدار بایدن و ریشی سوناک، نخست‌وزیر بریتانیا، به عنوان «مذاکرات دوجانبه» توصیف شد اما یکی از مقام‌های آمریکایی پیش از انجام این دیدار به نیویورک تایمز گفته بود این رویداد چیزی بیش از یک «جلسه غیررسمی نوشیدن قهوه» نخواهد بود.

رسانه‌های بریتانیا هم اعلام کردند این گفت‌وگو یک دیدار رسمی «نبوده» است.

با این حال دفتر نخست‌وزیر بریتانیا گفت تعاملات ریشی سوناک با جو بایدن را کم‌اهمیت نمی‌داند.

بایدن یک روز از سفر چهار روزه خود را در ایرلند شمالی سپری می‌کند و سه روز دیگر در ایرلند جنوبی خواهد بود.

از سوی دیگر به گفته رسانه‌ها، سوناک به کمک مالی آمریکا و سرمایه‌گذاری در ایرلند شمالی امیدوار است.

کشاورزی ایرلند شمالی برای چندین دهه با یارانه‌های اتحادیه اروپا حمایت شده است.

بوریس جانسون، نخست‌وزیر سابق بریتانیا، به حامیان خود در ایرلند شمالی قول داده بود برگزیت مرز گمرکی بین بلفاست و بریتانیا ایجاد نخواهد کرد؛ قولی که البته او نتوانست به آن عمل کند.

هم‌زمان با سفر بایدن، پلیس ایرلند سطح امنیتی را به «تدابیر امنیتی شدید» تغییر داده و جو در شهر بلفاست تا حدودی متشنج است.

پلیس اعلام کرده یک توطئه بمب‌گذاری را خنثی کرده و در عین حال از حمله به یک خودروی پلیس خبر داده است.

توافق‌نامه موسوم به «جمعه خوب» برای ایرلند شمالی ۲۵ سال پیش با میانجی‌گری آمریکا به منظور پایان دادن به درگیری‌های فرقه‌ای و سیاسی بر سر موقعیت سیاسی ایرلند شمالی امضا شد.

اقلیت پروتستان‌ می‌خواست بخشی از پادشاهی بریتانیا بماند در حالی که اکثریت کاتولیک‌ می‌خواست از بریتانیا جدا و به جمهوری ایرلند یکپارچه بپیوندد.

با وجود امضای این توافق اما هنوز اختلاف بین هواداران دو جریان سیاسی در بخش‌هایی از ایرلند شمالی بسیار عمیق است.

پدر‌بزرگ بایدن پیش از مهاجرت به ایالات متحده زمانی در سواحل شمال غربی ایرلند زندگی می‌کرده و بایدن اغلب به ریشه‌های ایرلندی خود اشاره می‌کند.